Олена Левчанівська: сенаторка


  Перша депутатка від Волині була феміністкою, носила модні сукні, а після зміни влади від усього багатства у неї зосталася… одна кімнатка в колишньому маєтку і корова. 



У 1922 р. вибори до парламенту Речі Посполитої на Волині виграла… жінка. Олена Левчанівська була першою жінкою-депутатом, котра взялася представляти інтереси волинян у тогочасному сенаті РП.

Депутатки польського сейму у 1-й пол.  ХХ ст.


У її рідному с. Линів Локачинського р-ну вже майже нічого не лишилося від хоромів.Читайте нас на https://www.facebook.com/naskryzhalyah

Майбутня сенаторка  екстерном екзамени склала за гімназійний курс при Олександрійській жіночій гімназії в Петербурзі, потім панянка із села вступила на філософський факультет Віденського університету, а згодом вчилася в Лейпцігзькій консерваторії по класу фортепіано.



Депутатка з Линева працювала в комісії закордонних справ і терпіти не могла партій. Шестеро українців, які тоді (включно з Левчанівською) увійшли до сенату РП, створили в парламенті Український клуб і вимагали автономії землям Західної України.

Чоловік сенаторки вчителював у Луцьку.

Дівоче прізвище Левчанівської – Гродзинська. У ній не було ні краплі української крові: батько –  німець Карл фон Гродзинський, мама – росіянка Тетяна Пряхіна.

З дочкою


Щоб купити землю в Линеві, батько Левчанівської Карл фон Гродзинський узяв кредит. Але кредит давали тільки православним, тому він перехрестився, перейшов із лютеранства в православну віру і став Карпом.

Серед іншого вбрання в музеї школи с. Линів є рукавички, які сенаторка одягала на прийом до Президента Чехословаччини Масарика у 1922-му. А ще – літні сарафани і блузи Левчанівської, збережені дочкою Іриною.



1927-го закінчилася її депутатська каденція.  Олена Левчанівська проживала в Луцьку, потім із донькою Іриною переїхала в Линів. З приходом радянської влади, 24 грудня 1939 р. Олену Карпівну арештували. Спочатку тримали в Горохівській, потім перевели у Луцьку в’язницю, а далі – на схід.Пізнавайте минувшину з спільното "На скрижалях"

У 39-му панське майно радянська влада забрала, сенаторці лишили одну кімнату і корову.



За спогадами доньки Ірини Левчанівської, ім’я О. К. Левчанівської  (як жертва №43/3-37) значиться у списках розстріляних 3435-ти українців, які підписані 24 квітня 1940 р.

Олена ЛІВІЦЬКА. 

Обкладинка статті Василь Герей

Розміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання

 на "На скрижалях" заборонено.

Олена Левчанівська: сенаторка Олена Левчанівська: сенаторка Reviewed by Василь Герей on 08:20:00 Rating: 5

Немає коментарів: