Єва Браун:від коханки до дружини Гітлера

Єва Браун не грала особливої ​​політичної ролі. За спогадами Альберта Шпеєра, Гітлер свідомо усував її від своїх неформальних спільних застіль з високопоставленими нацистськими діячами. Існування постійної співмешканки фюрера не афішували, в свідомості німців він був холостим, і на адресу Гітлера приходило дуже багато листів дівчат, які мріяли вийти за нього заміж. Єва була настільки непомітною фігурою, що в червні 1944 року британська розвідка все ще вважала її однією з секретарок Гітлера.


Єва Анна Паула Браун - фактична, з 29 квітня 1945 - цивільна дружина Адольфа Гітлера.
Єва Браун народилася 6 лютого 1912 року в Мюнхені і була другою дочкою шкільного вчителя Фрідріха «Фріца» Брауна і його дружини Франціски «Фанні» Катаріни Браун (уродженої Кронбергер). Франциска до заміжжя працювала кравчинею. У Єви була старша сестра Ільза (1909-1979) і молодша - Маргарет «Гретель» (1915-1987).
Єва (справа) та Ільза, 1913 г.
 Всі три були хрещені і виховувалися за католицьким звичаєм. Батько Єви Фрідріх мав строгий характер - він, наприклад, вимикав світло в будинку рівно о 22 годині, щоб всі лягали спати.
1940 рік. Сім'я Єви Браун - батько Фрідріх Браун, мати Франциска Браун, Єва, сестри Ільза і Маргарет.

Жили вони порівняно непогано, як для середнього класу того часу. У сім'ї Браун була квартира, служниця і автомобіль. Проте, в квітні 1921 році батьки Єви розлучилися, але в листопаді 1922 року знову одружилися (імовірно, через гіперінфляцію, що вибухнула тоді в Веймарській Республіці). Єва закінчила монастирську початкову школу, а потім - ліцей в Мюнхені. Вона пішла по стопах матері (яка, по захопленню свого часу, була спортсменкою-лижницею) і була членом спортивного союзу Швабії. Єва багато років займалася легкою атлетикою. Після ліцею Єва вчилася в інституті англійських панні в Зімбахе, де вивчала французьку мову, машинопис, бухгалтерську справу і домоведення. Подруги добре про неї відгукувалися і любили за веселий, злагідний характер.

Після інституту, в 1929 році, 17-річна Єва повернулася до рідної домівки, де Фрідріх знайшов їй роботу продавщиці і розсильної у фотоательє фотографа Генріха Гофмана. Пропрацювавши якийсь час там продавщицею, Єва освоїла фотоапарат і фотомистецтво. Її знайомство з Адольфом Гітлером сталося в тій же фотостудії Гофмана в жовтні 1929 року, коли їй було 17, а Адольфу - 40 років. При знайомстві Адольф представився їй як «Герр Вольф». Гітлеру вона відразу сподобалася, і він все частіше почав шукати зустрічі з нею. Незважаючи на те, що Гітлер в той момент жив зі своєю зведеною племінницею Гелі Раубаль, днем ​​він ходив з Євою в кіно, в ресторан, в оперу, але вечора і ніч належали Гелі. Єва знала про існування Гелі і дуже сильно переживала.

Тільки після самогубства Гелі в 1931 році Єва остаточно стала коханкою Адольфа. Під керівництвом Гітлера вона почала саморозвиватися: стежила за своєю фігурою, займалася гімнастикою. Знаючи смак Гітлера до жінок з великими грудьми, Єва спочатку підкладала в свої бюстгальтери носові хустки.

1 листопада 1932 року Єва намагалася накласти на себе руки, вистріливши в шию, але відбулася переляком. В ніч з 28 на 29 травня 1935 роки намагалася знову накласти на себе руки за допомогою таблеток. Але вчасно повернулася сестра Ільза викликала лікарів, і її врятували.

У 1935 році Гітлер купив їй будинок в мюнхенському кварталі Богенхаузене, де вона і жила зі своєю молодшою ​​сестрою Гретель до 1936 року. В цьому ж році Гітлер забирає її з ательє Гофмана до себе в якості особистої секретарки.

Єва Браун з 1936 по 1945 рік проводила більшу частину свого часу в Бергхофі - резиденції Адольфа Гітлера в Баварських Альпах. З 7 березня 1945 року вона була разом з Гітлером в фюрербункері в Берліні.
1942 рік. Єва Браун в альпійській резиденції Гітлера в Бергхофі.
Тринадцять років з Гітлером пройшли для неї в комфорті, але практично в цілковитій ізоляції. Єва серйозно захоплювалася кольоровою фотографією і кінозйомкою, і багато відомих зараз кольорових кадрів Гітлера (особливо в неофіційній обстановці, на відпочинку) зроблені нею.


Реєстрація шлюбу Адольфа Гітлера та Єви Браун

Зі спогадів Рохуса Міша, телефоніста та військовослужбовця команди супроводу фюрера:
«Незабаром після півночі я помітив в бункері людину, якої ніколи не бачив раніше. Хенчель (машиніст в бункері), здається, був вражений не менше за мене, коли чоловік і двоє провідників цілеспрямовано пройшли повз нас.

«Хто ж це все-таки був?», - запитав я Хенчеля.
 - «Службовець загсу».
- «Хто?» Я, певне, не дочув, але Хенчель повторив: «Службовець загсу!»
 Йшлося про співробітника муніципалітету і керуючого гау (області) Вальтера Вагнера, який працював у Геббельса в Берлінському гау.
«Шеф сьогодні одружується», - оголосив мені приятель. Ці слова він знову повторив.
 Так, я дізнався про майбутнє весілля Гітлера і Єви Браун. І ще. Я побачив, як Вагнер зник в кабінеті Гітлера, обидва поводирів залишилися стояти навпроти. За дверима кабінету Єва дала Гітлеру згоду. Борман і Геббельс, мабуть, виконували обов'язки свідків при одруженні. Приблизно о пів на другу справу було завершено.
1942 рік. Адольф Гітлер і  Єва Браун вигулюють своїх собак в ставці фюрера в Оберзальцберзі.
Я залишався на своєму місці і обмірковував, як я повинен тепер звертатися до Єви, коли її зустріну. «Пані Гітлер» - це здавалася для мене неможливим. Єві, дівчині «фюрера», звернення «фрау Гітлер» не личило, і Гітлеру те, що він перебуває у шлюбі, теж не личило.

Приятелі пізніше обговорювали, що Гітлер тільки тому захотів зробити Єву «фрау Гітлер», щоб до кінця зберегти угоду. Перш за все, через батьків Єви. Все повинно було бути приведено в порядок. Брауни не повинні були соромитися, що їх дочка померла співмешканкою...»

Американські воєнні кореспонденти на місціе самогубства А.Гітлера і Еви Браун
30 квітня 1945 року подружжя вчинило спільне самогубство. Їх тіла були разом віддані вогню у дворі рейхсканцелярії в Берліні, однак згоріли не повністю і, будучи виявленими 5 травня 1945 групою гвардії старшого лейтенанта А. А. Панасова, потрапили в руки радянської адміністрації. Остаточно останки подружжя (а також сім'ї Геббельса) були знищені радянськими військовими властями в квітні 1970 року, до цього вони перебували в таємній могилі у м. Ратенов, поблизу Магдебурга.

Єва Браун:від коханки до дружини Гітлера Єва Браун:від коханки до дружини Гітлера Reviewed by Василь Герей on 12:19:00 Rating: 5

Немає коментарів: