Нікколо Паганіні:таємниці і легенди генія



Для сучасників він був загадкою. Одні бачили в ньому генія, інші - шарлатана і шахрая. Його ім'я було оповите легендами і таємницями.

Народження генія
Наприкінці жовтня 1782 в Генуї в провулку Чорна кішка в сім'ї Антоніо Паганіні і Терези Боччардо народилася друга дитина - син Нікколо. Хлопчик народився слабеньким і хворобливим. Від екзальтованої і чутливої матері він успадкував крихкість і сприйнятливість до хвороб. Від батька йому дісталися темперамент, наполегливість, кипуча енергія.
Одного разу його мати побачила уві сні прекрасного ангела, який передрік, що бути її другого сина великим музикантом. У це повірив і батько хлопчика - любитель музики. Антоніо був сильно розчарований тим, що старший син Карло не радувати батьків успіхами в музиці. Саме тому всю свою енергію він спрямував на те, щоб змушувати молодшого сина постійно вправлятися в грі на скрипці. Так починалася біографія Паганіні. Він практично був позбавлений дитинства. Воно проходило в виснажливих заняттях музикою.

Незвичайний дар
Немов компенсуючи фізичну слабкість дитини, природа щедро нагородила його ідеальним, до межі чутливим слухом. Займаючись музикою, Нікколо Паганіні, відкривав для себе новий світ, забарвлений незвичайними квітами. Він намагався відтворити його, граючи на гітарі, мандоліні і маленькою скрипочці, яка була одночасно його кращою подружкою і мучителькою. Батько рано розглянув здібності сина. З кожним днем він все виразніше розумів - його син наділений величезним талантом, який в подальшому призведе до слави і великим грошам. Він прекрасно розумів, що його час в заняттях з сином закінчилося і прийшов час наймати професійних музикантів. Щоб заняття проходили практично постійно, маленького музиканта замикали в темній комірці, і батько уважно стежив за тим, щоб музика лилася безперервно. За непослух дитини позбавляли їжі. Такі заняття підірвали і без того слабке здоров'я хлопчика.
Перші вчителі
Нікколо Паганіні відчував музику всією душею. Незважаючи на те що заняття вимотували його фізично, в музиці він знаходив спокій і задоволення. Його першим учителем став поет з Генуї, композитор і скрипаль Франческе Ньекко. Біографія Паганіні насичена цікавими зустрічами з творчими людьми.
Нікколо дуже рано став сам створювати музику. Вже у вісім років він написав сонату для скрипки і кілька складних варіацій. Поступово слух про маленького геніального скрипаля став поширюватися по місту і на талановиту дитину звернув увагу відомий у місті скрипаль з капели собору Сан-Лоренцо. Його звали Джакомо Коста. Він став раз на тиждень займатися з Паганіні, уважно спостерігаючи за його розвитком і передаючи йому секрети майстерності. Ці заняття тривали більше півроку.

Початок концертної діяльності
Після занять з Коста життя Паганіні змінилася. Він зміг почати займатися концертною діяльністю. Це сталося в 1794 році, коли юному музиканту ледь виповнилося дванадцять років. У цей час він познайомився з людьми, які сильно вплинули на його подальшу долю. Необхідно відзначити, що біографія Паганіні насичена зустрічами з людьми, які допомагали юному даруванню вдосконалювати свою майстерність.
Багатий аристократ і меломан Джанкарло ді Негро з Генуї став не тільки шанувальником творчості молодого скрипаля, він став його другом, що взяли на себе турботу про його подальшу освіту. Новим учителем Нікколо став Гаспар Гіретті - хороший поліфоніст, який зумів прищепити молодій людині відмінну композиторську техніку. Він навчив Паганіні складати музику без інструменту, використовуючи внутрішній слух.
Всього лише за кілька місяців музикант написав двадцять чотири фуги для фортепіано, кілька п'єс, які, на жаль, були загублені і не дійшли до нас, і два скрипкових концерту. Після блискучого виступу в Пармі молодого музиканта захотіли послухати при дворі герцога Бурбонського.
Батько Нікколо швидко зметикував, що настав час отримувати гроші за талант сина. Він узяв на себе роль імпресаріо і організував турне по Північній Італії. У всіх містах Нікколо очікував приголомшливий успіх. Молода людина як губка вбирав нові небачені враження, продовжуючи багато тренуватися, вдосконалюючи свою майстерність.

Капричо великого маестро
У цей період народжуються знамениті каприччо, в яких можна без зусиль побачити зміна принципів і технічних прийомів, які були введені Локателли . У вчителя маестро це були технічні вправи, а у Нікколо - блискучі, оригінальні мініатюри. Капричо Паганіні зробили справжній переворот в скрипкової музики. Він зміг домогтися максимальної концентрації виразності, збираючи його художній сенс в стислу пружину.


Початок самостійного життя
Італійський темперамент Нікколо, що сформувався характер стали все частіше призводити до конфліктів і сварок в сім'ї. Повна залежність від батька стає для молодої людини все більше стомлюючої. Йому хочеться волі. Саме тому, коли йому запропонували місце першої скрипки в Лукка, він з радістю і вдячністю прийняв пропозицію. Він став керівником міського оркестру. До того ж у нього з'явилася можливість концертувати. Він з величезним успіхом виступає в Мілані, Пізі, Ліворно. Захоплений прийом публіки кружляє голову.

Паганіні: біографія, особисте життя
Нікколо був пристрасний і палкий не тільки в музиці. Саме в цей час він зустрічає перше кохання, і його ім'я майже на три роки зникає з афіш. З'являються кілька гітарних творів, присвячених таємничої "сеньйорі Діде". У 1804 році музикант повертається до Генуї, де займається тільки письменництвом. Потім він знову повертається в Лукку, де правив Феліче Бачоккі, який у той час був одружений на сестрі Наполеона - княгині Елізе. Відносини композитора з княгинею незабаром перестали бути суто офіційними.
Паганіні пише і присвячує їй "Любовну сцену" для двох струн ("Ля" і "Мі"). Під час виконання твори інші струни знімалися. Твір справило фурор. Потім княгиня побажала, щоб для неї була написана п'єса для однієї струни, і Паганіні прийняв виклик. Він створює сонату "Наполеон" для однієї струни "Соль", яку з тріумфом представив на Придворному концерті.
Через три роки відносини з княгинею Елізою стали обтяжувати Нікколо Паганіні. Біографія, особисте життя маестро насичена любовними пригодами і скандалами. Однак таких почуттів, які він відчував до своєї першої пасії, знатної дамі, яка найімовірніше була старша за нього, він більше не відчував ні до однієї жінки.
Наприкінці 1814 маестро приїжджає з концертами на батьківщину. Всі його виступипроходять з небаченим успіхом. У газетах його називають генієм незалежно від того, ангел він чи демон. Тут він зустрів ще одну жінку, якій пристрасно захопився - дочка кравця Анджеліну Кавані. Він взяв дівчину з собою в Парму. Дуже скоро з'ясувалося, що у неї буде дитина, і Паганіні таємно відправляє її до своїх знайомих в передмістя Генуї.
У травні того ж року батько забрав Анджеліну і подав на Паганіні в суд. Судовий процес тривав два роки. Анжеліна народила дитину. На жаль, він незабаром помер. Суд постановив виплатити дівчині три тисяч лір.

Ціна таланту
Нікколо Паганіні, біографія якого нерозривно пов'язана з музикою, на жаль, дуже мало часу приділяв своєму здоров'ю. У 1821 році його творчий шлях був раптово перерваний похитнувся здоров'ям. Його все частіше стали мучити напади найсильнішого кашлю, болю в кишечнику і нирках. Його стан постійно погіршувався. Втирання ртутної мазі, найсуворіша дієта йому не допомагають. З'являються навіть чутки, що маестро помер. Але це лише чутки. Біографія Паганіні ще не закінчена.
Стан трохи покращився, але навіть вийшовши з важкої кризи великий музикант не брався за скрипку.

Поновлення концертної діяльності
У квітні тисяча вісімсот двадцять четвертого року Нікколо несподівано для всіх приїжджає в Мілан і повідомляє про своє бажання дати концерт. Потім він дає концерт в Павії і Генуї. У цей час він відновлює відносини з колишньою коханкою Антоній Бьянкі, яка до того часу стала відомою співачкою, мала успіх в "Ла Скала". У них з'являється син Ахілл. Паганіні багато працює. У цей час з'являються нові твори - "Військова соната", "Польські варіації", "Компанелла". Другий концерт для скрипки Сі мінор стає кульмінацією творчості музиканта. Після нього він не створив нічого легшого, захоплюючого і радісного.
Біографія Паганіні складається з переплетення щасливих і трагічних подій. Навесні 1830 великий музикант концертував у Вестфалії, отримав там титул барона, який передається у спадок.

У жовтні тисяча вісімсот тридцять дев'ятого року Нікколо Паганіні в останній раз в житті відвідує рідну Геную. Він вже дуже погано себе почуває. Останні п'ять місяців свого життя він не може виходити з дому, у нього сильно опухають ноги, і він виснажений настільки, що не в змозі взяти в руки смичок. Улюблена скрипка лежала з ним поруч, і він пальцями перебирав її струни.
Великий музикант, композитор, віртуозний виконавець помер у Ніцці двадцять сьомого травня тисяча вісімсот сорокові роки у віці п'ятдесяти восьми років.


Нікколо Паганіні:таємниці і легенди генія Нікколо Паганіні:таємниці і легенди генія Reviewed by Василь Герей on 12:33:00 Rating: 5

Немає коментарів: