Історія життя та смерті Соньки-Золотої Ручки



Ця жінка володіла особливим кримінальним талантом. Вона розігрувала настільки блискучі комбінації, що з легкістю вела буквально з-під носа багатіїв великі гроші і при цьому примудрялася не залишати навіть найменших слідів. Не маючи ніякої освіти, вона добре знала 5 мов. Її незламній силі духу і гостроті розуму міг би позаздрити кожен чоловік.
 





Якою вона була?
Шейндля-Сура Соломониак, а таке було справжнє ім'я Софії Іванівни Блювштейн, або Соньки - Золотої Ручки, народилася в 1846 році в містечку Повонзки тодішнього Варшавського повіту. Її дитячі роки пройшли в середовищі торговців і скупників краденого – лихварів, баришніков і контрабандистів.


Біографія Соньки - Золотої Ручки,  була насичена безліччю подій кримінального характеру. Як рахували сучасники, вона була чарівною жінкою, але при цьому не блищала красою. Вона володіла незвичайним внутрішнім шармом, якому неможливо протистояти. Як відомо, Софія Блювштейн в дитинстві не отримала освіти. Проте з часом життя, яку вона вела, перетворила її мало не в саму освічену жінку тієї епохи. Аристократи не лише Російської імперії, але й багатьох країн Європи без найменшого коливання брали її за даму свого кола. Саме тому вона могла вільно подорожувати за кордоном, де представлялася то виконтессой, то баронесою, а то і графинею. При цьому її належність до вищого суспільства ні у кого не викликало сумнівів. 

Кримінальний талант
До речі, збереглося тюремне фото справжньої Соньки – Золотої Ручки, а також поліцейські орієнтування, по яких розшукували злочинницю. У них описувалися жінка, яка мала зріст 1м 53 см, з  бородавкою на правій щоці і помірним носом з широкими ніздрями. Вона була брюнеткою з кучерявими на лобі волоссям, з-під яких дивилися рухливі очі. Розмовляла вона зазвичай зухвало і зарозуміло.

Сонька Золота Ручка, біографія якої була весь час пов'язана з криміналом, з самого початку виділялася з численного натовпу шахраїв, так як володіла  своєрідним злодійським талантом. Вона була гордою, сміливою і незалежною авантюристкою, яка не боялася провертати навіть самі ризиковані операції. Сонька ніколи не починала нову аферу, не прорахувавши можливого розвитку ситуації наперед. 


«Кар'єра» злодійки
Треба сказати, що Шейндля-Сура досить рано заявила про себе на кримінальній ниві. Майбутня королева злочинного світу почала свою «діяльність» з дрібних крадіжок з вагонів третього класу, коли їй було приблизно 13-14 років. Разом з бурхливим будівництвом та розвитком залізничного сполучення її злодійська кар'єра пішла в гору. З часом ця талановита аферистка перемістилася в купейні вагони 1-го класу. Історія Соньки - Золотої Ручки, біографія якої рясніє різними аферами,працювала не тільки в поїздах. Вона також проводила крадіжками в дорогих готелях і елітних ювелірних магазинах не тільки в Росії, але і в Європі. Ця завжди шикарно одягнена жінка, маючи при собі чужий паспорт, поселялася в кращих номерах готелів Варшави, Петербурга, Москви і Одеси і ретельно вивчала всі входи і виходи з будівлі, а також розташування всіх коридорів і кімнат.

Злодійські манери
Завжди розумно, виважено і хитро діяла Сонька - Золота Ручка. Біографія Софії насичена різними, нею ж і вигадали, злодійськими «винаходами». Наприклад, метод під назвою «гутен морген» або «з добрим ранком». Даний спосіб готельних крадіжок проводився таким чином: рано вранці Сонька, надівши м'які повстяні черевики, непомітно пробиралася в один з номерів, і поки його господар міцно спав, забирала всю його готівка. Але якщо постоялець несподівано прокидався, він виявляв у себе в покоях ошатно одягнену даму в дорогих прикрасах. Вона, роблячи вигляд, що нікого не зауважує, починала повільно роздягатися. При цьому у господаря складалося враження, що жінка помилково прийняла його апартаменти за свої. Зрештою, злодійка майстерно зображала збентеження і мило вибачалася.
Що стосується крадіжок з ювелірних магазинів, то і тут змогла відзначитися Сонька - Золота Ручка. Біографія злодійки знає випадки викрадення діамантів прямо з-під носа продавців. Одного разу вона зайшла в один з найдорожчих ювелірних магазинів. Попросивши подивитися великий діамант, вона нібито ненароком кинула його на підлогу. Поки переляканий на смерть продавець повзав на колінах, шукаючи камінь,«покупець» спокійно вийшла з магазину. Справа в тому, що в підборах її туфельок були зроблені отвори, залиті смолою. Таким чином, наступивши на діамант, який прилип до грузлого речовині, вона провернула цю блискучу аферу. Біографія Соньки - Золотої Ручки  знає і такі факти, коли вона, прогулюючись зі своєю дресированою ручною мавпочкою, заходила в ювелірні крамниці. Нібито вибираючи дорогоцінні камені, вона непомітно давала один з них тваринці. Мавпочка або засовувала його за щоку, або ковтала. Прийшовши додому, Сонька через час отримувала цю коштовність прямо з горщика.


Справедлива злодійка
Сонька - Золота Ручка, біографія якої наполовину складається з різних афер, намагалася ніколи не ображати тих, хто і так небагатий. Вона вважала, що не гріх нагріти руки за рахунок вельми заможних ювелірів, великих банкірів або підгулявших торговців. Відомий один з випадків, коли Сонька повела себе шляхетно по відношенню до людини, який постраждав від її так званої діяльності. Одного разу вона випадково дізналася з газетної статті, що обікрадена нею жінка виявилася бідною вдовою дрібного службовця. Як з'ясувалося, потерпіла після смерті чоловіка отримала допомогу в розмірі 5 тис. рублів. Як тільки Софія дізналась про свою жертву, вона відразу ж пішла на пошту і відправила бідній жінці більшу суму, ніж була вкрадена. Крім того, вона супроводжувала свій переказ листом, в якому дуже вибачалася за свій вчинок, і радила краще ховати гроші.

Сімейне життя
Перший раз Шейндля-Сура вийшла заміж, коли їй виповнилося 18 років. Її чоловіком став торговець-бакалійник Ісаак Розенбанд. До речі, у Варшаві досі зберігається акт про їх одруження. Але сімейна життя швидко закінчилася – не минуло й півтора року, як вона, забравши свою дочку, втекла, прихопивши з собою гроші чоловіка. У 1868 році Сонька знову вийшла заміж, цього разу за Шелома Школяра – багатого старого єврея. Незабаром, обібравши бідолаху, вона кинула його заради якогось карткового шулера. Але й він довго не затримався. Починаючи з цього року і аж до 1874-го, чарівна злодійка кілька разів змінювала чоловіків, доки не зустріла вагонного злодія і карткового шулера Міхеля Блювштейна. До речі, його прізвище вона буде носити все своє  життя.

Діти Софії Блювштейн
Можна сказати, що більшу частину свого життя провела в пригодах Соньки – Золота Ручка. Біографія, діти в яку абсолютно не вписувалися, рішуче не підходила для порядної жінки і матері. Коли вона народила дочку, а пізніше ще одну, Софія не кинула своє ремесло. Після того як заарештували Міхеля Блювштейна, засудили і відправили відбувати термін на каторгу, вона вперше задумалася про свою «роботу». Сонька, нарешті, зрозуміла, що діти для неї є тягарем. Дівчата вимагали багато любові та уваги до себе, а вона не могла їм дати нічого з цього. Після арешту чоловіка вона була змушена постійно переїжджати з місця на місце. Тому було прийнято рішення: здати дітей до притулку. Поки вони були маленькими, вона постійно надсилала їм гроші. Деякі схильні вважати, що у знаменитої злодійки було четверо дітей: син і три дочки. Є версія, що найстаршим був Мордох Блювштейн 1861 року народження. Далі дочки – Рахіль-Мері, Сура-Рівка Розенбанд і Таббу Блювштейн. Треба сказати, що діти Соньки – Золотої Ручки взагалі дуже рідко згадуються у публікаціях про неї. Але все ж найчастіше можна прочитати про останніх двох дочок. Саме про них говорила письменнику Дорошевичу і сама Софія Блювштейн в 1897 році, будучи вже на каторзі. Вона зізналася, що хотіла б побачити своїх двох дівчаток, які колись, за її зізнанням, були оперетковими актрисами. Вважається, що дочки Соньки – Золотої Ручки, біографія яких залишається досі невідомою, соромилися своєї матері, а коли підросли, зовсім не захотіли з нею бачитися. Більшість дослідників переконані, що у Софії було всього дві дочки, а Мордох і Рахіль-Мері – просто самозванці. Посудіть самі, якщо б вона народила сина в 1861 році (до речі, їй тоді було всього 15 років), то його прізвище точно була не Блювштейн, так як Сонька вийшла за Міхеля набагато пізніше. Розшукати дітей Соньки, природно, вже неможливо. Але могли залишитися онуки і правнуки королеви злочинного світу, які, швидше за все, навіть не здогадуються про те, ким була їхня бабуся.

Любовна історія Соньки – Золотої Ручки
Дуже щаслива досі злодійка несподівано закохалася в молодого афериста на прізвисько Володя Кочубчік. На насправді його звали Вольфом Бромбергом. Це був худорлявий, симпатичний двадцятирічний картковий шулер з віртуозними руками і живими очима. Дивно, але над Сонькою він мав якусь незрозумілу владу. Він постійно вимагав у неї великі суми грошей, і що дивно, отримував їх. Всі кошти, «зароблені» його коханкою, він спускав, програючи в карти. Удача остаточно відвернулася від Золотої Ручки. Софія дуже змінилася: стала дратівливою, жадібної і навіть опустилася до кишенькових крадіжок. Вона тепер часто йшла на невиправданий ризик, роблячи помилку за помилкою, і, нарешті, попалася. Є й інша версія – її підставив і здав поліції сам Володя Кочубчік.

Закування у кайдани

Каторга
Після гучного процесу, який проходив у Москві, Софію Блювштейн засудили і заслали в Сибір. Але незабаром злодійці вдалося втекти, і про неї знову заговорила вся Росія. Вона зайнялася колишнім ремеслом – оббирала багатих і безтурботних громадян. Після одного з пограбувань Сонька знову попалася. Вона була засуджена до каторги і етапована на Сахалін. Тричі намагалася втекти, але всі спроби закінчувалися невдачею. Після другої втечі вона зазнала жорстокого покарання – п'ятнадцять ударами батогом, а потім її закували у кайдани на довгі три роки. На Сахаліні Сонька була справжньою знаменитістю. Її час від часу відвідували всюдисущі журналісти, цікаві іноземці та відомі письменники. За певну плату їм дозволялося розмовляти з нею. Треба сказати, що вона не любила розповідати про себе, багато брехала і часто плуталася у своїх спогадах. У моду навіть увійшло фотографуватися з легендарною злодійкою в композиції: коваль, наглядач і каторжанка.  Один з таких знімків надіслав Чехову його сахалінський знайомий В. І. Павловський. До речі, це фото справжньої Соньки – Золотої Ручки зберігається досі в архіві Державного літературного музею.

На каторзі

Кінець шляху
Після відсидки Софія Блювштейн повинна була залишитися на острові Сахалін як вільна поселенка. Подейкували навіть, що вона якийсь час тримала кафешантан, де підторговувала спиртним і влаштовувала різні розважальні заходи. Вона зійшлася з рецидивістом Миколою Богдановим, але життя з ним виявилася гіршою, ніж на каторзі. Тому, будучи вкрай виснаженою і хворою, Софія зробила останню у своєму житті спробу втечі. Природно, далеко піти вона вже не змогла, і незабаром її знайшов конвой. Вона ще прожила кілька днів, після чого померла.
Де похована Сонька – Золота Ручка
Існує багато легенд про смерть знаменитої злодійки. Є версія, що вона не померла на каторзі, а благополучно дожила до глибокої старості в Одесі і померла тільки 1947 року. За іншими припущеннями смерть її наздогнала в Москві, в 1920 році, і вона спочиває на Ваганьковському кладовищі.
Могила  

Остання версія малоймовірна судячи з того, де відбувала покарання Сонька – Золота Ручка. 
Біографія (пам'ятник, встановлений нібито на її могилі, належить роботі італійських майстрів) змушує засумніватися в тому, що вона покоїться саме тут. Спочатку пам'ятник виглядав так: тонка жіноча фігурка, висічені з білого мармуру, стоїть під високими кованими пальмами. Зараз з усієї композиції вціліла тільки статуя, та й та з відбитою головою. Достеменно невідомо, хто похований у цій могилі, але вона завжди прикрашена живими квітами і усипана монетами. Крім того, весь п'єдестал пам'ятника буквально поцяткований написами кримінального характеру. Софія Блювштейн прожила незвичайне життя. У ній ніби було все навпаки: мріяла стати акторкою і грати на сцені, а замість цього влаштовувала «подання» у вагонах 1-го класу; була любов, але вона не вивищувала, а затягувала у вир; постійний страх за майбутнє своїх дочок, яких вона любила, але не могла бути з ними поруч.


Історія життя та смерті Соньки-Золотої Ручки Історія життя та смерті Соньки-Золотої Ручки Reviewed by Василь Герей on 12:24:00 Rating: 5

Немає коментарів: