Марина Цвєтаєва:таємниця самогубства

75 років тому покінчила життя самогубством Марина Цвєтаєва, відома російська поетеса.

Незабаром після початку Другої світової війни, 8 серпня 1941 Цвєтаєва з сином евакуювалася з Москви. Вони опинилися в невеликому містечку Елабузі, де навіть їй не знайшлося роботи. У керівництва Союзу письменників, евакуйованого в сусіднє місто Чистопіль, Цвєтаєва просила дозволу поселитися в Чистополі і працювати посудомийницею в письменницькій їдальні.
Але їй відмовили. Після повернення до Елабугу Марина Цвєтаєва посварилась з сином, який, ймовірно, дорікав їй в їх скрутному становищі. Наступного дня, 31 серпня 1941 року, Цвєтаєва повісилася. Точне місце її поховання невідоме.
Доля цієї видатної жінки склалась трагічно. Життя ніколи її не пестило. І все це, поза сумнівом, не могло не відбиватись на і без того трагічному світосприйнятті поетеси.
Сестра Цвєтаєвої розповідала, що у Марини ще в 17-річному віці були думки про самогубство і навіть писала передсмертний лист-заповіт, в якому заповідала свої гравюри і книги близьким людям.
Проте тоді з самогубством не склалося. Однак через багато років Марина все ж таки звела рахунки з життям.
За офіційною версією, поетеса наклала на себе руки через побутові труднощі, які душили її у той час. Проте родичі поетеси, зокрема сестра, стверджує, що Марина повісилася для того, щоб врятувати свого сина Георгія (Мура).
За свідченням сестри Марини, у поетеси і її сина були украй дивні стосунки. Багато людей, що знали Марину Цвєтаєву говорили, що вона несамовито любила Мура.
Цвєтаєва дуже емоційно переживала підлітковий вік свого сина, який хотів свободи і позбавлення опіки матері. Слід врахувати, що тоді були вкрай важкі часи і Марина, як мати, прагнула уберегти сина від навколишнього світу.
Він же, у свою чергу говорив, що або сам накладе на себе руки, або це доведеться зробити матері.
Марина Цвєтаєва народилася в Москві 8 жовтня 1892 року.
Батько поетеси був професором Московського університету, засновником Музею витончених мистецтв на Волхонці. Мати, напівполька, напівнімкеня, була піаністкою, ученицею Артура Рубінштейна.
У гімназійні роки Цвєтаєва часто бувала у Франції, Італії, Німеччині, Швейцарії. Перша книга віршів Вечірній альбом вийшла в 1910 році.
Після того як поетеса вийшла заміж, вони з чоловіком були вимушені виїхати в еміграцію. Проте для тодішніх емігрантських законодавців моди Цвєтаєва була недостатньо білою.
Вона жила бідно і просила свою чеську подругу Ганну Теськову прислати їй будь-яку пристойну сукню до Парижа з провідником, щоб їй було що надіти на творчий вечір.
Через відчай Марина повернулася до Росії. Проте тут її теж нічого доброго не чекало — навколо неї почали заарештовувати найближчих і дорогих людей — чоловіка, дочку, сестру. ЇЇ віршів не друкували.
Борис Пастернак, проводжаючи Цвєтаєву з сином в евакуацію, дав їй для валізи мотузок. На тому мотузку вона згодом і повісилася.


Марина Цвєтаєва:таємниця самогубства Марина Цвєтаєва:таємниця самогубства Reviewed by Василь Герей on 08:04:00 Rating: 5

Немає коментарів: