Таємниця Каменя Долі



Скунський камінь (Stone of Scone, Stone of Destiny; Clach Sgàin, Clach na Cinneamhainn, An Liath Fàil) - священна реліквія Шотландії, що представляє собою великий блок пісковика вагою 152 кг. Спочатку камінь зберігався в абатстві Скуна в Шотландії. Протягом століть на камені коронувалися шотландські та англійські монархи, а також, ймовірно, королі Дав Ріад. Інші назви каменю - Камінь Долі, Подушка Якова, Коронаційний камінь. 

Легенди про походження 
Легенди про Скунском камені йдуть у I тисячоліття до н. е. Одна з легенд свідчить, що у фараона Рамсеса II була дочка на ім'я Скота. Після того, як ізраїльтяни перейшли Червоне море, принцеса покинула Древній Єгипет і більше тисячі років блукала по Близькому Сходу в пошуках власної землі обітованої, дійшла до Іспанії і попрямувала до Ірландії. Добравшись до північного узбережжя Ірландії, вона нарешті знайшла те, до чого так довго прагнула - землі, пізніше названі Шотландією. Скотти і пікти, за однією з версій легенди, були нащадками  царя скіфів. Вважається, що Скота і привезла з собою до Шотландії великий камінь, згодом названий Скунскім.

За переказами, саме цей камінь біблійний персонаж Яків поклав під голову замість подушки й побачив у сні сходи до небес, по яких виходили й сходили ангели. Спочатку, за часів Дав Ріад, камінь був поміщений в Дунадд, а потім, в 847 р король Шотландії Кеннет I перевіз його до Скун. І з тих пір королі Шотландії під час церемонії коронації сиділи на цьому камені.right
За іншою легендою Скунський камінь служив вівтарем під час місіонерських подорожей Святого Колумби.
Ще одна легенда стверджує, що камінь належав Гатель , який, рятуючись від чуми, забрав його з Сирії до Єгипту, а потім, за порадою Мойсея, попрямував з дружиною і каменем в Іспанію і, нарешті, відправив Скунський камінь в ту область Ірландії, яка потім перейшла до Шотландії.

Вестмінстерське абатство 
У 1296 року англійський король Едуард Довгоногий захопив Скунський камінь в числі інших військових трофеїв і перевіз його до Вестмінстерське абатство. Там реліквію помістили під сидіння дерев'яного трону (Крісло короля Едуарда), на якому коронувалися англійські монархи. Невідомо, захопив  Едуард справжній камінь чи підробку. Існує думка, що ченці з Скуна втопили справжній камінь у річці Тей або зарили його на пагорбі Дансінан. У більш пізній час виникали чутки, що справжній Скунський камінь знаходиться серед скарбів тамплієрів.
У 1328 року між Англією та Шотландією було укладено Нортгемптонський договір - мирну угоду, відповідно до одного з пунктів якого Скунський камінь повинен був бути повернутий Шотландії. Однак йому судилося залишатися в Англії ще шість століть.

Викрадення каменю 

Різдвяним ранком 1950 р четверо шотландських студентів з університету Глазго (Ян Гамільтон, Гевін Вернон, Кей Метісон, і Алан Стюарт) непомітно проникли в Вестмінстерське абатство і викрали Скунський камінь. По дорозі вони ненавмисно упустили його, і блок розбився на 2 частини. У Глазго студенти знайшли муляра (Роберта Грея), який склеїв уламки, і заховали камінь в зламаному тракторі. Викрадення каменю викликало величезний суспільний резонанс в Шотландії, тим більше, що спроби викрадення каменю шотландськими націоналістами бували й раніше, але всі вони раніше були неуспішними. 11 квітня 1951 студенти, не бажаючи перетворювати символічне викрадення в банальну крадіжку, принесли камінь у руїни абатства Арброт, знамените тим, що тут на початку XIV століття була прийнята «Арбротская декларація» про незалежність Шотландії і анонімно повідомили поліції про його місцезнаходження. Влада повернули камінь у Вестмінстерське абатство і він був знову поміщений в підставу Коронаційне трону. У 1953 р на ньому була коронована королева Єлизавета II.



Повернення до Шотландії 
У 1996 р уряд Великобританії прийняв рішення передати камінь Шотландії, проте було обумовлено, що англійці будуть запозичувати його на час коронацій. +30 Листопада того ж року, в день Святого Андрія, Скунський камінь повернувся до Шотландії і був поміщений поруч з шотландськими королівськими регаліями в Единбурзькому замку. У цей пам'ятний для всієї Шотландії день близько 10000 людей вишикувалися вздовж вулиці Королівська Миля для того, щоб побачити на власні очі процесію супроводжуючих Скунський камінь священнослужителів і солдатів. 

Камінь Красномовства замку Бларні
 Вмонтованний в стіну замку Бларні блок пісковика вважається частиною Скунского каменю, подарованої господареві замку Робертом Брюсом за допомогу, надану в 1314 році в боротьбі з англійським королем Едуардом II. За легендою, камінь замку Бларні дає поцілувати його дар красномовства. 

Скунський камінь в мистецтві 
В одному з епізодів серіалу «Горець» показано, що саме головні герої серіалу - Дункан Маклауд і його друзі викрали камінь в 1950 році. Фільм Чарльза Мартіна Сміта «Камінь долі» («Stone of Destiny» 2008 року) присвячений історії викрадення каменю шотландськими студентами в 1950 р У фільмі «Король говорить» 2010 згадується і показується в королівському троні. 
Таємниця Каменя Долі Таємниця Каменя Долі Reviewed by Василь Герей on 15:53:00 Rating: 5

Немає коментарів: