Міфи та історія Колумба

 
Колумб (Colombo - італ., Colon - ісп., Columbus - лат.) Христофор, народився 25 серпня 1451 в Генуї (Італія), помер 20 травня 1506 у Вальядолід (Іспанія), мореплавець. Під його керівництвом проведені чотири експедиції, зібрані для пошуку найкоротшого шляху в Індію. Під час першої з них була відкрита Америка (12.10.1492 р.).



Колумб народився в бідній родині. Дійсно, його сім'я була небагатою, але це не завадило Колумбу отримати гарну освіту - за деякими джерелами, він закінчив Павийский університет. Одруження на доньї Феліпе Моніс де Палестрелло, швидше за все, відіграла визначну роль, так як її батько був знаменитим мореплавцем часів принца Енріке.

Мандрівник, який подарував світові Новий Світ помер, так і не дізнавшись, що знайшов не той континент, який шукав. В ті часи з'явилося припущення, що для того, щоб дістатися до Індії, Китаю або Японії треба переплисти Атлантичний океан. Вся експедиція Колумба організовувалася саме для відкриття нового прямого шляху на Далекий Схід. Географ Паоло Тосканеллі підрахував, що треба проплисти 5600 км для досягнення берега, що збігалося з розрахунками Колумба. В результаті, відкривши під час першої подорожі Новий Світ, Колумб до останнього вірив, що він висадився на кордоні Китаю.

Колумб недовго споряджав свою першу експедицію. Це не так. З того моменту, як він задумав експедицію, до її спорядження пройшло досить багато часу. До 1485 року Колумб служив на генуезьких і португальських судах, побував в Ірландії, Англії, на Мадейрі. В цей час він крім занять торгівлею посилено займався самоосвітою. Він вів велику переписку з відомими вченими і картографами того часу, складав карти, вивчав судноплавні маршрути. Швидше за все, саме в ті роки до нього прийшла ідея дістатись до Індії західним шляхом. Імовірно в період з 1475-1480 рр .. (точних даних немає) він відправив перше речення купцям і уряду Генуї. Таких листів йому треба було написати ще дуже багато, близько 10 років він отримував лише відмови. Більш того, зазнавши аварії біля берегів Португалії, він довгий час намагався умовити португальського короля і лише після кількох втрачених років попрямував до Іспанії. У результаті він зміг відправитися в першу експедицію тільки в 1492 році, завдяки підтримці іспанської королеви Ізабелли.

Повернення Колумба з першої експедиції загострило політичну ситуацію. Коли в 1493 року Колумб повернувся, відкривши нові землі, це повідомлення розбурхала уми і загострило ситуацію між Іспанією і Португалією. До цього часу основним першовідкривачем всіх нових шляхів до Африки була Португалія. Їй дарувалися всі землі на південь від Канарських островів. Але іспанський король Фердинанд і королева Ізабелла не збиралися віддавати права Іспанії на знову відкриті землі, у зв'язку з чим, звернулися до Папи Олександра VI. Папа постановив, що в 600 км на захід від Азорських островів на карті потрібно провести вертикальну лінію (так званий, папський меридіан), на схід від якої всі землі будуть належати Португалії, а на захід - Іспанії. Проте португальський король не погодився з цим рішенням, так як в цьому випадку португальські суду не могли плисти на південь і схід, не входячи на іспанську територію. У результаті Іспанці пішли на поступки і вертикальну лінію відсунули на 1600 км на захід. Іспанія навіть не могла уявити, яким фатальним виявиться це рішення. Буквально через 7 років, в 1500 р. португальський мореплавець Педру Кабрал, пливучи в Індію натрапив на сушу, не позначену на карті. Як з'ясувалося, проведена на карті лінія, відрізав цей шматок на користь Португалії, яка відразу пред'явила свої права. В результаті, ще до того, як Америка була визнана новим континентом, майбутня Бразилія стала належати Португалії.

Завдяки Колумбу, місцевих жителів стали називати індіанцями. Нагадаємо, що Колумб шукав Індію і коли досяг Багамських островів, був повністю впевнений, що знайшов її. Тому місцевих жителів він став називати індіанцями. Ця назва закріпилася за корінними жителями досі.


Другу експедицію Колумб зумів спорядити завдяки хвастощів. Цього ніхто достеменно підтвердити не може. Але відомо, що після повернення в Барселону Колумб дійсно хвалився своїми досягненнями. Більш того, він неодноразово демонстрував золоті прикраси, здобуті у місцевих племен, говорячи при цьому про багатства індійської землі. Його марнославство іноді підносило його так високо, що він починав міркувати про майбутні переговори з Великим ханом. Тому зовсім не дивно, що король і королева Іспанії могли піддатися промов Колумба. У будь-якому випадку, вони дуже швидко при підтримці Папи організували другу експедицію (з 1493 по 1496 рр..).

Колумб був піратом. Це дуже спірне судження. Однак є деякі факти, які характеризують не найкращі його риси. У своїх донесеннях з другої експедиції він просить вислати з Іспанії кораблі з худобою, припасами, знаряддями праці. Далі він пише: "Оплату ж ... можна робити рабами з числа канібалів, жорстоких людей ... добре складених і дуже тямущих". Це означає, що він ловив для Іспанії місцевих жителів в якості рабів. Фактично вся його діяльність на нових землях зводилася до розбою і грабунку, що властиво саме піратам, хоча не можна заперечувати того, що це може бути наслідком виховання епохи. Звичайно, можна звинуватити Колумба у всіх подальших бідах американського континенту, але навряд чи це буде чесно. Ніхто не зобов'язаний відповідати за гріхи інших.

Колумб мав монополію на всі відкриті землі. Дійсно, по прибуттю з першої експедиції, Колумбу (Донну Кристовалю Колону) був привласнений титул адмірала моря - океану, віце - короля і губернатора островів, відкритих в Індії. Його монополія була беззаперечною, до тих пір, поки після другої експедиції не з'ясувалося, що нові території занадто великі і одна людина не в змозі ними правити. У 1499 році королі скасували монополію Колумба на відкриття нових земель. Це було пов'язано насамперед з тим, що в 1498 році португалець Васко да Гама доплив по морю до справжньої Індії і почав з нею торговельні відносин. На тлі його досягнень, Колумб, з його ускладненим положенням, малої прибутком скарбниці і конфліктами на нових територіях, здавався брехуном. В одну мить він позбувся всіх завойованих привілеїв.

Христофор Колумб славно завершив всі три свої експедиції. Перша експедиція принесла Колумбу славу. Друга, для проведення якої було виділено 17 кораблів, принесла сумніви в багатствах відкритих земель. Третя експедиція стала для Колумба фатальною. Під час неї він позбувся всіх прав на землі. Франсиско Бобаділья, відправлений на Еспаньолу з необмеженими повноваженнями, арештував адмірала і його братів Барталомео і Дієго. Їх закували в кайдани. На Колумба кайдани набив його власний кухар. Вони були посаджені в Сандомингскую фортеця. Колумба звинуватили в "жестокосердности і нездатності управляти країною". Через два місяці їх в кайданах відправили до Іспанії. Лише через два роки королі зняли з Колумба звинувачення. Йому були подаровані 2000 золотих, але ця обіцянка повернути йому майно і гроші виконано не було.


Христофора Колумба поховали з почестями. З четвертої експедиції Колумб повернувся важко хворим. Він ще сподівався відстояти свої права, але зі смертю своєї покровительки - королеви Ізабелли, це надія згасла. В кінці життя він мав потребу в грошах. У 1505 році був даний наказ про продаж всього рухомого і нерухомого майна Колумба на Еспаньолі для розплати з кредиторами. 20 травня 1506 року великого мореплавця не стало. Його смерті ніхто не помітив. Його відкриття були майже забуті на тлі завоювань португальців. Його смерть зафіксували тільки через 27 років. В кінці життя всі його мрії про багатство, здобуте золото і почесті потерпіли повний крах...


Памятник Христофору Колумбу, Барселона
Міфи та історія Колумба Міфи та історія Колумба Reviewed by Василь Герей on 08:52:00 Rating: 5

Немає коментарів: