Історія Карпатської України


15 березня виповнюється 77-ма річниця з дня проголошення Карпатської України, яка з 1919 до 1939 року була частиною Чехословаччини.

Виникнення Карпатської України безпосередньо пов’язане з кількома європейськими державами. Напередодні II Світової Війни лідери європейських держав розподіляли між собою території, загарбували їх та руйнували усталені державні кордони... І з-посеред таких подій на частині нинішніх українських земель виникло нове державне утворення - Карпатська Україна.

Та про все по порядку...
У вересні 1938 року в Мюнхені відбулася конференція за участю Німеччини,Італії,Франції та Великої Британії, яка розглянула претензії А.Гітлера до Чехо-Словаччини. Бажаючи "умиротворити" фюрера Франція і Британія погодились на приєднання до Німеччини Судетської області. Польща висунули свої претензії на чехословацькі землі й одержала Цешинську область.
7 жовтня Словаччина сформувала власний уряд. Скориставшись нагодою, лідери українофілів, русофілів та локалістів звернулись з вимогою до Праги негайно надати Підкарпатському краю автономії,як це передбачалося умовами Сен-Жерменського договору.
11 жовтня празький уряд затвердив першу автономну адміністрацію на чолі з русофілом А.Бродієм.
Цей уряд проіснував всього лише 2 тижні. Чеська контррозвідка з’ясувала,що Бродій працює на угорські спецслужби. Отож, 28 жовтня прем’єр-міністром Підкарпатської Русі призначили А.Волошина. Він сформував уряд з членів Українського національного об"єднання.Скориставшись розпорядженням празького уряду про розпуск політичних партій,Волошин буквально розгромив усі окружні комітети і осередки Комуністичної партії Чехо-Словаччини.Внаслідок цього комуністи перестали бути впливовою силою.
В цей час Угорщина добивалась від А.Гітлера санкції на захоплення Підкарпатської Русі. Гітлер відмовив,проте дозволив захопити території,населені мадярами.Внаслідок цього 2 листопада відбувся Віденський арбітраж.Празькому уряду довелося віддати Угорщині південні райони Словаччини й Підкарпатської Русі з населенням понад мільйон осіб,переважно угорців.Автономна Підкарпатська Русь таким чином втратила Ужгород,Мукачеве,Берегове та прилеглі до них райони.

Внаслідок такої боротьби за землі уряд Волошина був вимушений перенести свою резиденцію з Ужгорода до Хуста. Адмінісравтивні органи,система освіти й видавнича справа переводились на українську мову. Розбудовувати державу Карпатську Україну закарпатцям допомагали співвітчизники з Західної України,Північної Буковини та заокеанської діаспори. Особлива увага приділялась формуванню народної оборони - Карпатської січі,команди якої виникали майже в усіх великих населених пунктах.
Члени Карпатської Січі в строю. Другий зліва Олександр Блестів («Гайдамака»).

Загальна кількість січовиків становила до 2 тис.осіб.
На початку березня 1939 року А.Гітлер вирішив остаточно ліквідувати Чехо-Словаччину.12 березня він дав згоду на окупацію Карпатської України Угорщиною, щоб надійніше прив"язати її до Німеччини в майбутній європейській війні.
Августин Волошин

Звичайно ж, розпад Чехословацької Республіки спонукав А.Волошина до рішучих дій. Він заявив,що з 14 березня 1939 року Карпатська Україна стає незалежною. 
Міністр оборони Карпатської України Степан Клочурак (ліворуч) разом із президентом Карпатської України Августином Волошином


Вже в абсолютно безвихідній ситуації 15 березня сейм розпочав свою роботу:протягом шести засідань було ухвалено ряд документів.

Підтверджувалось, що Карпатська Україна є незалежною державою, А.Волошин був обраний її президентом, державною мовою оголошувалась українська. Щодо державних символів: прапором ставав національний синьо-жовтий, гербом - сполучення крайового герба з національним (тризуб з хрестом на середньому зубі), державними гімном оголосили національний гімн "Ще не вмерла України і слава, і воля...".

В ніч на все той же день, 14 березня, угорська армія почала просочуватись через кордон невеликими загонами. На кордоні в цей час вже було зосереджено 12 дивізій. 

Колона карпатських січовиків марширує поблизу будівлі Головної Команди Карпатської Січі в Хусті перед відправкою на фронт. 14-15 березня 1939 р


15 березня вони одночасно перетнули кордон в усіх напрямках... Вже через 2 дні останні захисники Карпатської України залишили її терторію або перейшли до партизанської боротьби.

Розстріляні січовики
Парад окупантів


Закарпатська Україна була окупована Угорщиною за підтримки фашистської Німеччини. А. Волошин разом з урядом змушений був емігрувати. У травні 1945 року радянська військова контррозвідка силоміць захопила в Празі А. Волошина і вивезла його до Москви. 70-річний священик не витримав допитів і на 52-й день після арешту помер у Бутирській тюрмі.
Проголошення незалежної держави в Закарпатті продемонструвало непереборне прагнення українського народу до створення власної держави, але й показало, що за умов політичної ізоляції та важкої міжнародної обстановки ця держава не могла існувати без зовнішньої підтримки.

Історія Карпатської України Історія Карпатської України Reviewed by Василь Герей on 15:17:00 Rating: 5

Немає коментарів: