Тарас Шевченко: доля молодшої сестри




  26 січня 1819 року  народилася Тарасова молодша сестра, Марія, яка трирічною осліпла від трахоми. Дівчинка боготворила братика: приносила Тарасику, який служив у кирилівського дяка Петра Богорського, «окраєць хліба в обумовлене місце саду».



 Вони втаємно, узявшись за руки, любили ходити за село, і тоді Тарас розповідав сестричці про бачене, свої мрії і бажання. Спочатку весь Всесвіт їх обмежувався рідною хатою, згодом – розширився до обійстя сусідів Коваленко, потім до нього додалося село, далі – і поля за селом. 

А як Тарасу виповнилося шість років, улітку, коли батько поїхав чумакувати, прихопивши зі собою старшого сина Микиту, Тарас захотів побачити, де ж ті залізні стовпи, про які говорило все село, на яких тримається небо. Про  них усі чули, але шукати наважився лише малий Тарас. Вибрався за село, дійшов до Пединівської могили, вибрався на вершину й удалині, за зеленим полем і синім лісом, побачив верхівки білої триголової церкви - тоді Тарас і заблукав. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали й увечері привезли до Кирилівки. Коли брат зайшов до світлиці, Марійка впала на коліна, обняла за коліна і заплакала.



        Згодом, уже в Петербурзі, Тарас, маючи заробіток, постійно піклувався про сестру, допомагав матеріально і часто запитував про неї в рідних. 

Тарасів небіж, Прокіп Микитович писав Тарасовому біографу Олександру Кониському, що життя сліпої дівчини було гірке: «Мачуха.,.Марусю сліпу було вижене з хати, а сама з дяком п’є». 

У листі до старшого брата - Микити Шевченка, Тарас Григорович просив: «Поцілуй ...Марусю доки жива, та скажи, будь ласкав, як і де вона живе, чи одягнена, чи обута. Купи їй що-небудь к святкам з оцих грошей, що я тобі посилаю - поки що, а то я буду їй присилать окремо». І далі: «Доглядай сестру Марусю». 

Жила у брата Микити й померла дівчиною - це збігається й з офіційними документами: в сповідних розписах села Кирилівки.

   …Марія прожила 27 років.

Віктор Жадько

Колаж Василя ГЕРЕЯ

Розміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання

 на "На скрижалях" заборонено.

Читайте нас на

 https://www.facebook.com/naskryzhalyah

Тарас Шевченко: доля молодшої сестри Тарас Шевченко: доля молодшої сестри Reviewed by Василь Герей on 12:24:00 Rating: 5

Немає коментарів: