Таємниця заповіту Сулеймана Пишного

Султан Сулейман I Пишний, мабуть, є найвідомішим правителем Османської імперії в усьому світі. В Україні султан особливо відомий завдяки його дружині Роксолані, історію якої знають у нас навіть діти. При цьому для сучасної Туреччини Сулейман досі - національний герой, кращий султан з усіх існуючих, який вивів країну на кардинально новий рівень розвитку. На жаль, з його смертю сонце Османської імперії почало хилитися до заходу. Помер Сулейман рівно 450 років тому - 6 вересня 1566 року.
 


Сулейман Пишний правив Османською імперією 46 років - довше, ніж який-небудь інший султан. Під його керівництвом турки завоювали майже весь Балканський півострів, Близький Схід та Північну Африку.
Смерть султана тримали в таємниці від військ 48 днів, щоб не підривати їх бойовий дух. У результаті туркам вдалося захопити Сігетвар, проте вони витратили на цю перемогу занадто багато сил і часу.
Вчені вважають, що поряд з гробницею Сулеймана під землею повинна знаходиться маленька мечеть і монастир дервішів.
Вчені знайшли гробницю одного з найславетніших правителів Османської імперії - султана Сулеймана Пишного, чоловіка Роксолани.
Руїни виявили біля міста Сігетвар, яке знаходиться на півдні Угорщини, пише Washington Post. Сулейман загинув під час облоги цього міста в 1566 році.
Історик Печського університету Норберт Пап, який знайшов гробницю, вважає, що на її місці майже 450 років тому стояв намет султана, в якому він і помер.
На думку вчених, соратники поховали на цьому місці внутрішні органи Сулеймана, у тому числі його серце, а тіло відвезли в Константинополь.


Вмираючи Сулейман покликав слугу, щоб він записав його останню волю. Слуга був надзвичайно здивований трьома останніми пунктами заповіту:
1. Він заповідав, щоб його труну несли на руках найкращі лікарі Османської імперії.
2. Щоб по всьому шляху, по якому будуть нести його табут, розкидали золоті монети і дорогоцінні камені.
3. І щоб його руки висовувалися з табута і були на виду.
Набравшись сміливості слуга запитав у Сулеймана, навіщо йому це. На що султан відповів наступне:
"Нехай кращі лікарі несуть мій табут, і нехай усі бачать, що навіть найкращі лікарі безсилі перед обличчям смерті. Розкидайте зароблене мною золото: нехай усі бачать, що то багатство, яке ми отримуємо від життя, в цьому світі і залишається. Нехай всі бачать мої руки і засвоять, що навіть Падишах усього світу - султан Сулейман Кануні, пішов з цього життя з порожніми руками ".


Таємниця заповіту Сулеймана Пишного Таємниця заповіту Сулеймана Пишного Reviewed by Василь Герей on 14:35:00 Rating: 5

Немає коментарів: