Загадки цариці Нефертіті

До наших днів через всі століття пройшла легенда про красиву і щасливу єгипетську царицю, улюблену і єдину дружину фараона Ехнатона. Нефертіті була однією із сотень принцес, привезених, щоб народити синів і в самотності зустріти старість. Але доля подарувала їй унікальний шанс.


«БЛИСКУЧА КАР'ЄРА» ТАДУЧЕПИ
Нефертіті не єгиптянка, як прийнято вважати. Дотопер вчені сперечаються щодо походження цариці. Існує думка, що таємниця прихована в її імені. Адже слово «Нефертіті» перекладається з єгипетської мови як «привезена красуня». Очевидно, 12-літню Тадучепу (згодом Нефертіті) батько привіз фараонові Аменхотепу в «дім прикрас», тобто гарем. Юну красуню обміняли на тонну прикрас, золота, срібла і слонової кістки і привезли в єгипетське місто Фіви. Там її назвали новим ім'ям Нефертіті. Після смерті батька юний Аменхотеп IV отримав іноземну красуню в спадок. Кохання фараона було таке велике, що він розпустив величезний батьковий гарем і оголосив дружину правителькою. Приймаючи іноземних послів і укладаючи важливі договори, він присягався любов'ю до дружини.
До історії Єгипту чоловік Нефертіті увійшов як один з найгуманніших правителів. Іноді Аменхотепа зображають слабким, дивним, хворобливим хлопцем, одержимим ідеями загальної рівності, миру і дружби між людьми і різними народами. Проте саме Аменхотеп IV провів сміливу релігійну реформу. На це не наважувався до нього жоден з 350 правителів, що посідали єгипетський престол.

КРАСА НЕФЕРТІТІ
Мумія Нефертіті
Французькі археологи відновили зовнішність єгипетської цариці: чорні брови, вольове підборіддя, повні, витончено зігнуті губи. Її фігура - тендітна, мініатюрна, але чудово складена - порівнюється з витонченою статуеткою. Цариця носила дорогий одяг, найчастіше це були білі прозорі сукні з тонкого лляного полотна. Вона фарбувала нігті хною або рідким золотом, втирала в шкіру ароматичні олійки, припудрювалась порошком з розтертих мінералів, мастила губи ягідною помадкою, носила і ефектні ювелірні прикраси. Дружина фараона дуже полюбляла перуки з косичками, кольоровими прядками і блискучі шпильки для волосся.
Згідно з легендою і за багатьма розшифрованми ієрогліфами, сонячна краса Нефертіті поширювалася і на її душу. Вона оспівувалася як ніжна красуня, улюбленка Сонця, що втихомирювала всіх своїм милосердям. Ієрогліфічні написи вихваляють не тільки красу цариці, але і її божественну здатність викликати до себе пошану. Нефертіті називали «володаркою приємностей», що «утихомирює небо і землю солодким голосом і добротою».

СІМЕЙНЕ ЩАСТЯ ЦАРСЬКОГО ПОДРУЖЖЯ
Сам Ехнатон називав свою дружину «насолодою свого серця» і бажав їй жити «вічно-віковічно». У папірусі, де записано повчання про сім'ю мудрого фараона, розповідається про ідеальне сімейне щастя царственого подружжя до самої смерті. Цей міф кочував в часі від античних греків до римлян і став всесвітнім. Любовні стосунки Ехнатона і цариці були відображені в десятках і сотнях малюнків і барельєфів. На одній з фресок є навіть одна надзвичайно смілива і відверта картина, яку ми цілком можемо назвати еротичною. Ехнатон ніжно обіймає і цілує Нефертіті у вуста. Це перше зображення любові в історії мистецтва.

ОСОБИСТА ТРАГЕДІЯ
Статуя Нефертіті, Єгипетський музей в Берліні
В особистому житті у Нефертіті була своя трагедія. У сім'ї фараона народжувались одна за одною тільки донечки. І коли на світ народилась уже шоста дівчинка, Ехнатон прийняв рішення взяти нову жінку. Нею стала юна Кийя, яка народила фараонові «золотого хлопчика» Тутанхамона - нащадка династії. А Нефертіті довелося покинути палац і жити за містом, виховуючи Тутанхамона як нащадка трону. Через рік фараон повернув дружину до своїх покоїв, але жити довго там їм не судилось. Під час релігійної революції родину фараонів вбили.

БОРОТЬБА ЗА НЕФЕРТІТІ
Знаменитий бюст Нефертіті, який німецький археолог Людвиг Борхард викопав в пустелі у 1912 році, вважають справжнім чудом світового мистецтва. Єгипетська влада  висунула вимогу повернути знахідку. Німці грубо відмовили, а потім фашистський лідер забрав статуетку у свій бункер і, кажуть, міг дивитись на красуню днями і ночами. Скульптура досі зберігається в Берлінському музеї, але німецька влада поступово почала віддавати Єгипту культурну спадщину, і можливо, незабаром Нефертіті повернеться додому!

Місце поховання Нефертіті невідоме, а тіло було виявлене в 2003 році серед уже давно знайдених мумій, що підтвердили проведені в 2010 році генетичні дослідження. Комп'ютерним моделюванням з мумії вдалося відтворити вигляд Нефертіті, який виявився на диво схожим із всесвітньо відомим бюстом, знайденим в 1912 році німецьким археологом Людвігом Борхардтом.
Евеліна Ковальчук

Загадки цариці Нефертіті Загадки цариці Нефертіті Reviewed by Василь Герей on 14:08:00 Rating: 5

Немає коментарів: