Велосипеди на війні

На війні досягає успіху той, хто швидше пересувається та стріляє.
Велосипеди у вермахті, на відміну від Червоної Армії, використовувалися широко, в тому числі і на східному фронті. Існували цілі підрозділи велосипедистів, в піхотних підрозділах так само були велосипеди як зв'язкового транспорту. Спеціальні складані велосипеди були навіть у десантників Люфтваффе. Передбачалося що велосипеди додадуть диверсійним групам більшу мобільність.


У вермахті велосипеди, крім збільшення мобільності з'єднань, використовувалися для постачання військ. Під час польської, французької і норвезької кампаній на велосипедах буксирувалися візки з продовольством і боєприпасами для наступаючих військ.

Стандартним велосипедом у вермахті називався «Truppenfahrrad», у 1942 році на озброєння була прийнята модель Truppenfahrrad М42. Крім цих двох моделей, використовувалися перероблені під військові потреби цивільні моделі, захоплені в європейських країнах. Найбільше велосипедів у цивільного населення відібрано було в Голландії. За деякими даними, на потреби вермахту було вилучено до 2 млн велосипедів. Голландські вболівальники досі це пам'ятають, і на футбольних матчах з Німеччиною кричать речівки типу «Поверніть наші велосипеди!»

Ця добірка ілюструє використання велотранспорту вермахтом на дорогах війни.
















Військова панорама
Велосипеди на війні Велосипеди на війні Reviewed by Василь Герей on 13:17:00 Rating: 5

Немає коментарів: