Засекречена справа:збройне пограбування Леніна



Ніколи Ленін не був такий близький до смерті, як 6 січня 1919 року, коли його тримали під прицілом двох револьверів, а в груди впирався маузер відомого московського бандита Якова Кошелькова. За радянських часів на розголошування будь-якої інформації про цей випадок було накладено строге табу, а тим часом, всі ці роки в архівах Луб'янки зберігалася  справа№ 240266 «Про озброєний напад бандитів на В.І. Леніна».

Ця історія сталася в далекому 1919 році. Подробиці її зберігаються на Луб'янці в 23 томах справи №240266.
Почалося все з хвороби Крупської. Для поправки здоров'я її перевезли в лісову школу в Сокольниках, а Ленін їздив туди її відвідувати.
У той же час в Сокільниках планував нову свою справу злодій Кошельков. У Якова Кошелькова була на той момент одна з найбільших банд Москви. Якову було 28 років, його батько був відомим бандитом. Ще в 10 років хлопець почав злодійську кар'єру, спочатку домушничав, потім зайнявся пограбуваннями та розбоєм. До 18 років він був уже добре відомий в кримінальних колах. Спочатку вбивав він рідко, тільки по крайній необхідності. Потім увійшов у смак, практично став справжнім садистом.

Яків Кошельков

Нальоти його банда здійснювала відкрито, вдень, причому нальоти дуже вже зухвалі, з великою кількістю жертв. На їх рахунку була величезна кількість пограбувань (часто великих державних закладів, як Управління залізниці, друкарня, поштове відділення), крадіжок, вбивств, згвалтувань. Вони розстріляли на вулицях Москви 22 міліціонера, вбили кілька співробітників Кримінального розшуку і МЧК, забравши їхні документи і в відкрито їх використовуючи. Саме завдяки цим документам їм вдалося зробити обшук на одному з  заводів при робочих і завкомі і забрати порядка 3 футів золота, 3,5 фунта платинового дроту і 25000 рублів грошима.
Кошельков  постійно ходив з 2 револьверами і кількома бомбами, був дуже підозрілий. Одного разу в 1918 році його вдалося зловити в Вязьмі на весіллі бандитського авторитета. Але під час перевезення в Москву спільники йому передали хліб з наганом всередині. А потім на людному перехресті на Мясницькій Яків відкрив пальбу, вбив двох конвойних й поранив одного, а сам неушкоджений пішов.
6 січня 1919 року вся банда Кошелькова планувала пограбування кооперативу на Плющисі і особняка на Новінському бульварі. Головною проблемою була машина. Тоді автомобілів було дуже мало, і дістати його було справою нелегкою. Вирішено було зупинити першу-ліпшу на дорозі і забрати машину для справи.
Машина Леніна

Того дня Ленін їхав на дитяче свято. Ще раніше проїхав з подарунками Бонч-Бруєвич. Тому здалося, що його машину як би передали від поста до поста, стежили за ним. Ленін їхав пізніше. Його шофер Гіль першим помітив озброєних людей на дорозі в світлі фар після Миколаївського вокзалу, перед пивним заводом. Водій хотів проскочити, але Ленін наказав зупинитися, вважаючи, що це може бути патруль і йому потрібна допомога.
Машина зупинилася, бандити витягли з машини всіх - Леніна, охоронця  Чібанова, Марію Іллівну. Двоє злодіїв тримали Леніна на мушці, коли він спробував показати ватажкові свою перепустку і представитися. Але ватажок його не розчув і не зрозумів що перед ним стоїть Ленін, він забрав документи, обнишпорив кишені вождя зі словами «Чорт з тобою, що ти Левін» - а я Кошельков, господар міста вночі.
Пістолет Леніна

Водій у цей час ще був в машині і цілився з пістолета в Кошелькова, але побоявся вистрілити, розумів, що тоді першим пристрелять Ілліча. Зрештою бандити викинули водія і помчали на захопленій машині.
Тільки метрів через двіст- триста бандити придивилися до своєї здобичі і зрозуміли кого вони пограбували. Тоді злодій Кошельков наказав повертати, він хотів захопити Леніна в якості заручника. Але поки вони доїхали до будівлі Ради там вже були машини МЧК. Бандити вирішили сховатися.
Перепустка Леніна

Цей напад став плювком в обличчя всьому Угро Москви і МЧК, Кошелькова потрібно було схопити.Першим вийшов на стежку війни начальник ударної групи по боротьбі з бандитизмом МЧК Мартинов.
Він з колегами пішов під прикриттям в трактир Сокольників, де отримав наводку на одну з лазень на Пресні. Саме там могли з'явитися люди Кошелькова. І їм правда вдалося взяти частину банди, від якої отримано було наступну адресу на Брестській вулиці. Але там засідка не вдалася, Яків пішов, убивши одного співробітника і поранивши двох.
Кошелькова ловили величезними силами, все місто було в засідках, постійних облавах. На нього виходили випадково, але природна нахабність і міцні нерви дозволяли злодієві йти.
Вихід з'явився абсолютно випадково - у справі про підробку документів співробітниками РОСТА  була затримана Ольга Федорова.
При цьому на допиті абсолютно несподівано вона зізналася, що є пасією Кошелькова. А в розшуку було відомо про існування у Якова коханої жінки, але ім'я її було таємницею. Досить швидко чекістам вдалося її схилити до співпраці. З її допомогою спробували заманити бандита на побачення в Катерининський сквер, але він не прийшов.
До цього моменту практично вся банда Кошелькова була переловлена, їх швидко судили і засуджували до розстрілу. Але один бандит здав свого вожака, назвавши адресу будинку № 8 по Старому Божедомському провулку. Там влаштували найсильнішу засідку. Попалися двоє один зі спільників Якова, який був убитий кулею в голову, і сам Кошельков, якого смертельно поранили. Він помер 21 червня 1919 о 18-й годині.

Серед речей злодія знайшли крім усього документи, відібрані у Леніна, браунінг вождя і щоденник бандита, в якому він дуже жалкував що не вбив Ілліча. Куля до речі потрапила в пачку грошей на суму в 63 тисячі.

Якби пачка була товщі, то куля б у ній застряла, і Яків знову б пішов. В результаті ж Якова поховали в безіменній могилі, його всіх спільників розстріляли.


Яків Кошельков
Засекречена справа:збройне пограбування Леніна Засекречена справа:збройне пограбування Леніна Reviewed by Василь Герей on 12:34:00 Rating: 5

Немає коментарів: