Паша Ангеліна:міфи і таємниці відомої трактористки



Трактор у селищі Старобешеве на Донеччині вперше з"явився 1928 року. Доньці грека Микити Ангеліна- Парасковії тоді було 15. Коли через рік вона записалася на курси трактористів, у родині вибухнув скандал. Батько казав, що місце жінки на кухні.
Однак донька не відступала й після закінчення курсів таки сіла на трактор. 1935-го вона створила першу в Радянському Союзі жіночу тракторну бригаду. Односельці кепкували, називали Пашу "чоловіком у спідниці". А підопічні Ангеліної били рекорди. У 22 роки їй вручають орден Леніна, Паша вступає до Компартії. Про дівчину з Донбасу почали писати газети, її фотографії друкують на обкладинках журналів. Парасковії звідусіль надходять листи. Адресу писали просто: "СРСР. Паші Ангеліній".
Білозубою, майже голлівудською посмішкою вона посміхалася зі сторінок радянських газет, які писала про звершення на всіх ділянках трудового фронту. Вона не була красивою, проте мала надзвичайно гарну посмішку,чоловіків приваблювала її енергія. У Пашу закохався Сергій Чернишов — другий секретар Старобешівського райкому партії. Заміж Ангеліна виходила з дитиною на руках: вона всиновила племінника Гену. Після раптової смерті брата невістка викинула дитину на вулицю.
Незабаром народилася донька Світлана. Часу на особисте життя в Паші не залишалося. 1938 року Ангеліна кинула клич: "Сто тисяч подруг на трактор!". Жінка постійно у роз"їздах: Москва, Київ, Старобешеве. Чернишов був дуже здібним: писав вірші, малював. Його вважали господарем району, та для всіх він був передусім лише чоловіком Параски Ангеліної. Це його гнітило, і Сергій став заглядати в чарку.
1939 року Паша вступає до Тимірязєвської сільськогосподарської академії. У Москві, готуючись до екзаменів, народила сина Валерія. Коли почалася війна, разом зі своєю бригадою Ангеліна евакуйовується до Казахстану, а Чернишов іде на фронт. Коли 1942-го Калінін викликає її на сесію Верховної Ради, вона ось-ось має народити. Та до Москви таки їде. Дорогою назад біля Саратова поїзд потрапив під обстріл, пологи почалися прямо у вагоні. Доньку назвала Сталіною на честь перемоги під Сталінградом.
По війні Ангеліна з дітьми повертається до Старобешевого. Там організовує вже бригаду з чоловіків-трактористів. Вони називали її "тьотя Паша" і трохи побоювалися. Донька Світлана згадує, що мати тяжко гарувала, ніколи не висипалася й нормально не харчувалася. Але не лягала спати, не помивши голови, навіть якщо йшла до сну після опівночі. Не любила халатів і навіть удома ходила у крепдешинових сукнях. Користувалася помадою, а на врочисті засідання вдягала обручку й перстень зі смарагдом.
Парасковія Ангеліна із сином Валериком і донькою Сталінкою. Старобешеве, 1948 рік
Сергій Чернишов іще більше запив. А під час однієї зі сварок вистрелив у дружину. Донька кинулася матері на шию, Паша відхилилась — це врятувало їй життя.
— Я від стресу знепритомніла, — згадує Світлана. — Потім ще довго лікувалася від страшної депресії. Та куля певний час так і стриміла у стіні.
Не лягала спати, не помивши голови
Після цього випадку Ангеліна розлучилася з Чернишовим. Він виїхав до сусіднього Волноваського району й одружився там із сільською вчителькою.
— Мама поміняла наші прізвища на Ангеліних. Вона сказала, що батько загинув, і заборонила нам згадувати про нього, — каже Світлана.
Вона вважає, що Паша й далі кохала Сергія, а заміж так і не вийшла через дітей.
— Якби в мами був чоловік, вона не працювала б до виснаження, — додає.
У Паші Ангеліної був особистий телефонний зв"язок зі Сталіним. Пліткували навіть, що вона його коханка. Коли їхала до Москви на сесію, брала з собою доньку — сподівалася, що так уникне пересудів. Родичі ображалися, що вона ніколи не користалася "блатом", щоб вирішити їхні проблеми. У неї була велика бібліотека — багато класики. З Москви висилала посилки з книжками. А односельці говорили, що Ангеліна шле дефіцити.
Паша любила дітей. Її кишені завжди були набиті цукерками. Побачить хлопчика на вулиці, зупинить свою "побєду", поцілує, пригостить.
— У неї був особистий пістолет, але я не думаю, що вона могла б вистрелити з нього, — додає син.
У домі часто бували гості.
— Мама пригощала їх чебуреками. Заїжджав Хрущов, інколи іноземці, — згадує Валерій.
Про Ангеліну пліткували, що вона алкоголічка. На очах у сусідів випивала склянку води, а їм здавалося, що горілки. Хтось написав анонімку, що трактористка вдома влаштувала бордель. До Паші приїхала бригада медиків брати кров на сифіліс у всієї родини. Жінка зателефонувала до райкому, але у відповідь почула: "Здати аналіз у твоїх інтересах".
— Потім перед мамою вибачались, але я не забуду її обличчя в цей момент, — говорить донька.
1959 року в Ангеліної виявили цироз печінки. До неї саме приїхав колишній чоловік. Чернишов був зовсім знесилений алкоголем. Парасковія відправила його на курорт, а сама, худа й виснажена, потрапила до лікарні. Донецькі медики злякалися відповідальності й направили пацієнтку до Москви. Цироз нібито розвинувся через те, що вона все життя вдихала шкідливі випари. Крім того, механізатори в ті часи часто мусили ротом підтягувати пальне через шланг.
Парасковія Ангеліна три місяці пролежала в палаті знаменитої "кремлівки". Там же за кілька днів до смерті їй вручили другу Зірку Героя Праці. Їй було 46 років. Рідні наполягли, щоб її поховали у Старобешевому. Чернишов приїхав на похорон. Кажуть, він закінчив життя бомжем.

Син Валерій живе у Старобешевому в невеличкому будинку на околиці. Кажуть, що має непростий характер і рідко дає інтерв"ю. Старша донька Світлана закінчила МДУ і давно живе у Москві. Сталіна закінчила медінститут, рано померла
Міфи про Ангеліну
Слід зазначити, що довкола образу Ангеліної за довгий час склалося дуже багато міфів, частину з яких ми спробуємо сьогодні розвінчати.
Другий міф стосується освіти Паші Ангеліної. Як відомо, за кермо вона трактора сіла ще шістнадцятирічною, тобто не мала ні часу, ні можливості здобути вищу освіту. Звідси походить міф про те, що Ангеліна була взагалі безграмотною. Хоча це не так - крім водіння трактора, Паша Ангеліна вміла читати та писати. Зі слів її близьких ми знаємо, що в їхньому домі була потужна бібліотека російської та європейської класики - Ангеліна просто не мала часу для читання.
У той же час вона поставила собі за мету всім своїм дітям дати вищу освіту і їй це вдалося, за винятком молодшого сина Валерія, який так і не закінчив інститут у Дніпропетровську.
Третій міф можна пов'язати з характером діяльності Паші Ангеліної. Протягом багатьох років вона очолювала тракторну бригаду, що складалася лише з чоловіків, тому її розглядали як "чоловіка у спідниці". Хоча мало хто цікавився, якою насправді була відома трактористка. Донька Ангеліної Світлана стверджує: "Я ніколи не бачила маму в нічній сорочці, халати вона не визнавала і навіть вдома носила крепдешинові сукні. Користувалася помадою і кожен день мила голову."
Четвертий міф випливає також з трудової діяльності Паші Ангеліної. Оскільки їй доводилося працювати в чоловічому колективі, у багатьох це породжувало підозри про те, що Паша Ангеліна вживає алкоголь та веде безладне статеве життя. На підтвердження цього наводили той факт, що вона померла у 46-річному віці від цирозу печінки. Проте на початку ХХ століття цироз печінки був професійним захворюванням майже усіх трактористів, адже випари пального, яким заправляли трактори в той час, були надзвичайно токсичними.
П'ятий міф стосується взаємовідносин між Сталіним та великою трактористкою. Як відомо, у домі Ангеліних був прямий телефонний зв'язок з Кремлем. Цей факт підтверджують і діти Паші Ангеліної. До того ж репресії сталінського режиму торкнулися і родини Англеліних. Світлана Ангеліна згадувала: "Брат мами, дядя Костя, був головою колгоспу. Він садив зернові тоді, коли вважав за потрібне, а голова райвиконкому втручався в графік посівної. Дядя Костя взяв та й послав того матом. Його заарештували і протримали у в'язниці кілька місяців. Били так, що на тілі жодних слідів не залишилося, однак легені були відбиті. Дядя Костя - військовий моряк, пережив блокаду, був неймовірно здоровою людиною. Але цих знущань не витримав. Коли мама привезла його до Москви на консультацію, професор сказав, що жити йому залишилося три місяці."
Хоча після сметрі Паші Ангеліної у кремлівській лікарні  минуло уже 60 років, однак дуже багато чого залишається дискусійним. Можна стверджувати лише те, що постать Паші Ангеліної ще чекає свого дослідника.
Хронологія
1913, 12 січня — Парасковія Ангеліна народилася в родині незаможного селянина в селищі Старобешеве на Донеччині
1929 — закінчує курси трактористів
1933 — організовує першу в СРСР жіночу тракторну бригаду
1935 — стає членом Компартії, отримує орден Леніна
1936 — виходить заміж за Сергія Чернишова
1937, 1939, 1943 — народжуються діти: Світлана, Валерій, Сталіна
1937 — Ангеліну обирають депутатом Верховної Ради СРСР

1959 — помирає в Москві від цирозу печінки
Юлія Косинська, Наталія Міняйло( gazeta.ua)


Паша Ангеліна:міфи і таємниці відомої трактористки Паша Ангеліна:міфи і таємниці відомої трактористки Reviewed by Василь Герей on 08:12:00 Rating: 5

Немає коментарів: