Таємниці і загадки теракотової армії



Перші глиняні воїни були виявлені в межах некрополя  на честь першого імператора Китаю Цинь Ши-хуанди (259-210 гг. до. н.) в 1974 році. Масштабні розкопки проводилися з перервами з 1978 по 1986 роки. В даний час археологічні роботи тривають, але приголомшливу для людської  уяви глиняну армію в повному складі може споглядати будь-який бажаючий.

Фігури стоять у склепах на відстані 1,5 км від гробниці грізного імператора. Кожна глиняна фігура має зріст 2 метри і важить 300 кг. Усього таких фігур налічується 8000. Примітно те, що всі статуї мають абсолютно різні обличчя. Жодне лице не схоже на інше. Це перевіряли за спеціальною комп'ютерною програмою, але та не знайшла подібностей. Людські риси, відображені на глині, - різні. Неначе це живі люди, а не безликі фігури. Тепер уявімо, скільки потрібно було  попрацювати та залучити людей, щоб створити таку кількість величезних глиняних статуй.

Викликає ще питання той факт, що в той далекий  час взагалі не було прийнято ховати владик зі скульптурами. Разом з покійним лідером в могилу клали трупи його підданих. Причому процес умертвіння проходив досить гуманно.  Людей не різали і приречені не металися в жаху по закритому приміщенню з моторошними криками. Навпаки, померти разом з владикою вважалося великою честю. Старовинні люди вірили у загробне життя, а тому мріяли потрапити в «царство тіней» разом зі своїм лідером, якому вірно служили за життя. Кожен з наближених випивав чашу вина, в якій знаходилася велика доза миш'яку. Після цього помирав з посмішкою на вустах і щастям у погляді. Такий спосіб умертвіння був доведений вже в наш час. У численних людських останках, знайдених в гробницях, фахівці виявили величезну концентрацію миш'яку. Так що тепер зрозуміло, як вмирали придворні і численні дружини грізних владик.

За логікою речей Цинь Ши-Хуанді повинен був забрати на той світ живих людей, але він чомусь обмежився глиняними скульптурами. Пояснюється це просто. Численні війни виснажили країну, а населення значно зменшилося. Людей стало мало, і імператор не став практикувати масове умертвіння  адже він думав не тільки про свої амбіції, а й про майбутнє країни. Тому і був знайдений настільки оригінальний вихід. Вважалося, що глиняні фігури знайдуть душі, і представлятимуть грізну армію в тих краях, в яких виявиться імператор після своєї смерті. 
Природно, дивлячись на 8000 глиняних фігур, фахівці задалися питанням, як ті були зроблені?
Спробуй-но виліпити з глини 2-метрову статую вагою 300 кг. У першу чергу потрібен відповідний матеріал. Будь-яка глина не підійде, бо вона просто не витримає такої ваги, і скульптура розвалиться. Тому для виготовлення воїнів використовували спеціальну червону глину. За своїми хімічними і фізичними  параметрами  вона повністю відповідала технічним завданням.

Як стародавні майстри ліпили скульптури?Найрозумніше припустити, що виготовлялися спеціальні стандартні форми, а по них вже створювалися воїни. Це значно прискорило б процес. Але фахівці встановили, що всі скульптури робилися методом намотування глини. Тобто ліпилася смуга, укладалася на місце, а на неї лягала інша смуга. Цим пояснюється те, що кожен глиняний воїн має строго індивідуальні форми, і навіть одяг зображено різний. У стандартних матрицях виготовлялися тільки руки, ноги, вуха.

Кожен майстер, який брав участь в процесі виготовлення, мав своє індивідуальне клеймо, яке він ставив на виріб. Таких знайшли 87 штук. Значить працювало 87 професійних майстрів. Кожен з них мав не менше 10 підмайстрів. Отже, на роботах було задіяно приблизно 1000 чоловік. І ще один нюанс - температурний режим. Якщо будуть великі перепади температур, то глина не зможе висохнути, і виріб розвалиться. У наш час в приміщення ставлять калорифери. Вони підтримують потрібну температуру. Але в той час нічого подібного не було, а температура була непостійною. Влітку стояла спека плюс 30 градусів за Цельсієм, а взимку землю сковував мороз до мінус 10 градусів за Цельсієм. 

Стародавні майстри знайшли вихід і тут. Все воїнство лепілось в печерах, де температурний режим був постійним і становив 20-25 градусів за Цельсієм. При такій температурі глина рівномірно висихає, і виріб набуває потрібної твердості. Наступним етапом було покриття скульптур лаком. У наші дні всі воїни мають сірий колір, тому виглядають непрезентабельно. Тут справа в тому, що коли величезне поховання розкрили, то лак практично відразу ж висох і осипався. Можна було б звичайно скульптури захистити пластиком, але до цього просто не встигли додуматися. Тому людям і не дано бачити ту пишність і красу, якою милувалися їхні далекі предки. 

Лак в даному випадку - це тверда смола, яка спочатку має коричневий колір. У міру висихання вона чорніє. Для її виготовлення стародавні майстри використовували сік лакового дерева. Але не будь-якого, а тільки того, якому понад 6 років. На покриття лаком одного воїна потрібен був сік 25 дерев. При цьому слід враховувати шкідливість виробництва. Працівники вдихали пари, що, природно, згодом позначилося на їх здоров'ї. Таким чином, глиняні скульптури зверху були покриті чорним лаком.

Але і це не все. Поверх лаку воїнів пофарбували різнобарвною фарбою. На це вказують дрібні лусочки фарби, знайдені біля скульптур. Причому це була рідкісна фарба - китайська фіолетова. Вона стоїть в одному ряду з єгипетською синню. Але за своїм хімічним складом ці 2 унікальні фарби розрізняються. В основі єгипетської лежить кальцій, а в основі китайської  - барій.

Вся теракотова армія була зроблена за 11 років. Це якраз час правління грізного імператора. Він спочив зі спокійною душею і пішов в інший світ на чолі сильного численного війська.


Таємниці і загадки теракотової армії Таємниці і загадки теракотової армії Reviewed by Василь Герей on 05:21:00 Rating: 5

Немає коментарів: