Ворохтянський віадук:фотоісторія унікального моста



У селищі Ворохта є багато цікавих природних картин, що зачаровують гостей – давня церква, безліч старовинних польських і австрійських садиб. А ще воно приваблює туристів старовинними мостами, побудованими за часів Австро-Угорщини.

Один, найбільший із чотирьох старовинних мостів, розташований ще на під’їзді до селища. Це – Старий австрійський міст. Його ще в 1895 році звели полонені італійці, і він поєднав береги Прута в місці, де річка має широке русло, на вигині залізниці. Завдяки такому ландшафту міст довелося зробити дуже довгим – 130 метрів, а найширший його проліт має довжину 65 метрів.

Старий австрійський міст складений з каменю і має казковий вигляд. Урочистості споруді додають безліч арок. І він належить до мостів типу віадук – кам’яний арочний міст, яким проходить дорога чи залізничний шлях. До 2000-го року він був частиною залізничного сполучення Івано-Франківськ – Яремча – Ворохта – Рахів, тепер неподалік зведено новий міст.

Ця архітектурна перлина Ворохти відома далеко за межами селища, оскільки Старий австрійський міст – одна із п’яти такого роду споруд у всій Західній Україні й один із найстаріших і найдовших кам’яних віадуків у Європі. Багато гостей Ворохти приїжджають сюди, щоб відчути романтику цієї пам’ятки Карпат.
Серед старовинних кам’яних мостів у Ворохті Старий австрійський міст – найвідоміший, але далеко не єдиний. У селищі є ще три мальовничі мости, вік кожного з яких близько століття.





























Фото Robert Erik

Ворохтянський віадук:фотоісторія унікального моста Ворохтянський віадук:фотоісторія унікального моста Reviewed by Василь Герей on 15:17:00 Rating: 5

Немає коментарів: