Пилип Орлик: три подвиги

Пилип Орлик народився 21 жовтня 1672 року, помер у віці 70 років 24 травня 1742 року у м. Ясси (Румунія). Найближчий соратник гетьмана Івана Мазепи, який став після його смерті гетьманом Війська Запорозького Правобережної України і автором першої Конституції в Україні, відомої як "Конституція Пилипа Орлика" (1710). 

Заслуги Пилипа Орлика перед народом України.

Пилип Орлик - нащадок чеських дворян, який отримав прекрасну освіту в єзуїтському колегіумі у Вільно і Києво-Могилянської академії (1692-1694), володів 12 мовами. Він здійснив мінімум 3 подвиги, які актуальних для України і до сього часу, через 300 років.

1. Пилип Орлик - автор хозарської теорії походження українського населення та козацтва, згідно з якою:
українці - нащадки давніх хозарів (V-X століття н. е).Саме від них в крові українців завжди живе хоробрість, войовничість, невміння підкорятися, а тим більше жити в рабстві, прагнення до вольниці і т. п.;
немає спільних коренів у походженні українців і росіян, чиї предки жили в лісах значно північніше за хозар. Перше їх об'єднання у Київській Русі (IX століття н. е.) відбулося через 400 років після появи хозар, які увійшли в Київську Русь після поразки від князя Святослава у 964 році.

2. Пилип Орлик був не тільки найближчим помічником Івана Мазепи, але й став спадкоємцем його антимосковської політики, аж до своєї смерті у 1742 році домагаючись незалежності України.

Пилип Орлик поступив на службу до Мазепи у 1698 році, згодом став генеральним писарем і одним із замів гетьмана в 1706 році.
Іван Мазепа

Через рік, у 1707 році, коли Мазепа прийняв остаточне рішення розірвати відносини з Москвою, вони присягнулися на розп'ятті у вірності один одному. І Орлик залишився вірний клятві, даній Мазепі, і після поразки Карла XII у Полтавській битві (1709), а коли шведські війська увійшли до Лівобережної України (1708 р.), пішов за ним (смертельно хворим) в еміграцію до Бендер (тоді територія Туреччини). З невимовною тугою і болем сприйняв П. Орлик смерть Мазепи, що сталася влітку 1709 року.

У 1710 р. козацька рада в Бендерах вибрала Пилипа Орлика гетьманом України.

Після оголошення Туреччиною і Кримським ханством війни Російській імперії (1711) козацьке військо, яке очолювали П. Орлик і запорізький кошовий отаман К. Гордієнко, за допомогою татарської орди розпочало боротьбу за звільнення Правобережної України. Завдяки підтримці місцевого населення армія швидко просувалася вперед. Без бою брали місто за містом. Визнаючи Орлика за українського гетьмана, до нього перейшли всі козацькі полки Правобережної України (за винятком Білоцерківського).

18 березня 1711 року союзники підійшли до Білої Церкви і мали намір рушити на Київ. Однак завадила зрада татар. Гетьман просив їх зупинитися, залишити хоча б 10000 ординців. Султан обіцяв зробити це, але слова не дотримав.

22 квітня 1714 року між Туреччиною та Польщею був підписаний контракт, за яким Правобережна Україна залишалася знову за Польщею, і протидіяти цьому вже не було сил.

У червні 1714 року Пилип Орлик виїхав до Швеції, відмовившись служити Польщі. Почався майже тридцятирічний період його політичної та дипломатичної діяльності далеко від Батьківщини в якості гетьмана у вигнанні, оскільки рішення ради старшин у Бендерах ніхто не скасував.

Кінцевою метою гетьмана в еміграції було об'єднання Правобережної, Лівобережної, Слобідської України та Запорізької Січі в єдину сильну державу. Досягти цього, вважав він, можна, тільки звільнившись за допомогою іноземних держав від панування Російської імперії. Тому основним напрямком його політики було створення антимосковської коаліції.


Під час російсько-турецької війни 1713 р. і війни між Росією і Швецією 1741 р. Пилип Орлик не раз повертався до ідеї створення східноєвропейської коаліції. Однак усі спроби українського патріота в галузі дипломатії так і не досягли успіху.


Місто Ясси (Молдова) стало останнім притулком Пилипа Орлика. Він помер у Яссах у повній самотносты, без всякої надії побачитися перед смертю зі своїми рідними.

Третій подвиг Пилипа Орлика - перша в Україні Конституція, яку він оприлюднив при вступі на гетьманську посаду у 1710 р.

5 квітня 1710 року Пилип Орлик виголосив свою присягу і оприлюднив "угоду" - "Конституцію прав і вольностей Війська Запорізького", яка чітко розписувала права та обов'язки гетьмана, старшини, простого козацтва, ставши прообразом першої Конституції в Україні (американська Конституція з'явилася на 77 років пізніше).

Вона являла собою реальну модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення, модель, засновану на невідомих доти демократичних принципах суспільного життя. Головним її постулатом була повна незалежність України від Польщі та Москви.

Оригінальність і переваги Конституції Пилипа Орлика, яка складалася з 16 статей, полягають у поєднанні загальних демократичних принципів з козацькими традиціями Запорізької Січі. У Конституції передбачалося, що:
країною править вибраний гетьман, який спирається на раду старшин;
парламент покликаний вирішувати найважливіші державні справи. Державними фінансами може розпоряджатися не лише гетьман, а й скарбничий;
козацькій старшині забороняється залучати вільних козаків і простолюдинів до різних робіт у своїх господарствах, забирати і силою скуповувати землю. Порушувалося питання про рівномірний розподіл податків між посполитими, козаками і міщанами;
заборонялося проїжджим слугам гетьманським зловживати владою, вимагаючи підводи, корму, напоїв. Висловлювалися побажання зберігати повагу до старших, прихильність до молодших, а щодо злочинців - чинити за справедливістю і законом.

Цікаві факти

1. Одне обличчя з Мазепою


На купюрах номіналом 10 гривень зображений не Іван Мазепа, як заявлено, а його соратник Пилип Орлик. Брати художники Олександр та Сергій Харуки розповіли, що запропонували кілька варіантів портретів гетьмана Мазепи. Серед них випадково потрапив портрет Орлика. Оскільки достеменно невідомо, як виглядав Мазепа, затвердили Орлика.

2. Барон

Походить із чеського баронського роду Орликів, одна гілка якого ще за часів гуситських воєн XV ст. виїхала до Польського королівства та згодом осіла в Західній Білорусі.

3. Випускник «Могилянки»

Навчався в єзуїтському колегіумі у Вільні, а також у Києво-Могилянській колегії, яку закінчив у 1694 р. на відмінно. Під час навчання проявив талант ораторства й поезії, цікавився філософією і літературою.

4. Поліглот

Окрім української мови, вільно володів польською, болгарською, арабською, шведською, німецькою, латинською та церковнослов’янською.

5. Обраний гетьман

5 квітня 1710 року запорозькими козаками, яких іноді називають «першою українською політичною еміграцією», було обрано Пилипа Орлика гетьманом України (у вигнанні). Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва, а також османського султана та шведського короля.

6. Той ще поет

Пилип Орлик залишив після себе багато листів і великий рукописний «Діаріуш подорожній». Писав його польською мовою зі вставками окремих слів, виразів і речень латинською мовою. Видав поетичні книжки: «Прогностик щасливий», приурочений полковнику Данилу Апостолу (1693); «Алкід Руський», присвячений Івану Мазепі; на честь полковника Івана Обидовського «Гіппомен сарматський».

7. Дипломат-вигнанець

Після Полтавської битви емігрував до Османської імперії. Перебуваючи до кінця життя в еміграції, Пилип Орлик уклав союзні договори зі Швецією (1710), кримським ханом (1711, 1712), вів у переговори з Туреччиною, намагаючись схилити ці країни до війни з Московською державою з метою визволення України.

8. Автор першої у світі конституції

Автор першої у світі конституції сучасного вигляду. Документ визначав права та обов'язки всіх членів Війська Запорізького й був затверджений шведським королем Карлом ХІІ. Хоча вона й не набула чинності, оскільки була написана в умовах вигнання, але залишається пам'яткою української політико-філософської та правової думки.

9. Борець із корупцією

Шість статей Конституції спрямовані проти зловживання владою і на боротьбу з корупцією. Цей термін вживають у написаному староукраїнською мовою оригіналі тексту. Зокрема гетьманові заборонялося «на свій персональний пожиток використовувати військовий скарб, а задовольнятися лише своїми оброками та приходами, які кладуться на булаву та його гетьманську особу». Ще один антикорупційний пункт був проти пільговиків, які вибили собі звільнення від повинностей.

10. «Мати-героїня»

Дружина Анна (народилась 29 липня 1683 року) майже на 15 років пережила Орлика. Подружжя мало вісім дітей: Анастасія (1699–1728), Григір (1702, Батурин – 1759, Михайло (1704–), Варвара (1707–), Яків (1711, Бендери – 1721), Марта (1713–), Марина (1715–) та Катерина (1718, померла рано).
heroes.profi-forex.org

Колаж Василя ГЕРЕЯ

Розміщення цієї публікаці на інших сайтах без відкритого активного посилання

 на "На скрижалях" заборонено.

Читайте нас на

 https://www.facebook.com/naskryzhalyah

Пилип Орлик: три подвиги Пилип Орлик: три подвиги Reviewed by Василь Герей on 13:17:00 Rating: 5

Немає коментарів: