Дружини Івана Грозного:вісім доль,вісім таємниць



Одним з найвідоміших правителів Росії є Іван Грозний. Фігура цього царя овіяна ореолом таємничості, а його жорстокість стала легендарною. З історичної точки зору цікаві дружини Івана Грозного і взаємини царя з ними. Їх у нього було вісім. Дружини Івана Грозного часто ставали заручницями двірцевих інтриг і жертвами лютого норову царя.


Анастасія Захар'їна-Юр'єва


Перша дружина Івана Грозного була боярської дочкою (рід Романових). Іван Грозний одружився на ній в шістнадцятирічному віці. Цей шлюб і особливо походження Анастасії викликали негативну реакцію знаті. Вона була доброю та лагідною, народила царю шістьох дітей, з яких вижило лише двоє. Іван Грозний сильно кохав її. Анастасія почала важко хворіти і померла, не доживши до тридцятиріччя. Цар підозрював, що його кохану дружину отруїли, і був правий. Сучасні дослідження виявили в останках Анастасії сліди ртуті.

Марія Темрюковна
Друга дружина царя була з Кабарди. Її звали Кученей, але в православ'ї вона отримала ім'я Марія Темрюковна. Вона мала норовливий характер, тому її можна назвати самою жорстою і кровожерливої. Хоча Темрюковна була гарна собою і подобалася царю але стосунки у них не були гладкими. Поки Іван насолоджувався оргіями в Олександрівській слободі, Марія в Москві фактично відкрито фліртувала з коханцями. Один з них, дворянин Федоров, спробував організувати змову проти самодержця. Іван жорстоко розправився з дружиною і коханцем. Федорова він убив власноруч, а Марія померла від хвороби. За іншими даними, цар забив її сам.

Марфа Собакина
Після смерті другої дружини цар, вибираючи собі нову дружину, влаштував оглядини, в яких брало участь близько 2000 претенденток дворянського походження. Перемогла Марфа Собакина - родичка Малюти Скуратова. Однак вона незабаром захворіла. Весілля таки відбулася, але незабаром Марфа померла. По суті, дружиною царя вона так і не стала, що й було зафіксовано церковною радою. Вважається, що дівчина була отруєна. Сучасні дослідження не знаходять в її останках миш'яку, ртуті та інших важких металів, однак це ні про що не говорить. Отрута могла бути і рослинною. Виявити її через 4 століття практично неможливо. У смерті нареченої цар підозрював брата попередньої дружини, якого і посадив на кіл.


Анна Колтівська
У тому ж році цар влаштовує нові оглядини і вибирає в дружини Анну Колтовскую. За православним канонам одружитися можна не більш трьох разів. Духовенство видало Івану спеціальне персональний дозвіл на четвертий шлюб. Дружина виявилася натурою палкою, цікавою і владною але більш велелюбною, ніж потрібно. Вона завела коханців, на чому і попалася. Один з них, князь Ромодановський, проникав в опочивальню до Анни в жіночому одязі. За дивовижним збігом обставин ця відвідувачка сподобалася і самому самодержцю, після чого її привели в царську спальню. Там все і розкрилося. Ромодановський був убитий, Анна пострижена в черниці.

Марія Долгорукова
На п'яте подружжя дозволу Синоду цар уже не питав. Воно відбулося в 1553-му. Після першої шлюбної ночі Іван виявив, що дружина не незаймана. На другий день він посадив її в сани, наказав запрягти  в цей транспорт дикого коня і на всьому скаку спустити в ставок на корм рибам.


Анна Васильчикова
Якщо до цього дружини Івана Грозного поєднувалися з царем шлюбом за допомогою православного обряду, то це весілля відбулося у вузькому колі без всяких церковних церемоній в 1575-му. До того часу Скуратова змінив новий тимчасовий виконавець Розумній-Количев, та Іван одружився на його родичці. Однак незабаром новий фаворит потрапив в опалу і був страчений. Дружину ж цар відіслав в монастир, де вона і померла.


Василиса Мелентьєва

У тому ж році цар одружується на дамі, яку сам же і зробив вдовою. Її чоловіка він попередньо отруїв. У народі нову пасію називали "женіще". Вона довго не допускала до себе царя, поки не стала царицею, намагалася його дисциплінувати. Це дало свої результати. Він став більш сумирним і навіть перебрався до Москви з Олександрівської слободи, але тут виявив, що у Василини є коханець - Іван Количев. Їх поховали поруч.


Марія Нагая
Остання дружина Івана Грозного була дивовижною красунею і народила йому сина. Хоча їх весілля відбулося за правилами, церква не дала на нього дозволу. Тому багато хто вважав чергову дружину незаконною, а дитину незаконнонародженою. Незабаром Марія набридла царю. Після смерті Івана Грозного її разом з сином відправили в Углич. Після вбивства царевича Дмитра, Марію відправили в монастир.


Дружини Івана Грозного:вісім доль,вісім таємниць Дружини Івана Грозного:вісім доль,вісім таємниць Reviewed by Василь Герей on 04:28:00 Rating: 5

Немає коментарів: