Жінки у житті Степана Бандери



У житті провідника ОУН ключову роль відіграли три жінки. Першим коханням Степана Бандери була Юлія Якимович, яка жила в сусідньому селі. Дивовижно, але всюдисущі каральні органи СРСР так і не дізнались про його ставлення до неї. В іншому разі доля цієї жінки була б сумною, адже всіх людей, які були пов’язані з Бандерою, було знищено або вони зазнали репресій.

На початку 30-х років серцем Бандери заволоділа чарівна націоналістка Анна Чемеринська. Однак прихильність красуні Бандера здобути не зумів, натомість Чемеринська обрала іншого активіста оунівського підпілля — Ярослава Барановського. Після смерті Євгена Коновальця, коли ОУН поділилась на «бандерівську» та «мельниківську» організації й обидві звинувачували одна одну у всіх смертних гріхах і навіть у братовбивстві, Ярослава Барановського 1944 року було вбито за загадкових обставин. Мельниківці звинувачували в цьому бандерівців. На думку історика Костя Бондаренка, Барановський міг стати жертвою німців, котрі намагалися далі поглибити конфлікт між бандерівцями і мельниківцями. В той час, коли Барановський загинув, о 4-й годині 12 травня 44-го року вже друкувалися німецькі плакати-агітки, що брат убив брата, якими того ж дня були обклеєні стіни львівських будинків. Після війни Бандера написав Анні Чемеринській листа до Америки, куди вона емігрувала. Він переконував, що не причетний до вбивства її чоловіка. Вона не просто не повірила, а ще й надрукувала відкритого листа в газеті, в якому стверджувала, що дає Бандері символічного ляпаса. Так політичні незгоди в націоналістичному русі перетворили колишню приязнь у ненависть.

Важливу роль у житті Степана Бандери відіграла його дружина Ярослава. 
Степан Бандера одружився з Ярославою Опарівською в 1940 році. Саме одруження відбулося вкрай оперативно, оскільки вже тоді провідник активно займався підпільною роботою. На вінчання запросили лише кількох друзів.

"Весiлля святкували у Краковi, в конспiративнiй квартирi, де оселилися молодята, -- розповiдає iсторик Микола Посiвнич. -- Воно було досить скромним. До церкви Воздвиження Хреста Господнього привiтати молоде подружжя прийшло близько двадцяти побратимiв-"оунiвцiв". А пiсля свята Степан i Ярослава на два тижнi поїхали у весiльну подорож до Варшави, подалi вiд очей радянської агентури, яка їх постiйно переслiдувала".
Дружина Степана Бандери, Ярослава.Впродовж наступних двох рокiв, як стверджує Микола Посiвнич, молодята жили все на тiй же квартирi у Краковi. Там 1941-го у них народилася перша дитина -- донька Наталя. Разом iз радiстю народження доньки молоду родину спiткало нещастя -- того ж року Провiдника ОУН арештували нiмцi й ув'язнили в концтаборi Заксенгаузен.
Доки Бандера перебував у концтаборi, його дружина з донькою переховувалася у батькiвськiй хатi, в рiдному селi Сянку. "Чи переслiдували Ярославу з немовлям -- невiдомо, -- каже Ярослав  Сватко. -- А ось мати Ярослави поплатилась життям за те, що вiддала доньку за Бандеру -- її вбила боївка Армiї Крайової. Трагiчна доля спiткала й брата Ярослави, якого розстрiляло гестапо
У 50-х роках каребістам вдалося обсадити підпільний рух своїми агентами, жертвою КДБ став і Степан Бандера. Стоячи 20 жовтня 1959 року з трьома осиротілими дітьми при труні чоловіка, Ярослава Бандера, можливо, подумки з гіркотою дорікала покійному за необачність. Бандера не любив ходити з охороною...
Ярослава Бандера померла 17 серпня 1977року у м.Торонто.
Ярослава виховала трьох дітей:
Наталію (26 травня 1941, Сянік — 13 січня 1985, Мюнхен)
Андрія (16 травня 1944, Мюнхен — 19 липня 1984, Торонто)
Лесю (1947, Мюнхен — 16 серпня 2011, Торонто).





Жінки у житті Степана Бандери Жінки у житті Степана Бандери Reviewed by Василь Герей on 09:45:00 Rating: 5

Немає коментарів: