Ленін і Крупська:таєниці подружнього життя



121 рік тому вождь більшовиків познайомився з жінкою усього життя
Знайомство 14 квітня 1895 стало для Володимира Ілліча ключовим в житті – він зустрів Надію Крупську. Їй було 25 років, він – на рік молодший і захоплений красунею Аполлінарією Якубовою, яка вчилася на Вищих жіночих курсах разом з його сестрою – Ольгою Ульяновою. Вони зустрічалися вже півтора року. Ленин називав її Кубочка і Лірочка. І це ж треба! На свою голову саме вона познайомила Володимира з Надією. Дівчата разом викладали у вечірньо-недільній школі для робітників, і Якубова зазвала Крупську на нелегальну політичну сходку, мовляв, там буде "одна дуже цікава людина". Власне, Ленін... Представивши їх один одному, красуня Якубова поклала історичний початок дружніх, а потім і близьких стосунків.

СИТНЕ ЗАСЛАННЯ
Надія Костянтинівна згадала: "Вперше побачила я Володимира Ілліча на Масляну. На Охті у інженера Классона пітерські марксисти зустріч з приїжджим волжанином для конспірації влаштували під масляні млинці..." – і нічого про подругу Якубової.
Незабаром Володимира заарештували. "Коли їх водили на прогулянку, з одного вікна коридору на хвилинку був видно шматок тротуару Шпалерної. Ось він і придумав, щоб ми – я і Аполлінарія – у певну годину приходили на це місце, щоб побачити нас. Аполлінарія чомусь не змогла, а я кілька днів подовгу простоювала на цьому шматочку". Засуджений до заслання в Сибір, в одній із записок Володимир і запропонував Надії стати його дружиною. "Ну що ж – дружиною так дружиною!" – Погодилася та.
За іншою версією, Надія Костянтинівна сама зробила пропозицію, коли Володимир Ілліч вже їхав на заслання. І він відмовив. А коли на наступний рік Крупська була засуджена до трирічного засланні в Уфимську губернію – здався. У разі одруження її могли відправити до чоловіка.
Існує і третя версія: Надія Крупська приїхала в Шушенске не стільки як наречена, скільки як кур'єр революційної літератури.
Точно ми знаємо тільки те, що це саме на її прохання було дозволено провести заслання разом зі своїм нареченим – Леніним – за умови, що вони негайно одружаться. І в липні 1898 Ілліч і Крупська стали чоловіком і дружиною.
Заслання, до речі, було ще то... Крупська писала: "Володимир Ілліч мав чисту кімнату, годівлю, прання і лагодження білизни. Обід і вечеря простакувата – один тиждень для Володимира Ілліча вбивали барана, яким годували його день у день, поки все не з'їсть, як з'їсть – купували на тиждень м'яса, працівниця у дворі в кориті... рубила куплене м'ясо на котлети для Володимира Ілліча, теж на тиждень... Загалом, заслання пройшло непогано... По-моєму, він страшенно поздоровішав, і вигляд у нього блискучий..."
Майбутні батьки атеїстичної держави навіть були вінчані! Начебто на цьому наполягла теща. Батько і дід Леніна мали особисте дворянство, що не поширювалося на спадкоємців, а Крупська була з потомственної дворянської родини, традиції якої вимагали обряду. Тещу підтримала і поліція. І в церковній метричній книзі з'явився відповідний запис. Церемонія відбулася в Петропавлівському храмі села Шушенське Красноярського краю, який знесли у 1938 році.

ОХ ЦЕ ВЕСІЛЛЯ...
За свідченням присутніх, наречена була в білій блузці і чорній спідниці, а наречений в єдиному потертому коричневому костюмі. Обмінялися вони обручками, які один з засланців-умільців на прохання Володимира Ілліча виточив з мідних п'ятаків. Був і весільний подарунок – Крупська привезла майбутньому чоловікові ту саму лампу із зеленим абажуром, без якої складно собі уявити обстановку робочого кабінету вождя світової революції. За одними даними, весільним столом у молодят було чаювання. Інші вважають, що веселощі видалися галасливими і навіть змусили господарів будинку, в якому жив їх квартирант, втрутитися в події.
Крупська писала так: "Ми молодятами були. І це скрашувало посилання. Те, що я не пишу про це у спогадах, зовсім не означає, що не було в нашому житті ні поезії, ні молодої пристрасті... З ранку ми з Володимиром Іллічем бралися за Вебба (переклад книги істориків англійського робочого руху Беатріс і Сіднея Веббів. – Авт.), після обіду години дві переписували в дві руки "Розвиток капіталізму", потім інша всяка робота була. Попрацювавши, закочувалися на прогулянки, Володимир Ілліч був пристрасним мисливцем".
ПЛІТКИ ПРО "ОСЕЛЕДЕЦЬ"
При цьому його родина була не в захваті від вибору. Надія представлялася їм нудною старою дівою. Особливо непримиренна була старша сестра Леніна, Анна. Її обурювали і ображали плітки про те, як Надія "тягалася" з "товаришами". У неї нібито був закоханий засланець революціонер Віктор Курнатовський, що працював на цукровому заводі і жив верст за двадцять від Шушенського. Говорили, що Крупська не змогла встояти перед його красою. А він би не промах, залицяючись: "Ви, Надюша, по батькові Костянтинівна, і я Костянтинович! Можна подумати, що ми брат і сестра..."
Ленін від розмови тікав: "Не час, Аннушка, займатися всякими плітками. Перед нами зараз стоять грандіозні завдання, а ти до мене з якимись бабськими розмовами". Крім того, Анну Іллівну в своїй невістці дратував "якийсь оселедцевий вид", характерні – витрішкуваті – очі Крупської. Її дійсно інакше як оселедцем ніхто не називав. Навіть партійна кличка була – Риба. Ленін, що носив партпрізвисько Старий, називав її Мінога (взагалі-то це рибний паразит...).

НЕ ПЕРШИЙ ШЛЮБ
Якщо вірити Британській енциклопедії, то Ленін був не першим чоловіком Надії Крупської. Вона, як виявилося, вже перебувала у шлюбі з есером Борисом Германом, близьким другом... Фанні Каплан, за офіційною версією, яка стріляла в Леніна. Але там повідомляється, що і Ленін був одружений на Крупській другим шлюбом, а подробиці про перший знаходяться в архіві російського Жандармського відділення.
Арманд. Гаряча мати 5 дітей підкорила Ілліча.

Були й інші переплетення в долі цієї парочки. Скажімо, після смерті Володимира Ілліча близькою людиною для Крупської стала донька Інеси Арманд – коханки Леніна...

ЧУДОВІ ЗАПИСКИ ІЛЛІЧА З ШУШИ
"У Шу-шу-шу я дуже непогано влаштувався: і квартирою і столом цілком задоволений... Я розтовстів за літо, засмаг і вигляжу зовсім сибіряком. Ось що значить мисливство та сільське життя!"
"У гігієнічному відношенні – купаюся (іноді по 2 рази на день) в Єнісеї, гуляю, полюю".
"Оточене село гноєм, який тут на поля не вивозять, а кидають прямо за селом, так що для того, щоб вийти з села, треба завжди майже пройти через деяку кількість гною... Гори звідси лежать верстах в 50, так що на них можна тільки дивитися, коли хмари не закривають їх... Точнісінько як з Женеви можна дивитися на Монблан".
"Я особливо прошу тільки одного – чортової шкіри, бо на полюванні рву плаття жорстко. Якщо цілий мій солом'яний капелюх (паризький адже, чорт візьми!), То нехай його привезуть. Ще хіба ось що – лайкові рукавички – не для танців, а для комарів".

 Гребеннікова Олена «Сегодня»
Ленін і Крупська:таєниці подружнього життя Ленін і Крупська:таєниці подружнього життя Reviewed by Василь Герей on 13:35:00 Rating: 5

Немає коментарів: