Новий рік:історія святкування

Наближення Нового року – це не просто переддень нових 12 місяців. Усе набагато складніше: це – ворота, які ведуть в нове, ні з чим незрівняне життя, сповнене тих самих чудес, в які ми вже й не віримо.
Але ж у Новий рік можливо все, чи не так? Недарма народна мудрість каже: як зустрінеш його, так і проведеш. Новий Рік - одне із найзагадковіших свят, і не тільки тому, що його очікування й святкування пов'язане зі світом добрих казок і магії, але ще й тому, що в культурній загальнолюдській традиції - це, мабуть, єдина знаменна подія, що впродовж століть і щорічно відзначається людьми у всіх країнах і на всіх континентах. Найдавніша традиція зустрічі Нового року, як правило, пов'язана з розповсюдженим повір'ям: "як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш".





Люди чекають від цього свята чудес, нових успіхів, щастя й зустрічають його відповідно до традицій свого народу.
За легендою, Юлій Цезар звільнив у новорічний вечір одного зі своїх рабів за те, що той побажав йому пожити в новому році довше, ніж у старому. "Це найкурйозніше побажання щастя за всі роки існування людства!" - викликнув Цезар. А імператор Калігула в перший день Нового року виходив на площу перед палацом і приймав подарунки від підданих, записуючи, хто, скільки і що саме подарував.
Отже, помандруємо світом, поцікавимося звичаями та традиціями народів світу!

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ
Новий рік у середньовічній Англії починався в березні. В Об'єднаному Королівстві замовляють подарунки у Father Chrіstmas (буквально - Батько Різдва). Йому пишуть лист, в якому перелічують бажані подарунки, згодом його кидають у камін. Дим із труби доставить список бажань за призначенням. І все-таки, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією - через жереб. Жителі туманного Альбіону обов'язково дотримуються звичаю надсилати листівки з різдвяним сюжетом всім знайомим. А ще в переддень Нового року в будинку повинен панувати зразковий лад: підлога виметена, одяг акуратно складений, годинник заведений, музичні інструменти настроєні, столове срібло начищене, ліжка застелені, борги сплачені. З настанням півночі господар широко відчиняє двері, щоб старий рік ішов, а новий заходив до оселі. Потім двері й вікна зачиняються й виконуються пісня "Чи забути колишнє кохання". З цієї миті чекають першого гостя. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить щастя в наступному році.
Але існує правило й для гостя - йому потрібно принести із собою для господарів корж, віскі й маленький шматочок вугілля. Вугілля треба кинути в сімейний камін і побажати, щоб вогонь у будинку палав вічно. Правда, не завжди можна достукатися у двері будинку, який вам сподобався.

НІМЕЧЧИНА
Різдво в Німеччині - свято сімейне. Вся родина повинна неодмінно зібратися за святковим столом. У цей день відбувається церемонія вручення подарунків, що навіть має свою назву – die Bescherung. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen - пряник. В XVI столітті це "справжнє диво з борошна, цукру й родзинок" іноді сягало довжини цілого ослона. І тоді можна зробити подарунок всім своїм друзям і знайомим: берете "лавку з пряника" під пахву... і вперед, з Новим роком вітати. Одним - ніжку від ослінчика, іншому - спинку. Витрати мінімальні, а подарунка, можна сказати, на всіх вистачить. А ще у Південній Німеччині й Австрії часто дарують скляних або порцелянових поросят, які являють собою скарбнички.
ФРАНЦІЯ
Головне - обійняти бочку з вином і привітати її зі святом. Французький Дід Мороз - Пер Ноэль - приходить у новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевичках. Той, кому дістається біб, запечений у новорічний пиріг, дістає титул "бобового короля" і у святкову ніч усі коряться його наказам. Ще одна ознака свята - Сантони - дерев'яні чи глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, гарний хазяїн-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній врожай.
НЕПАЛ
Новий Рік зустрічають зі сходом сонця. Уночі, коли повний Місяць, непальці запалюють величезні багаття і кидають у вогонь непотрібні речі. Наступного дня починається Свято фарб. Люди розмальовують собі обличчя, руки, груди незвичайним візерунком, а потім танцюють і співають пісні на вулицях.
ФІНЛЯНДІЯ
Фінський бенкет на Новий рік неодмінно складається із сливового киселя і рисової каші. Один з найголовніших героїв фінських різдвяних свят - звичайно ж, Йолу Пуккі (Joulu Pukkі) - так називають Діда Мороза фіни. Є таке повір'я, що раніше, крім подарунків, він приносив ще й різки, а візит свій починав зі слів: "Чи є в цьому будинку слухняні діти?". Сьогодні елемент виховання майже зник, і всі діти одержують новорічні подарунки
ГРЕЦІЯ
У Грецїї після того, як годинники проб'ють північ, господиня виходить у двір і розбиває об стіну плід граната. Якщо зернята розлітаються далеко по подвір'ю , значить, у новому році вся родина буде щаслива, а поля дадуть гарний урожай. Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних кошиків, останнім часом дедалі частіше дарують один одному нову колоду гральних карт.

СКАНДИНАВСЬКІ КРАЇНИ
ШВЕЦІЯ
У Швеції в це свято б'ють об двері будинків старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт розбитого посуду, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує чимось смачним. Чим більше черепків біля дверей, тим більш щасливим буде Новий рік. Але найбільш несподіваними подарунками можна вважати вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть улітку холодно, як у нас на Новий рік, крижані подарунки досить довговічні.
Шведи традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що світло символізує дружбу, гостинність, веселощі. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Опівночі шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так під загальні веселощі Новий рік вступає на землю Швеції.

ІСЛАНДІЯ
В Ісландії увесь грудень батьки не мають клопотів зі своїми дітьми. Справа в тому, що дітлахи знають: Дід Мороз може зненацька зазирнути до них у будь-який день із 1-го до 24-го грудня. І раптом щось не так... у своєму черевичкові можна знайти не подарунок, а картоплину.
ДАНІЯ
Маленьким данцям дарують дерев'яну або плюшеву ялинку із тролем, що визирає з-під зелених лабетів. Датчани вірять, що лісовий пустун - це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші із секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дні миски заховано горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незаміжнім дівчинам: якщо вони знайдуть горішок - наступного року вийдуть заміж. На усіх інших же чекає просто щасливий Новий рік. Що, зрештою, теж непогано.
КРАЇНИ АФРИКИ
В Африці, на землі абіджі, жителі сіл збираються на ритуальні танці й перегони на колінах із яйцем у роті. Переможцем перегонів вважається той, хто першим добереться до фінішу й не пошкодить шкарлупу. Адже яйце у тамтешніх жителів - символ життя.
ГАНА
У Гані в новорічну ніч потрібно неодмінно помиритися з усіма, з ким був у сварці, пробачивши усім колишні образи. У той же час на вулицях й у будинках здіймається шаленний галас. Вважається, що треба "викричати" все погане, що сталося в старому році.
КЕНІЯ
У Кенії святкують Новий рік на воді. Жителі в цей день купаються в ріках, озерах, в Індійському океані, катаються на човнах, співають святкові ритуальні пісні.
ЕКВАДОР
В Еквадорі на Новий Рік рівно опівночі спалюють ляльки "поганих чоловіків" під акомпанемент так званого "плачу вдів". Як правило, "вдів" зображують чоловіки, переодягнені в жіночий одяг, з макіяжем і в перуках. Для тих, хто хоче весь рік подорожувати, традиція вимагає: поки годинник відбиває 12 новорічних ударів, бігати з валізою або великою сумкою в руці навколо будинку. Ви хочете розбагатіти чи в прийдешньому році знайти велику любов? Щоб гроші в новому році "падали, як сніг на голову"? Необхідно, як тільки годинник проб'є 12, одягти нижню білизну жовтих відтінків. Якщо потрібні не гроші, а щастя в особистому житті, то білизна повинна бути червоного кольору. Найкращий спосіб позбутися усіх негараздів минулого року еквадорці вбачають у тому, щоб викинути на вулицю склянку з водою, з якою вщент розіб'ється все погане.
ЕСТОНІЯ
В Естонії щастя приносить зустріч із сажотрусом зі знаряддями ремесла - високим циліндром і гирею на мотузці з йоржиком. Тому настільки частішими є різдвяні подарунки у вигляді глиняного або ганчіркового сажотруса, забрудненого сажею.
ПАР
Поліція закриває квартали для руху транспорту - з вікон летять холодильники. У промисловій столиці цієї держави - Йоганнесбурзі - жителі одного з кварталів традиційно відзначають Новий рік, викидаючи з вікон різні предмети - від пляшок до великогабаритних меблів. Міліція ПАР уже закрила квартал Гілброу для руху автотранспорту і звернулася до жителів району з проханням не викидати холодильники з вікон у новорічну ніч. За словами представника міліції, у зв'язку з існуючою традицією цей квартал вважається найнебезпечнішим в місті.
КОЛУМБІЯ
Старий рік походжає на ходулях. Головний герой новорічного карнавалу в Колумбії - Старий рік. Він розгулює в юрбі на високих ходулях і розповідає дітям смішні історії. Папа Паскуале - колумбійський Дід Мороз. Ніхто краще за нього не вміє влаштовувати феєрверки. Напередодні Нового року на вулицях Боготи проходить парад ляльок: десятки лялькових клоунів, відьом та інших казкових персонажів, прикріплених до дахів машин, проїжджають по вулицях Канделарії - найдревнішого району колумбійської столиці, прощаючись із жителями міста.
АМЕРИКА
В Америці головну увагу приділяють не власне подарунку, а його обгортці - коробки й коробочки, футляри й футлярчики. У різдвяний вечір родина й друзі із захватом розпаковують подарунки, які можуть бути загорнені в десять одежинок, як капустина. А в індіанців Північної Америки навахо зберігся звичай зустрічати Новий рік біля величезного багаття на лісовій галявині. Вони танцюють у білих вбраннях, обличчя пофарбовані в білий колір, у руках-  палички з кульками з пір'я на кінцях. Танцюристи намагаються бути якомога ближче до вогню, і коли кульки спалахують, вони радіють. А потім з'являються шістнадцять найдужчих чоловіків, вони несуть яскраво-червону кулю й під музику підтягують за допомогою мотузки на вершину високого стовпа. Усі кричать: "Нове Сонце народилося!

ІТАЛІЯ
В Італії в новорічну ніч заведено голосно кричати. Італійці - любителі голосно розмовляти, але в Новий рік офіційно дозволено волати щосили, прощаючись зі старим роком. Вважається, що Новий рік треба зустріти з відкритим серцем, позбувшись від поганих намірів і від усього непотрібного, викинувши його у вікно (на вулицю летять старі крісла, стільці, праски...). На Новий рік малятам розповідають казку про Ла Бефану, яка через димар пробирається в будинок до гарних дітей і кладе подарунки в черевичок. Гостей пригощають піцою, сухими фініками, печеними бобами. Із сивої давнини в Італії на Новий рік їдять сушений у гронах виноград, суп із сочевиці, круті яйця.
ТУРЕЧЧИНА
Мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, однак не рекомендується прикрашати ялинку і запрошувати Діда Мороза. Про це говориться в новорічній заяві глави турецьких мусульман. Традиція зустрічі Нового року визнана в усьому світі і є частиною світової культури, однак Різдво є релігійним святом і не має нічого спільного з Новим роком. Мусульмани не повинні плутати ці два свята, і використання різдвяних символів на Новий рік свідчить "про релігійну і культурну деградацію". Традиція святкування Нового року з ялинкою поширена в Туреччині. Однак в низці мусульманських країн святкування Нового року не заохочується. Зокрема, в Саудівській Аравії це карається арештом
КОРЕЯ
У Кореї всю новорічну ніч заведено проводити на ногах. Навіть є таке повір'я: "Якщо в ніч на Новий рік спати, то брови посивіють". От і гуляють до ранку. Дівчата стрибають вгору з дошки, покладеної на колоду. Хто вище стрибне, швидше й заміж вийде. У деяких інших східноазіатських країнах - у В'єтнамі, Камбоджі, Монголії та ін.- неодмінним аксесуаром Нового року є граблі, декоровані різноманітними дорогими прикрасами. Саме ними в новорічну ніч "загрібають щастя".
ІСПАНІЯ
В Іспанії, за традицією, жителі виходять на вулицю і йдуть на центральну площу їсти виноград. У Мадриді - на Plaza Puerta del Sol - до Сонячної Брами, у Барселоні - на Plaza Mayor - Головну площу, у Севільї - на Plaza de Espana - площа Іспанії.
У Мадриді жителі іспанської столиці під бій годин з'їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградинка - за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не можна брати великі ягоди з безліччю кісточок: є небезпека того, що не встигнеш їх виплюнути. Але й "дамські пальчики", які зовсім без кісточок, їсти не заведено: будуть вважати тюхтієм. Виноград їдять на голодний шлунок, а на вечерю їдять індичину або баранину.
У новорічну ніч не подають улюблений іспанцями la sopa de ajo - суп із часнику: вважається, що запах часнику може налякати Новий рік і надовго забезпечить поганий настрій. Зате солодку халву-туррон наприкінці грудня готують усюди, додаючи родзинки, горіхи, шоколад – вважається, що все це є запорукою благополуччя в новому році. Також на Новий рік іспанці перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Вважається, що в цей час по вулицях гуляє нечиста сила, і краще переловити її в старому році, щоб вона не перебралася в новий.

РОСІЯ
Традицій святкування Нового Року в Росії досить багато. Але от що цікаво - більшість з них запозичені із західної культури. Пояснюється це, очевидно, двома причинами: по-перше, прихід християнства на Слов'янську Русь цілком чи майже цілком знищило язичницькі традиції зустрічі Нового року і проводів старого. По-друге, знать і дворянство в Росію ввозили нові західні звичаї, які згодом переймалися простим людом і ставали народними. Причому, кожна епоха приносила щось нове. Від часів слов'янського язичництва збереглися переодягнені скоморохи та блазні. Епоха Петра Першого і наступних правителів-реформаторів принесла новорічну ялинку з іграшками, феєрверки, Діда Мороза та новорічний стіл (наїдків типу салатів Олів'є та вінегрету до нього не знали, обходилися кашами та пирогами). З часу Радянського Союзу святкують із Дідом Морозом та Снігуркою, обов'язкове шампанське з мандаринами на столі та бій Курантів.
ЯПОНІЯ
У японців існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки із зображенням тварини, яка символізує Новий рік. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією із найяскравіших прикрас японського дому перед Новим роком є кадомацу ("сосна коло входу"). Кадомацу - вітання Божеству Новорічного свята - переважно виготовляють із сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок. Прикрашають гілками папороті й мандарина. У Японії бронзові дзвони буддійських храмів відбивають у новорічну ніч 108 ударів. Цифра 108 обрана не випадково. Японці вважають, що кожний із цих ударів виганяє одну з 108 пагубних звичок, які затьмарюють життя людини. Очищаючись таким чином, японці зустрічають свій загальний Новий рік народження. В Японії не заведено святкувати свій, індивідуальний день народження. Сто восьмий удар новорічних дзвонів додає відразу цілий рік кожному жителю Японії, навіть новонародженим немовлятам. Японський Новий рік неможливий без моти - круглого хліба із клейкого рису. Маленькі колобки із цього тіста фарбують на різні кольори й нанизуют на гілочки. На новорічний стіл подають страви, яким притаманна особлива сила: зацукровані скибочки морської капусти означають побажання щастя, біла квасоля - здоров'я, ікра - багатодітності. До новорічного столу готують також і традиційні страви: рисове печиво - символ достатку в родині, довгі тонкі макарони - "тошікоші соба", що означає довголіття, страви з гороху, щоб було здоров'я, а з риб вибирають коропа, що уособлює силу. За стародавнім японським повір'ям, якщо дитина покладе під подушку малюнок із зображенням того, про що мріє, усе здійсниться.
КИТАЙ
У Китаї в останній день старого року після того, як закінчилося готування святкових страв, і зроблені всі покупки в магазинах, вхідні двері будинку зачиняють і запечатують смужками червоного паперу (червоний колір - колір щастя), щоб щастя не покинуло його. Решту дня присвячується родині й будинку. Смужки червоного паперу знімаються вранці, щоб щасливі знамення Нового року могли ввійти в дім. Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають насамперед Дерева Світла - аналог нашої ялинки. Вони прикрашені по-східному яскравими й вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому оздобленні своїх осель. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні подарунки.


Новий рік:історія святкування Новий рік:історія святкування Reviewed by Василь Герей on 11:55:00 Rating: 5

Немає коментарів: