Перша світова у фактах та винаходах

 
Перша світова війна — одне з найбільш трагічно відомих подій не тільки 20 століття, але і в принципі всієї історії людства. Початок був покладений в липні місяці 1914 року. Завершився цей кровопролитний військовий конфлікт 11 листопада 1918.


Приводом до бою стало Сараєвське вбивство австрійського герцога Франца Фердинанда 28 червня 1914. Його вбив 19-річний Гаврило Принцип, терорист з Боснії, що складався в угрупованні «Млада Боснія», яка боролася за визволення своєї країни з-під гніту.
В той час у світі існувало всього 59 держав. У цій війні взяло участь 38 країн, серед яких опинилася і території сучасної України.

Взагалі назва цього великого бою утвердилось лише в 1939 році, вже після початку Другої світової війни. В міжвоєнний же період часто вживали назву Велика війна (а також Велика, Друга Вітчизняна, Велика Вітчизняна, Імперіалістична).
В результаті військового конфлікту припинили своє існування 4 імперії: Австро-Угорська, Німецька, Російська та Османська. Країни, що у боях, втратили більше 22 млн. чоловік і 55 млн. осіб опинилися пораненими.

Виявляється, що в той час за словами очевидців Гітлер носив пишні вуса. Їх довелося збрити і залишити всім відому «зубну щітку» тільки тому, що вони заважали правильно надягати протигаз.
Завдяки Першій Світовій війні в світовій історії з’явилася дуже значуща фігура — Леттов-Форбек. Він є найрезультативнішим партизаном у всьому світі. Леттов-Форбек був німецьким генерал-майором і командував німецькими військами під час Африканської кампанії, єдиною, яку не перемогли аж до закінчення всіх боїв.
Ще одним цікавим і незабутнім фактом стало використання вогнеметів в Першій світовій війні. До цього конфлікту їх не було в жодній битві. Першими їх взяли в руки німці. Також за часів Першої світової був сконструйований перший прототип танка під назвою «Малюк Віллі». Він вміщував в себе трьох бійців і рухався зі швидкістю всього-то 4,8 км / год. Також відомо, що в часи великих битв 19 століття, багато країн використовували з важкої техніки тільки бронепоїзда. Саме в Першій Світовій країни почали використовувати окремі бойові одиниці під назвою «бронедрезини», які також нагадували танки. Найістотнішою їх відмінністю від сучасних «бронемашин» було обмежене руху по рейках.

Участь у Першій Світовій війні брали навіть всесвітньо відомі люди, такі, як Агата Крісті. Вона була медсестрою і добре розумілася на отрутах. З цієї причини в її книгах багато вбивства здійснювалися саме цим способом.
Під час битви було кілька разів оголошено перемир’я. Вперше в Різдво 1914, коли англійські і німецькі військові вирішили провести його разом на лінії фронту. Вдруге це сталося в сувору зиму 1916-1917 рр. На східному фронті війни було оголошено тимчасове перемир’я, тому як на солдат почали нападати голодуючі вовки. Тільки після того, як було винищено кілька сотень агресивних тварин, військові дії поновилися.
Манфред фон Ріхтгофен, 1917 рік

Найуспішнішим льотчиком-винищувачем тих часів став Рітмейстер Фон Ріхтгофен, який збив близько 80 літаків на цій війні. Однак на другому місці після нього був француз Рене Фонк, який воював на боці соціалістів. Він не на багато відстав від німця — ним було збито 75 ворожих «птахів».
Під час Першої світової війни у Великобританії з’явився цікавий пам’ятний знак під назвою «Пенні мерця». Це був медальйон з гравіюванням «Він помер за честь і свободу» і з зображенням лева, жіночої персоніфікацією і двома дельфінами в стороні. Унікальність даної прикраси була в тому, що на кожному з мільйона медальйонів були викарбувані ім’я та прізвище конкретно померлої людини.
Наслідки війни торкнулися і 21 століття, адже тільки в жовтні 2010 р. Німеччина нарешті завершила виплату репарацій, накладених згідно з умовою Версальського договору.
Сьогодні з нацизмом асоціюється саме коричневий колір. Вибран він був нацистами по прозаїчній причині, аж ніяк не спеціально. Коли після Першої Світової німці втратили африканські колонії, у них залишилася величезна кількість коричневої уніформи для африканських ландшафтів. Незабаром цю уніформу викупила задешево націонал-соціалістична партія для штурмових загонів.

Цікавий факт: деякі корінні слов’яни, які проживали на території Австро-Венргіі, записувалися в армію спеціально, що б перейти на бік Російської імперії.
Найбільшим похованням часів Першої світової війни є братська могила неподалік від селища Совхозне. Там поховані воїни, полеглі при Гумбінненскій битві: 646 солдат з боку Німеччини і 438 з боку Російської імперії. Найбільшим же захороненням російських бійців є братська могила в селищі Пушкіно. В цьому місці знайшли свій спокій 196 німців і 601 російський солдат.
Перша світова війна — найбільше кровопролитне протистояння в історії всього людства. Але, в той же час, в ті часи сталася маса відкриттів і великих подій, які принесли не тільки горе, а й дали поштовх до розвитку військової справи.

Перша світова у фактах та винаходах Перша світова у фактах та винаходах Reviewed by Василь Герей on 12:58:00 Rating: 5

Немає коментарів: