Іван Труш: палітра художника


  Український живописець, майстер пейзажу і портретист, мистецтвознавець і видавець Іван Іванович Труш народився 18 січня 1869 р. у галицькому селі, навіть не селі, а хутірці Висоцько Бродського повіту Тарнопольського воєводства (нині – Бродівський район Львівської області), де навіть сьогодні не більше 150 обійсть.



У родині малоземельного селянина хлопчик став первістком. Батько Іван мав невеличке господарство та в поті чола обробляв шмат власної землі. Аби забезпечити родину, працювати доводилося від світанку до темряви – окрім старшого Івана підростало ще двійко дітей. Важко було не загрузнути в злиднях, отож Іван Труш почав додатково заробляти, опанувавши фах кравця. Доволі швидко селянин здобув славу гарного майстра і навіть став митцем у ремеслі.

Навчання

1894 р. Іван Труш записався до Віденської Академії образотворчих мистецтв вільним слухачем, тобто – без права на диплом.   

 В 1897 р.закінчив Академію в Кракові , отримавши за свої роботи дві срібні та бронзову медалі.

Мандрівник

Іван Труш багато подорожував. Цікаво, що подорожував художник за власні кошти, що на той час – рідкість. Окрім Криму і Карпат, Труш побував у таких країнах, як Єгипет, Палестина, Італія, Німеччина,хорватія.

Принцип Труша

Іван Труш намагався не малювати випадкових людей, він мав знати щось про людину – відтворював характер.

Два портрети Лесі Українки

Леся Українка вперше позувала до портрета саме Трушу. Це був 1900 рік, до того її ніхто не малював з натури, адже вона була хворобливою і їй важко було позувати. Коли художник повернувся до Львова, то створив репліку. Один з цих портретів мав потрапити у приватну колекцію польського графа.

Портрети Лесі Українки роботи Івана Труша


Лесі не сподобався факт, що її портрет потрапить у приватні руки і вона просила його знищити. Труш пообіцяв зробити це, але просто заховав портрет. Фактично, про існування другого портрету протягом 50 років нічого не було відомо. Портрет цінний ще тим, що Лесю Українку з натури малювали тільки двічі: Труш і через 4 роки Фотій Красицький. Климентій Квітка, чоловік Лесі, вважав, що полотно Труша це взагалі найкраще її зображення.

Художник-однолюб

Леся Українка познайомила Труша з майбутньою дружиною – Аріадною Драгомановою. Через чотири роки після цього вони одружилися. На сьогодні відомо про 10 портретів дружини, які намалював Труш.

Портрет Аріадни Труш роботи Івана Труша

Цей намальований перед народження їхньої першої доньки, також Аріадни. Саме вона зробила найбільше для того, щоб всі твори батька, які були їй доступні, передати в музей,найбільша збірка  робіт - в НМЛ ім. А. Шептицького. Решта робіт Труша – у приватних колекціях.

Аріадна Драгоманова та Іван Труш


Друг Франка

Це один з перших натурних портретів Франка. Загалом, Труш намалював 10 портретів Франка. До речі, ті портрети Франка, які зараз репродукуються у підручниках, фактично всі належать Трушеві. Знавці вважають, що художнику вдалося найкраще передати зовнішність і внутрішній світ Івана Франка, адже вони були найкращими друзями.Епістолярій митця вказує на час написання портрета Франка безпосередньо з натури. Це 1898 р.

Портрет Івана Франка, 1925 р.


Возз’єднання сім’ї

Минолоріч під час мистецького проєкту до 150-літнього ювілею художника «Відомий і невідомий Труш», у Львові вперше за багато років «зустрілися» портрети сім’ї Грушевських: Михайла, Марії та їхньої доньки Катрусі. Портрет дитини належить Музею Михайла Грушевського в Києві.

Цей портрет Михайло Грушевський замовив на триріччя своєї дівчинки. Доля Катрусі була доволі складною.

Портрет Катерини Грушевської роботи Івана Труша


16 років на одну сосну

Іларіон Свінціцький замовив у Труша картину зі зображенням сосни. Це триптих, на якому зображене маленька, доросла і зріла сосна. Життя дерева Труш трактував як життя людини.



Роботи Івана Труша

Він постійно відтягував момент, коли потрібно було віддавати картину. Можливо, думав, що якщо завершить картину – закінчиться його життя.

Варто знати:

Івана Труша вважають імпресіоністом, хоча сам художник називав себе реалістом.

Він залишив 6 тисяч робіт, серед них лише 350 портретів.



Свій будинок художник збудував сам. Позику за нього він платив 28 років, виплатив за рік до своєї смерті.

Рослини і квіти в саду Труша не були посаджені абияк: спочатку він створював композицію у себе в голові.

Останні десять років свого життя Іван Труш жив у тиші – він оглух.

Улюблені квіти митця – настурції.



За день до смерті він ще малював картину: це був кримський мотив.

Художник не мав учнів і школи.

Діти художника Аріадна і Роман передали батьківський будинок НМЛ для того аби створити там художньо-меморіальний музей І. Труша.

Іван Труш жив зі свого малювання.

Іван Труш помер 21 березня 1941 р. у Львові. Коли ховали покійного 22 березня 1941 р. на Личаківському цвинтарі, поле №1, у труну майстрові поклали найнеобхідніше – улюблений етюдник та розкладний стілець, аби за найменшої можливості пілігрим фарб і сонця міг повернутися до улюбленої справи.

Мар’яна ГАЛЬКОВИЧ

Колаж Василя ГЕРЕЯ

Розміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання

 на "На скрижалях" заборонено.

Читайте нас на

 https://www.facebook.com/naskryzhalyah


Іван Труш: палітра художника Іван Труш: палітра художника Reviewed by Василь Герей on 04:20:00 Rating: 5

Немає коментарів: