Пабло Пікассо:українське кохання



Ім’я Пабло Пікассо відоме на весь світ, його картини продаються на найпрестижніших аукціонах за шалені гроші. Він входить до плеяди найвидатніших художників сучасності. Однак більшість українців навіть не здогадуються, що людина, яка спричинила найбільший влив на творчість цього митця народилася саме в Україні у місті Ніжин. Пристрасть, до балерини Ольгі Хохлової, поглинула Пабло Пікассо повністю
Ольга Хохлова народилася 17 червня 1891р. в Ніжині і була охрещена у Хресто — Воздвиженській церкві. Її батько, Хохлов Степан Васильович, кадровий російський офіцер. На той час, на 1891 рік , він був в чині поручика і начальника лазарету Батуринського резервного полку, який був розквартирований саме в Ніжині. Дружиною Степана Васильовича Хохлова була українка Лідія Миколаївна(у дівоцтві Вінченко).
Родина Хохлової була досить великою. У Ольги було троє братів і сестра. Дитинство вона проводила в Ніжині, але оскільки батько був військовий, його через кілька років з Ніжина перевели до Петербурга. І там він продовжував служити. Відповідно, Ольга поступила до Петербурзького пансіону, де навчання відбувалося французькою мовою, яка потім стала для неї звичною. Але було в її житті велике захоплення – балет.
Вона настільки закохалася в нього , що спочатку почала брати участь у аматорських виставах, а потім уже займатися професійно. В1912 році вступила до балетної трупи Сергія Дягілєва, яка весь час гастролювала у Європі. В цей час на батьківщині Ольги відбулися карколомні події: спочатку світова війна , а потім революція, тому шлях додому їй був закритий. Вона назавжди залишається у Франції.
Як же відбулося знайомство Ольги Хохлової з Пабло Пікассо? Пікассо працював художником, який оформлював театральну сцену, саме тоді він побачив відому балерину, і між ними зародилися романтичні стосунки.
Треба зазначити, що Пікассо звик до швидких перемог над жінками. Ольга ж була першою жінкою, яка дала йому «відкоша». До нього дівчина ставилася з повагою, але в той же час їхні абсолютно платонічні стосунки продовжувалися цілий рік. Пікассо просто шаленів, він не знав, що робити. Пікассо легковажно ставився до відносин з Хохловою. Як представник богеми він вважав: « Жінки для мене поділяються на богинь і підстілок, але богині постійно переходять в другий розряд».
Але почуття художника починають зростати. Він захопився у неї з усім притаманним йому темпераментом, але Ольга не відповідала взаємністю. І Дягілєв йому сказав : «Ти знаєш, дівчина з офіцерської родини, дворянка, або на ній одружуйся, або шукай собі іншу». І Пабло Пікассо зрозумів, що треба змінювати свій підхід до цієї конкретної жінки. Він робить шлюбну пропозицію. І, власне кажучи, таким чином утворюється родина. Влітку 1918 року в Парижі Пабло Пікасо та Ольга Хохлова одружилися.
У трупі Дягілева Ольга виявилася завдяки своїй особливій статі. Вона не була примою, але приковувала до себе чоловічу увагу. До моменту знайомства з Пікассо в 1917-му році, Ользі було 26 років. Трупа збиралася на гастролі в Південну Америку, пік балетної кар'єри вже пройдений. Повернутися в Росію, в революційне полум'я їй, полковницькій дочці?
Що ще залишалося, окрім як вийти заміж за закоханого в неї іспанця? При знайомстві з майбутньою свекрухою Ольга почула у свою адресу: "Бідна дівчинка, ти не знаєш, на що прирікаєш себе. Пабло заклопотаний тільки собою". Але вона вже прийняла рішення, таке ж непохитне, як бажання займатися балетом. Значить, і сімейне щастя вона зуміє збудувати на власний розсуд. (портрет матері Пікассо)
Пікассо дійсно думав, що це любов на все життя. Доказ тому шлюбний контракт, що перед одруженням Ольга та Пабло уклали, за умовами якого все спільно нажите майно, належали їм обом, а при умові розлучення все ділилось порівну. Оселившись в Парижі, Ольга меблювала будинок з шиком і розкішшю, за останньою модою. Машина з водієм, майстерня художника, що займає увесь другий поверх, породисті собаки, раути, звані обіди і прийоми. Близькість і тепле відношення перших осіб держави. Ольга любить дорогі наряди, ікру і шампанське. Пабло теж не проти зшити собі костюм у дорогого кутюрье.
Золотий годинник виглядає з його жилетної кишені. Він гордиться своєю дружиною, її умінням тримати себе в цьому найвищому суспільстві, її незвичайною красою, осанкою і потурає їй у бажанні жити на широку ногу. Пише і пише її портрети, а вона вимовляє йому, що хоче дізнаватися свою особу. Портрети того часу - впізнанні. Зосереджені серйозні очі, бездоганно прямий ніс. Стриманість і скутість, немов на ній досі той важкий кубічний костюм, придуманий Пікассо для дягилевского балету "Парад".
Жінка вплинула на зовнішність та поведінку Пікассо. До шлюбу художник не приділяв уваги своєму вигляду, а після одруження він почав солідно одягатися та пристойно вів себе в товаристві. Згадуючи потім той період Пабло стверджував: «То був не я!» Проте на той момент почуття до Ольги Хохлової брали гору.

 
4 лютого 1921 року тридцятирічна Ольга народжує сорокарічному чоловікові сина Пауло. Це найщасливіший період в їх сімейному житті. Пікассо як і раніше захоплений своєю дружиною, пише здебільшого тільки її портрети та портрети з сином. Кілька років художник насолоджується сімейним життям. Він відкриває для себе радість батьківства. То був єдиний час в його житті, коли він жив, як порядний сім’янин.Пізнавайте таємниці минулого з спільнотою "На скрижалях"
Але настав той момент, коли Пікассо внутрішньо почав протестувати проти цього, оскільки був бунтарем за натурою і не хотів жити так, як диктувала йому дружина. Ольга постійно повчала чоловіка, як потрібно жити, виглядати, поводити себе, харчуватись тощо. Жінка також просила його писати реалістичні портрети. Писати так, щоб можна було побачити саму людину, її індивідуальність, а не лише бачення самого художника. Деякий час Пабло погоджувався з дружиною, малюючи такі картини. Портретів Ольги Хохлової  налічується кілька десятків, вони зовсім не характерні для стилю Пікассо. Саме тому дані картини високо цінуються.

 
Чи може ідилія тривати вічно? Пікассо став обтяжуватися розміреним життям і роллю салонного портретиста, нав'язаною Ольгою. Картин в неокласичному стилі він написав вже предостатньо. Бачачи його охолодження, Ольга почала ревнувати, спочатку безпідставно. Він її любив. Поки не зустрів сімнадцятилітню Мари - Терез Вальтер. До витонченості Ольги їй було далеко, дівчина нічого не розуміла в мистецтві. Проте, творець жадав нових форм і він їх отримав.
За кілька років подружнього життя між ними почало виникати все більше конфліктів. Чоловік повернувся до звичного для себе стилю життя: почав знову одягатися як хотів, експериментувати з портретами, знову почали з’являтися коханки. Деякий час Ольга це терпіла, поки не з’явилась на порозі її будинку молода дівчина з немовлям, сказавши, щоб Ольга подивилась на ще одне творіння її чоловіка.
Пікассо так бачив свою дружину все подальше життя.
Принижена Ольга забрала сина і поїхала в Канни. Розлучниця прорахувалася, в плани художника не входило розлучення, він швидко охолонув до Мари, змінивши її на Дору Маар, потім Франсуазу Жило. Ольга страждала і чекала, коли він повернеться до неї. А він все міняв натурниць, коханок, не даючи їм шансу зайняти в його житті значиме місце.
Це все було останньою краплею, після якої стосунки Пабло Пікассо і Ольги Хохлової остаточно розірвалися після 17 років спільного життя. Жінка одразу подала на розлучення, але проти розлучення виступив сам Пікассо, тому юридично їх шлюб продовжувався ще 20 років.
Війна між колись коханими людьми. У ній немає переможців. Пабло вийшов з бою з меншими втратами: він продовжував творити, устилаючи свій шлях осколками жіночих сердець, а вона провела залишок життя наодинці, впадаючи в депресії і ревнуючи. 
Останні роки життя Ольга Хохлова прожила в місті Канни. Вона хворіла і в останні місяці життя написала чоловіку листа з проханням приїхати, жінка хотіла попрощатися. Пікассо так і не приїхав до неї, заявивши, що пише картину. Ольга Хохлова померла 11 лютого 1955 року. Після цього Пабло Пікассо вдруге одружиться, але в шлюбі проживе не довго. Він мав всесвітню славу, але чи мав він сімейне щастя за межами стосунків з Ольгою Хохловою?
Онука, Ольги та Пабло,  Марина пікассо розказувала:  Я часто згадую про бабусю, хоча, коли вона померла, мені було шість років. Я дуже її любила і досі постійно думаю про неї. Вона була прекрасною танцівницею, але, на жаль, не змогла повністю виразити себе. Тому що була змушена жити в тіні генія. Вона була без сумніву чудовою жінкою, і я душі в ній не чула. Дід любив її і захоплювався нею, але відносини швидко зіпсувалися, тому що мій дід не був вірним чоловіком. А бабуся дуже від цього страждала, і все скінчилося розривом.
Коли я була дитиною, моя сім'я не була багатою. Після смерті діда я відразу стала мільярдером. Отримавши спадок, я вирішила присвятити себе двом завданням. Перша - зберегти спадщину мого діда і гідно представляти те, що він створив. Друга - це гуманітарна діяльність, яка мені здається головною. Я всиновила трьох в'єтнамських дітей. Двоє з них вмирали від виснаження. А у третьої дитини порок серця. Мої зусилля спрямовані на В'єтнам. Я заснувала там село, в якому живуть приблизно триста двадцять дітей. Ми спробували створити для них сімейну обстановку.
У кожному будинку живуть кілька дітей і «мама», щоб виник сімейний затишок, щоб у хлопців не було почуття сирітства. Крім того, ми побудували початкову школу і медичний центр. Деякі з наших вихованців навчаються в університеті, інші, менш інтелектуальні, навчаються ремеслу. Ми не кидаємо наших вихованців. Коли вони йдуть з села, ми платимо їм стипендію, щоб вони могли влаштуватися в житті.
А себе відчуваю слов'янкою. І хоча я не схильна до самомилування, мені дуже подобається ця сторона моєї натури. Я часто подумки звертаюся до моєї бабусі, завжди пам'ятаю про неї. Я в житті дуже сентиментальна і, як мені здається, я українка більше, ніж на чверть ...
Короткий список відомих дружин і коханок Пікассо. 

 * Ферднандо Олів'є - перше кохання, їй було 18, йому 23, 
 * Єва Гуєль (їй 27, йому 31), 
* Ольга Хохлова - перша дружина, їй було 26, йому 36 років, 
 * Марі-Тереза Вальтер (їй 17, йому 46 років), 
 * Дора Маар (їй 29, йому 55), 
 * Франсуаза Жило (21-61), 
 * Жаклін Рой, друга дружина художника, їй було 27, йому 79 років. 

Людмила Тищенко


Пабло Пікассо:українське кохання Пабло Пікассо:українське кохання Reviewed by Василь Герей on 11:38:00 Rating: 5

Немає коментарів: