Менделєєв:приватні таємниці

У 1854 році в петербурзького студента Дмитра Менделєєва пішла горлом кров. Медики поклали його до інститутського шпиталю. Там заявили, що в нього — останній ступінь сухот.

Придворний медик Здекавер порадив хлопцеві переїхати до Криму. Мовляв, там і клімат сприятливий, і можна проконсультуватися з Миколою Пироговим, який у Севастополі лікував поранених у Кримській війні.

Улітку 1855-го Менделєєв попросив призначення до Сімферопольської гімназії. Його зарплатня становила 35 рублів на місяць, а зняти кімнату коштувало 30. Дмитро оселився в комірці при гімназичному архіві.
Дмитро Менделєєв стригся лише раз на рік

У Сімферополі працювали тільки ресторани та шпиталі. Уже рік тривала Кримська війна. Гімназію закрили. Молодий учитель поїхав у Севастополь до Пирогова. Той виявив у Дмитра незначну хворобу серця — порок серцевого клапана. І жодних ознак сухот.

У жовтні того самого року Менделєєв перевівся до Одеси. У гімназії при Рішельєвському ліцеї вів математику, фізику, природу. Обладнав свою першу хімічну лабораторію. Експерименти наштовхнули його на задум книжки "Про людину й тіла природи". Після невдалого експерименту в лабораторії стався вибух. Директор ліцею закрив лабораторію. 1856 року Дмитро переїхав до Петербурга, став приват-доцентом університету.

1859-го хімік у місті Гейдельберг закрутив роман з німецькою акторкою Агнесою Фойґтман. 1861-го жінка народила дівчинку й зажадала, щоб Менделєєв одружився з нею. Молодий науковець утік до Петербурга. Протягом 17 років він надсилав колишній любці аліменти.

Дмитро Іванович і Феозва Микитівна Менделєєви (перша дружина Менделєєва), 1862

Дмитро знайшов розраду в товаристві Феозви Лещової — пасербиці Павла Єршова, автора казки про горбоконика. "Мила ця Физа, — писав Дмитро старшій сестрі Ользі. — Якби не гроші, яких немає, одружився б із нею!".

За перший у Росії підручник "Органічна хімія" 1861 року Менделєєв одержав Демидівську премію (1000 рублів). Ольга вирішила оженити брата з Феозвою, старшою на 6 років. 29 квітня 1862-го Менделєєв обвінчався з Лещовою в Петербурзі. На весілля та подорож до Європи витратив усю Демидівську премію.

Дружину лякала запальність чоловіка. Якось у нападі роздратування він пустив за вітром усю готівку з гаманця. Згодом накинувся на офіціанта в ресторані через теплий чай.


1865 року учений придбав маєток Боблово неподалік Петербурга. Його привабив там дуб із величезним дуплом. Поставив туди стілець і маленький столик — вийшла літня лабораторія. Дружина образилася. Казала, що "сидіння в дубі" він навмисне вигадав, щоб рідше бачити її.

А ще Менделєєв майстрував валізи. Витрачав на це весь вільний час. Феозва взяла один саквояж і поїхала до Тобольська провідати батьків. Менделєєв розлютився, бо робив його для колеги на день народження.

Протягом 4 років Феозва Микитівна народила двох дітей — Володимира й Ольгу. Вона потовстіла, посивіла. Менделєєв утратив до неї інтерес. Почав загравати до гувернантки доньки. Дівчина змушена була звільнитися.

Анна Іванівна Попова, друга дружина Менделєєва

Менделєєв колекціонував репродукції відомих картин. Попросив професора Академії мистецтв Чистякова доручити комусь зі студентів зробити олівцеву копію полотна Карла Брюллова "Останній день Помпеї". Той познайомив хіміка із 17-річною художницею Анною Поповою.

Дівчина товаришувала з Наталкою Капустіною, племінницею Менделєєва. Анна винаймала в Капустіних кімнату. Дмитро Іванович захопився чорнявкою з великими очима. Запросити її на побачення не наважився. Він був одружений, старший на 26 років. Запропонував сестрі (вона була вдовою) з дітьми та квартиранткою переїхати до його великої університетської квартири на Василівському острові. Невдовзі освідчився Анні. Дівчина відповіла взаємністю.

1877-го з Урюпинська приїхав відставний полковник Іван Попов — батько Анни. Менделєєв запропонував Феозві розлучитися, але та відмовилася. Попов узяв з Менделєєва слово не шукати зустрічей з Анною. Дівчина переїхала на іншу квартиру.


Менделєєв започаткував у себе мистецькі вечірки щосереди. Запрошував художників. Приходила на них і Анна. Вони знову зустрічалися.

Батько Анни 1880-го відправив доньку стажуватися до Італії. А Менделєєва запросили на з'їзд хіміків до Алжиру. У день від'їзду до його квартири завітав ректор Петербурзького університету Бекетов — сусід по маєтку. Спитав, яке матеріальне утримання Менделєєв пропонує Феозві Микитівні в разі розлучення. Учений пообіцяв винайняти їй квартиру в Петербурзі та побудувати дачу на березі Фінської затоки. А ще віддавати весь університетській заробіток. Феозва згодилася розлучитися. Замість Алжиру Менделєєв помчав до Риму. Удвох з Анною вони подалися до Єгипту, Іспанії, а тоді на Волгу.

Духовна консисторія дала дозвіл на розлучення 1881 року. Але заборонила Менделєєву одружуватися протягом 7 років. 29 грудня Анна народила доньку Любу, майбутню дружину російського поета Олександра Блока.

Таблиця хімічних елементів, виконана Дмитром Менделєєвим, 1869 рік

Навесні 1882-го Менделєєву замовили книгу "Про опір рідин". За неї він отримав 10 тис. рублів. Гроші віддав священикові Адміралтейської церкви в містечку Кронштадт. Попри заборону консисторії, панотець згодився обвінчати Дмитра й Анну. За це наступного дня його позбавили сану.

За 4 роки Анна народила ще сина Івана та близнюків Василя і Марію. Через 8 років подружнього життя стосунки в подружжя охололи. Менделєєв скаржився синові від першого шлюбу Володимиру: "Жінки переконані, що геть усе має робитися тільки для них, для їхньої радості, щастя, спокою. Дітей здасть нянькам і боннам, і добре, а сама — в Гостинний двір, до театру. Огидні шалапути, огидні також і жінки-шалапути".


У жовтні 1898 року захворів на запалення легенів 33-річний Володимир, улюблений син Менделєєва. А 19 грудня помер. Ранкову газету, яка повідомляла про трагедію, Анна Іванівна сховала від чоловіка. Жінка хотіла відвідати спектакль, який давали в Маріїнському театрі з нагоди відкриття з'їзду вчених. Дмитро Іванович з'явився в ложі у фраку, при орденах, під руку з дружиною. Сотні очей уп'ялися в нього з осудом.

Поховавши сина на Волковому кладовищі в Петербурзі, він купив сусіднє місце для себе. З Анною після цього не розмовляв.

Свою періодичну таблицю елементів учений побачив уві сні. А ще довів, що найкраща горілка — 38-градусна, і запропонував її рецепт прем'єр-міністрові Сергію Вітте.

Уряд округлив градуси до 40 і запатентував рецепт. Доти російська горілка мала 27 градусів. Сам Дмитро Іванович любив сухе вино.

Дмитро Менделєєв (праворуч) екзаменує випускників Київської політехніки. Січень 1903 року

1863 року Менделєєв перший запропонував використовувати трубопроводи для транспортування нафти. А 1892-го винайшов бездимний порох. Менделєєв екзаменував перший випуск Київської політехніки — 1903 року. Від його вердикту залежало, чи фінансуватиме російська влада новий навчальний заклад. Рівень київських випускників йому сподобався.

У січні 1907-го Менделєєв показував Палату мір і ваг новому міністрові промисловості й торгівлі Філософову. Тоді сильно застудився. Професор Яновський заявив, що це запалення легенів. 19 січня о 5-й вечора Менделєєв помер.

Феозва пішла з життя 1905-го в Пензі. Анна померла в блокадному Ленінграді 1942-го. Донька Менделєєва Марія взяла шлюб з інженером Дмитром Каменським, завідувала музеєм батька, померла в Ленінграді 1952 року. Ольга одружилася з інспектором міністерства шляхів сполучення Олексієм Трироговим, написала книгу спогадів. Померла 1950-го в Москві. Любов Менделєєва стала дружиною російського поета Олександра Блока, пішла з життя 1938 року в Ленінграді.

Син ученого Іван завідував лабораторією в Головній палаті мір і ваг, репресований 1936-го в Ленінграді. Володимир став морським офіцером. Він двічі одружувався: спочатку з японкою Така Хідесіма, тоді з донькою художника Кирила Лемоха Варварою. Помер 1898-го в Петербурзі. Син Василь конструював літальні апарати. Він помер 1922 року від тифу в Катеринодарі.

З онуків Менделєєва вижили лише Катерина Каменська — донька Марії та Офудзі Хідесіма — донька Володимира.

1834, 8 лютого — Дмитро Менделєєв народився в російському місті Тобольську, був 17-ю, останньою, дитиною в сім'ї. Батько — Іван Менделєєв, директор гімназії, мати Марія Корнільєва — купецького роду
1855, літо — по закінченні Петербурзького педінституту працює старшим учителем Сімферопольської гімназії
1855, жовтень — переїхав до Одеси
1861 — роман із німецькою акторкою Агнесою Фойґтман, народження дитини
1862, 29 квітня — одружився із 34-річною Феозвою Лещовою
1869, 17 лютого — уночі приснилася періодична таблиця елементів
1881, 29 грудня — народження позашлюбної доньки Любові
1882, 2 квітня — обвінчався з 22-річною Анною Поповою
1894 — повідомив прем'єр-міністрові Росії С. Вітте рецепт 38-градусної горілки
1903, січень — очолив дипломну комісію в Київській політехніці
1907, 2 лютого — помер у Петербурзі від запалення легенів

Станіслав ЦАЛИК
Менделєєв:приватні таємниці Менделєєв:приватні таємниці Reviewed by Василь Герей on 09:25:00 Rating: 5

Немає коментарів: