Булгаков:відоме та невідоме






Михайло Опанасович Булгаков (1891-1940) — відомий письменник і драматург, на рахунку якого безліч відомих творів, серед яких знаменита «Майстер і Маргарита». У цій статті висвітлені  цікаві факти з життя Булгакова М.О.

1. Михайло Булгаков був найстаршою дитиною в сім’ї. Крім нього в сім’ї виховувалися 4 сестри і 2 брата.

2. 31 жовтня 1916 року МихайлО успішно закінчив медичний факультет Київського унівеситету і отримав диплом лікаря. На початку Першої Світової війни він працював лікарем, потім був направлений в Вязьму (Смоленська губернія).

3. У Михайла Булгакова було 3 дружини (Тетяна Миколаївна Лаппа (1913-1924), Любов Євгенівна Білозерська (1925-1931) і Олена Миколаївна Шиловська (з 1932 року), але ні від одного шлюбу у нього не було дітей. Зате саме 3-а дружина Олена Шиловська стала прототипом Маргарити в відомому творі «Майстер і Маргарита».
З дружиною Оленою

4. Багато хто любив колекціонувати марки, але Булгаков колекціонував театральні і концертні квитки, причому колекціонував він тільки ті квитки, які купував сам і за якими ходив.
5. У 1922 році Михайлу Опанасовичу подарували книгу авторства Олександра Чаянова «Венедиктов, або Достопам’ятні події життя мого». Головними героями цієї гниги були Сатана і студент на прізвище Булгаков. За визнанням його другої дружини Олени Білозерської, саме завдяки цій книзі 7 років по тому він приступив до написання роману «Майстер і Маргарита».

6. Свій перший твір Булгаков написав, коли йому було всього 7 років і називався він «Пригоди Світлани».
7. На могилі у письменника лежала гранітна брила Голгофа, яка раніше служила підніжжям для хреста на могилі у Гоголя до його перепоховання.
8. Знаменита радянська комедія «Іван Васильович змінює професію» (1973) була знята за твором Булкакова «Іван Васильович», тільки в п’єсі інженера Тимофєєва звуть Микола, а в фільмі Олександр (Шурик). Крім того на сьогоднішній момент екранізовано більше двох десятків творів, причому випускались ці фільми не тільки у нас. Один тільки роман «Майстер і Маргарита» був екранізований 9 раз (Україна, Польща, Югославія, Італія, Великобританія, Ізраїль, ФРН, Угорщина).
9. У 1917 році Михайло Булгаков так побоювався дифтерії після однієї з проведених операцій, що став приймати антідефтірійні препарати. Але ці препарати стали викликати сильні алергічні реакції і щоб ці реакції полегшити, Булгаков став приймати морфій. Але як відомо, морфій не дитячі ліки і викликає наркотичне звикання. Так і Булгаков став приймати морфій регулярно. Але вже в 1918 році він зав’язав з морфієм і навіть почав свою приватну практику як лікар-венеролог. У 1939 році здоров’я письменника різко погіршилось і лікарі діагностують йому хворобу нирок (гіпертонічний нефросклероз), після чого він продовжує вживати морфій для зняття больових симптомів.
1940 рік

10. Незадовго до смерті Булгаков вже не міг сам писати, так як здоров’я не дозволяло і роман «Майстер і Маргарита» дописувала його дружина Олена Шиловська під диктовку письменника. Незважаючи на все це роман був закінчений, але не був опублікований найближчим часом. Роман «Майстер і Маргарита» був опублікований лише в 1966 році, тобто через 26 років після смерті письменника.


Булгаков:відоме та невідоме Булгаков:відоме та невідоме Reviewed by Василь Герей on 15:43:00 Rating: 5

Немає коментарів: