Катинь:історія трагедії

Під час Другої світової війни обидві сторони конфлікту здійснювали безліч злочинів проти людяності. Загинули мільйони мирних жителів і військовослужбовців. Однією із суперечливих сторінок тієї історії вважається розстріл польських офіцерів під Катинню. Правду, яку довгий час приховували, звинувачуючи в цьому злочині інших, ми спробуємо з`ясувати. Понад півстоліття справжні події в Катині ховалися від світової громадськості. Сьогодні інформація по справі не є секретною, хоча думка з цього приводу неоднозначно як в істориків і політиків, так і у простих громадян, які брали участь в конфлікті країн.
 Катинський розстріл 
Для багатьох символом жорстоких вбивств стала Катинь. Розстріл польських офіцерів неможливо виправдати або зрозуміти. Саме тут, в Катинському лісі Смоленської області, навесні 1940 року були знищені тисячі польських офіцерів. Масове вбивство польських громадян не обмежилася тільки цим місцем. Були оприлюднені документи, за якими протягом квітня-травня 1940 року в різних таборах НКВС було знищено понад 20 тисяч громадян Польщі. Розстріл у Катині довгий час ускладнював польсько-російські відносини. З 2010 року президент РФ Дмитро Медведєв і Держдума визнали, що масове вбивство польських громадян в Катинському лісі було діяльністю сталінського режиму. Це було оприлюднено в заяві «Про Катинську трагедію та її жертви». Однак не всі громадські і політичні діячі в РФ згодні з такою заявою.
Полон польських офіцерів
Друга світова війна для Польщі почалася 01.09.1939, коли Німеччина увійшла на її територію. Англія і Франція не вступали в конфлікт, чекаючи розв`язки подальших подій. Уже 10.09.1939 до Польщі увійшли війська СРСР з офіційною метою захистити українське і білоруське населення Польщі. Сучасна історіографія називає подібні дії країн-агресорів «четвертим розділом Польщі». Війська Червоної армії зайняли територію Західної України, Західної Білорусії. За рішенням Версальського договору ці землі стали частиною Польщі. Польські військові, які захищали свої землі, не змогли протистояти двом арміям. Вони швидко зазнали поразки. На місцях при НКВС було створено вісім таборів для польських військовополонених. Вони безпосередньо пов`язані з трагічним подією, яка одержала назву "розстріл у Катині". Всього в полон до Червоної армії потрапило до півмільйона громадян Польщі, більшість яких згодом була відпущена, а в таборах опинилося близько 130 тисяч чоловік. Через час частина рядових військових, уродженців Польщі, розпустили по домівках, більше 40 тисяч переправили до Німеччини, інших (близько 40 тисяч) розподілили по п`яти таборах: Старобільський (Луганськ) - офіцери в кількості 4 тисяч. Козельський (Калуга) - офіцери в кількості 5 тисяч. Осташковский (Твер) - жандарми і поліцейські в кількості 4700 чоловік. спрямовані на будівництво доріг - рядові в кількості 18 тисяч. спрямовані на роботу в Криворізький басейн - рядові в кількості 10 тисяч. До весни 1940 роки від військовополонених з трьох таборів перестали приходити листи рідним, які до цього регулярно передавалися через Червоний Хрест. Причиною мовчання військовополонених стала Катинь, історія трагедії якій пов`язала долі десятків тисяч поляків.
Розстріл полонених 
У 1992 році був оприлюднений документ-пропозиція від 03.08.1940 Л. Берії до Політбюро, в якому розглядалося питання про розстріл польських військовополонених. Рішення про вищу міру покарання взяли 5 березня 1940 року. В кінці березня НКВД завершив розробку плану. Військовополонених з Старобільського та Козельського таборів вивезли до Києва, Херсон, Харків, Мінськ. Колишніх жандармів і поліцейських з Осташковського табору перевезли в Калининскую в`язницю, з якої завчасно вивезли звичайних ув`язнених. Недалеко від в`язниці були вириті величезні ями (селище Мідне). У квітні полонених стали вивозити на розстріл по 350-400 чоловік. Засуджені до смерті припускали, що їх відпускають на свободу. Багато їхали в вагонах в піднесеному настрої, навіть не здогадуючись про швидку смерть. Як відбувався розстріл під Катинню: полонених пов`язували; накидали на голову шинель (не завжди, тільки на особливо сильних і молодих); підводили до виритому рові; вбивали пострілом в потилицю з Вальтера або браунінга. Саме останній факт довгий час свідчив про те, що в злочині над польськими громадянами винні німецькі війська. Полонених з Калінінської в`язниці вбивали прямо в камерах. З квітня по травень 1940 року був розстріляно: в Катині - 4421 полонений; в Старобільському та Осташковском таборах - 10131; в інших таборах - 7305. Кого розстріляли в Катині? Страчені були не тільки кадрові офіцери, а й мобілізовані в ході війни адвокати, вчителі, інженери, лікарі, професори та інші представники інтелігенції.
«Зниклі» офіцери 
Коли Німеччина напала на СРСР, почалися переговори між польським і радянським урядом щодо об`єднання сил проти ворога. Тоді приступили до пошуків вивезених в радянські табори офіцерів. Але правда про Катинь була ще невідома. Ні одного зі зниклих офіцерів не вдалося відшукати, а припущення, що вони втекли з таборів, були безпідставними. Жодної вести або згадки про тих, хто потрапив в згадані вище табору, не було. Знайти офіцерів, а точніше, їх тіла, змогли лише в 1943 році. У Катині були виявлені масові поховання розстріляних польських громадян.
Розслідування німецької сторони 
Першими масові поховання в Катинському лісі виявили німецькі війська. Вони виконали ексгумацію розкопаних тел і провели своє розслідування. Ексгумацію тіл проводив Герхард Бутц. Для роботи в селище Катинь були залучені міжнародні комісії, в які входили лікарі з підконтрольних Німеччині країн Європи, а також представники Швейцарії і поляки з Червоного Хреста (польського). Чи не були присутні при цьому представники Міжнародного Червоного Хреста через заборону з боку уряду СРСР. Німецький звіт вмістив в себе наступну інформацію про Катинь (розстріл польських офіцерів): В результаті розкопок було виявлено вісім братських могил, з них дістали і знову перепоховали 4143 людини. Більшу частину убитих вдалося ідентифікувати. У могилах №1-7 люди були поховані в зимовому одязі (хутряні куртки, шинелі, светри, шарфи), а в могилі №8 - у літній. Також в могилах №1-7 були знайдені обривки газет, датовані квітнем-березнем 1940 року, і на трупах не було слідів комах. Це свідчило про те, що розстріл поляків у Катині відбувався в холодну пору року, тобто навесні. У убитих було знайдено багато особистих речей, вони свідчили про те, що жертви перебували в Козельском таборі. Наприклад, листи з дому, адресовані в Козельськ. Також у багатьох були табакерки та інші предмети з написами «Козельськ». Зрізи дерев показали, що вони були посаджені на могили близько трьох років тому від часу виявлення. Це свідчило про те, що ями засипали в 1940 році. У цей час територія була підконтрольна радянським військам. Всі польські офіцери в Катині були вбиті пострілом в потилицю кулями німецького виробництва. Однак вони були випущені в 20-30-і роки XX століття і експортувалися великими партіями в країни Прибалтики і Радянського Союзу. Руки страчених були обв`язані шнуром таким чином, що при спробі їх роз`єднати петля затягувалася ще сильніше. У жертв з могили №5 були замотані голови так, що при спробі здійснити будь-який рух петля душила майбутню жертву. В інших могилах голови також були пов`язані, але тільки у тих, хто виділявся достатньою фізичною силою. На тілах деяких убитих були виявлені сліди чотиригранного багнета, як у радянської зброї. Німці користувалися плоскими багнетами.
Комісія опитала місцевих жителів і виявила, що навесні 1940 року на станцію Гнездово прибувало велика кількість польських військовополонених, яких перевантажували в вантажівки і вивозили в сторону лісу. Більше місцеві жителі цих людей не бачили. Польська комісія, яка перебувала при ексгумації та проведенні розслідування, підтвердила всі німецькі висновки у цій справі, не знайшовши явних слідів підтасування документів. Єдине, що намагалися приховати німці про Катинь (розстріл польських офіцерів), - це походження куль, якими проводилися вбивства. Однак поляки розуміли, що подібна зброя могло бути і у представників НКВС.
 Радянська версія 
З осені 1943 року за розслідування Катинської трагедії взялися представники НКВС. За їхньою версією, польські військовополонені займалися дорожніми роботами, а з приходом літа 1941 року в Смоленську область німців їх не встигли евакуювати. За припущенням НКВД, в серпні-вересні цього ж року залишилися полонені були розстріляні німцями. Щоб приховати сліди своїх злочинів, представники Вермахту розкрили могили в 1943 році і витягли звідти всі документи, датовані після 1940 року. Радянська влада підготували велику кількість свідків своєї версії подій, проте в 1990 році залишилися живими свідки відмовилися від своїх свідчень за 1943 рік. Радянська комісія, яка проводила повторні розкопки, сфальсифікувала деякі документи, а частина могил повністю знищила. Але Катинь, історія трагедії якої не давала спокою польським громадянам, все ж розкрила свої таємниці.
Катинська справа на Нюрнберзькому процесі
 Після війни з 1945 по 1946 рр. проходив так званий Нюрнберзький процес, метою якого було покарати військових злочинців. Катинський питання також порушувалося на суді. У розстрілі польських військовополонених радянська сторона звинуватила німецькі війська. Багато свідків у цій справі змінювали свої показання, вони відмовлялися підтримати висновки німецької комісії, хоча самі брали в ній участь. Незважаючи на всі спроби СРСР, Трибунал не підтримав звинувачення з питання Катині, що фактично дало підставу для думок про те, що в Катинському розстрілі винні радянські війська.
Офіційне визнання відповідальності за Катинь
Катинь (розстріл польських офіцерів) і те, що там сталося, розглядалася різними країнами багато разів. США проводило своє розслідування в 1951-1952 рр., В кінці XX століття над цією справою працювала радянсько-польська комісія, з 1991 року в Польщі відкрито Інститут національної пам`яті. Після розпаду СРСР в Російській Федерації також заново зайнялися цим питанням. З 1990 року почалося розслідування кримінальної справи військовою прокуратурою. Воно отримало №159. У 2004 році кримінальну справу було припинено через смерть обвинувачених в ньому осіб. Польська сторона висунула версію про геноцид польського народу, однак російська сторона її не підтвердила. Кримінальну справу за фактом геноциду було припинено. На сьогоднішній день триває процес розсекречення багатьох томів справи про Катинь. Копії цих томів передаються польській стороні. Перші важливі документи по військовополоненим радянських таборів були передані в 1990 році М. Горбачовим. Російська сторона визнала, що за злочином в Катині стояла радянська влада в особі Берії, Меркулова та інших. У 1992 році були оприлюднені документи по Катинській розстрілу, які зберігалися в так званому Президентському архіві. Сучасна наукова література визнає їх справжність.
Пам`ять про Катинь

Серед польського населення пам`ять про Катинський розстріл завжди залишалася частиною історії. У 1972 році в Лондоні поляками у вигнанні був створений комітет, який почав збір коштів для спорудження пам`ятника жертвам масового вбивства польських офіцерів у 1940 році. Ці старання не підтримувало англійський уряд, так як побоювалося реакції радянської влади. До вересня 1976 року відкрили пам`ятник на Гуннерсбергском кладовищі, яке розміщене на заході від Лондона. Монумент являє собою невисокий обеліск з написами на постаменті. Написи зроблені на двох мовах - польською та англійською. Вони свідчать, що монумент споруджений в пам`ять про більш ніж 10 тисячах польських полонених у Козельську, Старобільську, Осташкові. Пропали вони безвісти в 1940 році, а їх частину (4500 осіб) були ексгумовані в 1943 році під Катинню. Подібні пам`ятники жертвам Катині споруджені і в інших країнах світу: в Торонто (Канада); в Йоганнесбурзі (ПАР); в Нью-Британ (США); на Військовому кладовищі в Варшаві (Польща). Доля пам`ятника 1981 на Військовому кладовищі була трагічною. Після установки вночі його вивезли невідомі люди, скориставшись будівельним краном і машинами. Пам`ятник був у вигляді хреста з датою «1940» і написом «Катинь». До хреста примикали два стовпи з написами «Старобільськ», «Осташково». Біля підніжжя пам`ятника були літери «В. П. », які означають« Вічна пам`ять », а також герб Речі Посполитої у вигляді орла з короною. Пам`ять про трагедію польського народу добре висвітлив у своєму фільмі «Катинь» Анджей Вайда (2007).
Сам режисер доводиться сином Якубу Вайді, кадровому офіцеру, розстріляному в 1940 році. Фільм був показаний в різних країнах, в тому числі і в Росії, а в 2008 році він опинився в першій п`ятірці міжнародної нагороди «Оскар» в номінації кращий іноземний фільм. Сюжет картини написаний за мотивами повісті Анджея Мулярчика. Описується період з вересня 1939 по осінь 1945 року. Фільм оповідає про долю чотирьох офіцерів, які потрапили в радянський табір, а також про їх близьких родичів, які не знають правди про них, хоча і здогадуються про найстрашніше. Через долю кількох людей автор доніс до всіх, яка була реальна історія. «Катинь» не може залишити байдужим глядача незалежно від національної приналежності.
http://faqukrs.xyz
Катинь:історія трагедії Катинь:історія трагедії Reviewed by Василь Герей on 00:27:00 Rating: 5

Немає коментарів: