Сандармох: конвеєр страти


  Сандармох є спеціальною територією, яку використовували органи НКВС СРСР для проведення масових страт цивільного населення. Зокрема, об'єкт Сандармох став місцем розстрілу соловецького тюремного етапу 1937 року, в якому перебували відомі діячі культури, науки, військовики, технічна інтелігенція, священство.

У середині 90-х років минулого століття стало відомо, що в рамках кампанії по репресуванню «ворогів народу» особлива трійка УНКВС Ленінградської області (начальник УНКВС по Ленінградській області комісар держбезпеки 1-го рангу Леонід Михайлович Заковський (справжнє ім’я Генріх Ернестович Шубіс) (1894-1938), його заступник – старший майор держбезпеки Володимир (Іван) Миколайович Гарін (Жебеньов) (1896-1940) та прокурор Ленінграда Борис Платонович Позерн (1882-1939)) ухвалила розстріляти групу в’язнів (усього 1825 чоловік) Соловецької тюрми.  

Леонід  Заковський

Володимир  Гарін

Борис Позерн

>Розстріл був здійснений у три етапи. Доля першої, найбільшої групи (із 1116 чоловік за списками на кінець жовтня 1937 року було розстріляно 1111 осіб), довгий час залишалася невідомою.

У 1995 році в архіві УФСБ по Архангельській області виявили повні списки приречених в’язнів Соловків. Після цієї «знахідки» у свідомість цілого світу увійшло страшне слово «Сандармох» – назва урочища, де під командуванням і за особистою участю заступника начальника адміністративно-господарського управління УНКВС по Ленінградській області капітана держбезпеки Михайла Родіоновича Матвєєва (1892-1971) було здійснено розстріл.



Ув’язнених повантажили на баржі та доставили в селище Повенець. Доставкою командував начальник Соловецького табору спеціального призначення НКВС СРСР старший майор держбезпеки Іван Андрійович Апетер (1890-1938).




Смертників «готували» до страти в трьох кімнатах бараку на станції Медвежа Гора (з 1930 року адміністративний центр будівництва Біломоро – Балтійського виправно-трудового табору, а з 1933 – Управління Біломоро – Балтійського комбінату НКВС СРСР).Читайте нас на https://www.facebook.com/naskryzhalyah

В першій – звіряли прізвище та роздягали, в другій – зв’язували, в третій – били по голові дерев’яною «колотушкою», аби людина втратила свідомість. Далі вантажили на машини і по 40 душ перевозили в Сандармох. Напівживих людей скидали до великих ям і розстрілювали.

Більшу частину засуджених Михайло Матвєєв розстріляв особисто вистрілом у потилицю, в ряді випадків йому сприяв помічник коменданта УНКВС молодший лейтенант держбезпеки Георгій Леонардович Алафер.

За кілька днів загинули 1111 соловецьких в’язнів (ще один помер до екзекуції), серед них – провідні українські митці Микола Зеров, Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Павло Пилипович, а також вчені, політичні та державні діячі (Володимир Чехівський, Степан Рудницький, Матвій Яворський та інші).


Наказом по УНКВС по Ленінградській області від 20 грудня 1937 року за «самовіддану роботу по боротьбі з контрреволюцією» Михайло Матвєєв і Георгій Алфер були нагороджені цінними подарунками.


В 1939 році Михайло Матвєєв був засуджений на 10 років виправно-трудового табору за «перевищення службових повноважень, відбував покарання в Рибінську. Звільнений достроково на початку німецько-радянської війни, продовжував роботу в органах держбезпеки. Дожив до похилого віку.


Кожного, хто читає розстрільні списки, звертає увагу на непропорційно великий відсоток представників української інтелігенції.

У Карелії, в урочищі Сандармох, у 2004 році встановлено гранітний пам’ятник – Козацький хрест: «Убієнним синам України». Земляків щороку поминають у молитвах прочани.


У Києві по вулиці Прорізній у сквері поблизу будинку №8 1 квітня 2002 року відкрито пам’ятник Лесю Курбасу – українському актору, режисеру, основоположнику національного модерного театру. Неподалік у будівлі, що тепер має №17, містився Молодий театр, яким Лесь Курбас керував.

Лесь Курбас був заарештований у зв’язку зі справою УВО 26 грудня 1933 року. 3 листопада 1937 року його  розстріляли в урочищі Сандармох.

Щороку біля пам’ятника Лесю Курбасу велелюдно, особливо з 27 жовтня по 4 листопада. Люди приходять, щоб пом’янути своїх земляків.

Олексій ОРЄХОВИЧ

Обкладинка статті Василь Герей

Розміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання

 на "На скрижалях" заборонено.

Читайте нас на https://www.facebook.com/naskryzhalyah

Сандармох: конвеєр страти Сандармох: конвеєр страти Reviewed by Василь Герей on 13:27:00 Rating: 5

Немає коментарів: