Відомі люди, що зникли безвісті



Винахідники, діти магнатів, політики і льотчики – зникали, породжуючи своїм зникненням шлейф версій і припущень
Люди народжуються, працюють і ... зникають. Нерозкриті зникнення відомих людей – одна з найзагадковіших сторінок світової історії. Винахідники, діти магнатів, політики і льотчики – зникали, породжуючи своїм зникненням шлейф версій і припущень.

1. МАЙКЛ РОКФЕЛЛЕР
Майкл не був "золотим хлопчиком" свого батька – найбагатшого громадянина Америки Нельсона Рокфеллера.
Він відучився в університеті, відслужив в армії – все, як у людей. А потім, поки його батько був зайнятий політикою (у той час він був губернатором Нью-Йорка), поїхав в експедицію на Нову Гвінею.
Місце, треба сказати, досить екзотичне. Нащадки мільярдерів сюди добираються нечасто. Майкла в племенах зустрічали приязно, охоче міняли свої ритуальні та побутові артефакти на блискучі брязкальця, привезені Майклом.
Але брати однотипні зразки Майкл, зрозуміло, не хотів. Він хотів найрідкіснішого, а тому кращого і дорогого. Ті цінні артефакти, про які мріяв Рокфеллер-молодший, були в загубленому племені астматів...


Перед тим, як відправитися в свою останню путь Майкл Рокфеллер навіть зайшов до шамана. Той сказав Майклу, що бачить маску смерті на його обличчі. Достовірно невідомо, що подумав Майкл, але, напевно, щось на кшталт "я йду до племені людожерів – у них культ смерті – їх маски стануть моїми".
Похмурою ознакою служило і обурення місцевих жителів з приводу перевантаженості катамарана. Вони попереджали Майкла про можливу біду. Майкл не послухав – і відправився у плавання.
Закінчилося воно майже фатально. Пліт перекинувся, а люди ледве дісталися до берега. Треба сказати, що місця ці також славилися своїми крокодилами – людоїдами, тому соратникам Майкла ще пощастило. Сам Майкл зник.
Досі не утвердилася офіційна версія причин зникнення найбагатшого спадкоємця світу. Вважається, правда, що його з'їли людожери, астмати, до яких він йшов за артефактами.
Якщо це так, то це можна сприйняти як останню данину – канібали Нової Гвінеї їдять людину з великої поваги до неї.

2. РАУЛЬ ВАЛЕНБЕРГ
Ця людина в 2012 році була нагороджена золотою медаллю Конгресу США, він є почесним громадянином Австралії, США, Угорщини, Канади та Ізраїлю. Він один з найвідоміших шведів. Його іменем називають міста і вулиці. Рауль Валленберг народився 4 серпня 1914 року, за два роки до початку Першої світової. У другій світовій Рауль Валленберг прославився тим, що врятував від 20000 до 100000 євреїв, взявши їх під свою дипломатичну опіку. Коли помер цей чоловік, не знає ніхто. Після того, як він був заарештований радянською контррозвідкою 13 січня 1945, його доля – темний ліс.


Рауль Валленберг досі є фігурою спірною. У прямому і переносному сенсі. До цих пір під юрисдикцією президентів США та Швеції до Москви відправляються комісії, але добути що-небудь з архівів ФСБ (кол. КДБ) виявляється неможливим. Ймовірно, Валленбергу так і судилося буде піти в історію як розмінну політичну монету.
До речі, однією з версій арешту Рауля Валленберга є версія Едварда Радзинського, який стверджував, що Валленберга необхідно було брати, щоб він не став корінною фігурою "розміну" полонених євреїв на відповідні умови полону радянськими військами, який намічався Генріхом Мюллером
Існують й інші версії. За однією, Рауль Валленберг в обмін на євреїв поставляв Німеччині зброю; за іншою – під виглядом євреїв він засилав в інші країни німецьких розвідників; за третьою – він був американським шпигуном, пов'язаним з сіоністським центром; нарешті – Валленберг під виглядом євреїв відправляв до Америки вчених для ядерної програми. У цілому, Валленберг – фігура дуже спірна.
Копія його справи була передана в 2007 році головному рабину Росії Бен-Лазару, вона буде лежати в Музеї толерантності, однак дата його смерті досі офіційно не визнана. Історія про те, як "погані Ради" заарештували "хорошого Валленберга" продовжуватиме витати над контекстом міжнародних переговорів.

3. СИГІЗМУНД ЛЕВАНЕВСЬКИЙ
У 1937 році на нараді у Сталіна льотчик-герой Сигізмунд Леваневский встав і сказав: "Товариш Сталін, я хочу зробити заяву". "Заяву?" – запитав Сталін. "Я хочу офіційно заявити, що не вірю Туполеву. Переконаний, що він свідомо робить літаки, які відмовляють у найвідповідальніший момент. На туполевских машинах я більше літати не буду!". Відмовив вітчизняному виробнику і підставив його під удар. Туполєв сидів навпроти. Йому стало погано.


Ця сцена, описана в спогадах іншого льотчика-героя – Байдукова, стала фактором, який поставив намічений трансарктичний переліт під загрозу зриву.
Летіти вирішили на експериментальному літаку ДБ-1. Наступного дня після старту Леваневский по рації повідомив про відмову правого двигуна і погані метеоумови. Більше на радіозв'язок він не вийшов. І більше ні його, ні літака ніхто не бачив.
Існують різні версії події, але жодна з них не знайшла поки підтвердження. Район пошуків літака розтягнутий від Якутії до Аляски. У минулому році експедиція РГО знайшла якісь уламки на Ямалі, але знову ж – офіційного визнання того, що це був літак саме Леваневського поки немає.

4. ВОЛОДИМИР АЛЕКСАНДРОВ
Володимир Александров був талановитою людиною, в науці і в житті. Він говорив англійською мовою з улюбленим американцями техаським акцентом і був душею компанії. У закордонних відрядженнях він жив не в готелях, а у своїх іноземних друзів. Його цінували за незвичайну харизму і відкритість. Швидше за все, ця відкритість і стала причиною його зникнення в 1985 році.


Александров був теоретиком "ядерної зими". У 1983 році він з групою вчених представив доповідь, на якій переконливо довів, що навіть застосування 30% ядерних озброєнь поставить життя на Землі під загрозу, а планета не зможе повернутися до свого попереднього стану, її біоті буде завдано нищівного удару. У 1985 році Володимир Александров брав участь у конференції в Іспанії. Перед поверненням до Москви він вирішив прогулятися, вийшов з готелю і зник. Більше його ніхто не бачив. Очевидно, спрацювали спецслужби. Досі незрозуміло хто – ЦРУ або КДБ.

5. ЛУЇ ЛЕПРЕНС
 Всі ми знаємо, що перший фільм був знятий братами Люм'єр, але це не так. Першим фільмом, правда, з хронометражем трохи більше двох секунд зняв у Лондоні французький винахідник Луї Лепренс. Фільм називався "Сцена в саду Раундхей". Він вийшов за сім років (!) до офіційного народження кінематографу.
Луї Лепренс бачив своїм головним конкурентом на пріоритет винаходів американця Томаса Едісона. І якщо Лепренс був змушений влазити в борги для подальшої роботи, то на Едісона кредити сипалися як конфетті. Однак, Лепренс Едісона обігнав.
Перед своїм зникненням француз їздив до Америки, де планував знайти фінансування і, очевидно, знайшов. Відразу після повернення зі Штатів він відправився до родичів у Дюжен, а звідти планував поїхати в Париж, пересісти на потяг до Лондона і запатентувати свій винахід. У Дюжені він сів на паризький поїзд і... зник.

Версії зникнення, як водиться, наводять різні: від змови конкурентів (разом з Лепренсом зникло і його обладнання) до того, що Лепренс влаштував містифікацію свого зникнення, оскільки розробки його зайшли в глухий кут, а платити за боргами було потрібно.
Ця історія була б неповною без ще одного цікавого факту. У 1902 році Альфонс, старший син Лепреса, прибув до Нью-Йорка для зустрічі з Едісоном. Наступного дня він був застрелений в номері готелю. Двері номера були замкнені зсередини, але зброї поряд з тілом не знайшли.

6. РУДОЛЬФ ДИЗЕЛЬ
Фінансова криза 1913 остаточно розорила винахідника Рудольфа Дизеля, але у нього як і раніше були надії на своє і благополуччя своєї сім'ї. 29 вересня 1913 Рудольф Дизель сів в Антверпені на пароплав "Дрезден " і відправився в Лондон – відкривати свій новий завод. Більше його ніхто не бачив.
Версій зникнення декілька. За однією, Рудольф Дизель впав з корабля під час серцевого нападу. Тіло схожої на нього людини виловили 30 вересня, але під час шторму викинули його, як Йону, попередньо знявши два персні. Персні ці були упізнані дітьми Дизеля, проте однозначного визнання того, що знайдений потопельник був Дизелем немає досі.


На це є кілька причин. По-перше, сім'ї Дизеля якось вдалося налагодити фінансове питання. Нібито, вони продали патенти зниклого глави сім'ї . Однак будь все так ладно з патентами, чому сам Дизель не продав їх, щоб врятувати сім'ю від голоду? Дизельний двигун вже не був "судом століття". Його вміло копіювали і знали його пристрій .
По-друге, у справі зникнення опитувалась маса свідків, але компетентних з них тільки три: два друга Дизеля і стюард. Всі вони єдині у своїх показаннях, але друзі Рудольфа могли просто слідувати заздалегідь заготовленій легенді, а стюард був просто підкуплений.
У ніч перед зникненням Рудольф Дизель закрився у своїй каюті, закінчив приготування до сну (розклав піжаму і повісив біля ліжка заведені годинники). Його капелюх і плащ знайшли на палубі. Зникнення начебто навмисно було красиво обставлено. Занадто схоже на правду, щоб в неї вірити.
Показово й те, що в списках пасажирів пароплава імені Дизеля не було, а з виявлених на кораблі "речей Рудольфа Дизеля" немає жодного предмета, який би належав йому зі 100 % вірогідністю. Ні гаманця, ні паспорта, ні записної книжки, ні креслень.
Всі наче говорить про те, що на корабель винахідник і не заходив, а всі свідки  включаючи дітей Дизеля, могли бути зацікавлені у приховуванні правди.

7. ГАРАЛЬД ХОЛТ
Зникають і політики. У 1967 році пішов поплавати в океані і не повернувся прем'єр-міністр Австралії Гарольд Холт. Це був безпрецедентний випадок, який навіть увійшов в австралійський фольклор. Досі в Австралії говорять "зробити Гарольда Холта", що означає "зникнути", "зникнути за загадкових обставин".



Версії зникнення, жодна з яких так і не була доведена, наступні: 1) Гарольд Холт був викрадений китайським підводним човном, оскільки  шпигував на Китай; 2) Гарольда Холта усунуло ЦРУ, оскільки  він лобіював виведення з В'єтнаму австралійських військ; 3) Життєлюб Гарольд Холт дременув на тропічний острів з молодою коханкою. Як можна побачити, версії одна іншої красивіша. Достовірних свідчень того, що трапилося в мельбурнській затоці 19 грудня 1967 як і раніше немає.
Відомі люди, що зникли безвісті Відомі люди, що зникли безвісті Reviewed by Василь Герей on 15:10:00 Rating: 5

Немає коментарів: