Пістолет-кулемет «Томмі Ган»:історія легенди

Відомо, що багато видів зброї стали популярними завдяки випадку. Причому чималу роль у цьому дуже часто грало кіно. Так було зі знаменитим американським пістолетом-кулеметом «Томмі Ган»
, відомим також під назвами «Чиказький кулемет» або «Аннігілятор» («Знищувач»), - який став чи не найпопулярнішою  зброєю американських гангстерів епохи «сухого закону» .


Перший по-справжньому ефективний зразок такої зброї був створений в Німеччині наприкінці Першої світової війни, причому користувалися нею двоє: один стріляв, а інший підносив патрони. Це був пістолет-кулемет МР-18 під патрон від парабелума, і він дуже сподобався американському генералу  Томпсону, який вирішив зробити щось подібне і для американської армії. Проте війна закінчилася раніше, ніж його зразок  був готовий. Але, будучи непоганим бізнесменом, генерал Томпсон зумів налагодити його комерційний випуск.
Треба сказати, що модель М1921 справила враження на всіх, хто хоча б якось розбирався в зброї! По-перше, підкуповував його незвичайний зовнішній вигляд: дві похилі пістолетні рукоятки, знімний приклад, селектор вогню, що дозволяв стріляти як чергами, так і одиночними пострілами, і довгий ствол з ребрами, що покращували його охолодження. До того ж рукоятка для перезарядки знаходилася у нього нагорі, що дозволяло зводити її як правою, так і лівою рукою. «Аннігілятор» комплектувався магазинами чотирьох типів: ріжковими на 20 і 30 патронів і дисковими на 50 і 100. Два останніх були особливо вражаючими, наводили страх на кожного, хто тільки їх бачив, хоча вага зброї з останнім магазином і була завеликою - 8,3 кг.

Модель 1928 отримала на ствол  дульний  компенсатор, що зменшував підкидання ствола вгору при стрільбі. Ось тільки вартість «Аннігілятора» на ті часи була явно надмірною - 98 доларів за курсом 1922 року, і це при тому, що стрілявший  точно такими ж патронами 45-го калібру знаменитий кольтовскійпістолет М1911А1 у збройових магазинах коштував лише 2-2,5 долара!
Зрозуміло, генерал Томпсон не залишав надії на велике військове замовлення і кілька разів звертався в міністерство оборони з пропозицією закупити його пістолети-кулемети для армії. Однак армію не влаштовувала ціна. На моделі 1927-1928 років конструктор зменшив її вдвічі, але тим не менш угода з армією не відбулася. Зате деяку кількість «Томпсонів» купило ФБР і передало їх в поліцію. Спочатку нова зброя там теж не прижилася, і велика частина її осіла на складах. Ось тут-то вона і потрапило у руки гангстерської банди якогось Голландця, вчинившої  наліт на одну з поліцейських дільниць.

Вже через кілька днів поліцейські зрозуміли, що саме вони втратили, а гангстери - яке диво вони знайшли! Бандитським угрупуванням і злочинцям-одиначкам припала до душі вогнева міць«Томпсона», а також виключно висока скорострільність.
На День святого Валентина 1929 року товариші Аль Капоне вбили в гаражі на Норт-Кларк  стріт у Чикаго з «Томпсона» відразу сімох чоловік із конкуруючої банди, і як це приблизно виглядало, ми і сьогодні можемо побачити в кінокомедії «У джазі тільки дівчата» .
17 червня 1933 року Чарльз Флойд «Красунчик» в Канзас-Сіті з двома подільниками за півхвилини розстріляв чотири машини з поліцейськими. А 23 травня 1934 року техаський шериф Френк Хамернарешті зустрів знаменитих Бонні і Клайда і відразу ж наказав відкрити вогонь на враження. У результаті в тілах злочинців виявили потім 500 куль, через що Бонні упізнали лише по її червоній сукні!

27 листопада 1934 два агенти ФБР були вбиті «ворогом американського народу №2» Нельсоном по кличці «Бебі-Фейс», а вже наступного дня його самого знайшли мертвим з 17 кулями 45-го калібру в тілі! Точно таким же чином вдалося покінчити і з відомим Джоном Діллінджером, оголошеним «ворогом американського суспільства №1». На виході з кінотеатру його підстерегли троє співробітників ФБР, озброєних пістолетами-кулеметами Томпсона і від душі нашпигували гангстера свинцем, так що, кажуть, вага його збільшився на цілих три кілограми!

Зрозуміло, щр настільки гучні справи просто не могли не потрапити в кінематограф. А разом з ними потрапив на екрани і пістолет-кулемет «Томпсон», що став свого роду «зіркою» гангстерських фільмів .  «Хрещений батько», «Діллінджер і Капоне», «Герой-одинак», «Дік Трейсі», «У джазі тільки дівчата» - ось лише мала частина кінофільмів з його участю. Навіть у нашому радянському кінематографі для нього знайшлося місце! Саме з «Томпсоном» в руках бігають по Одесі герої іскрометної комедії «Дежа вю», знятої в 1989 році!
Коли в 1928 році американська морська піхота висадилася в Нікарагуа, то вона відчула такий дефіцит автоматичної зброї, що її командування змушене було просити конгрес про виділення грошей на закупку п'яти тисяч «Томпсонів». І ось з тих пір він і потрапив в армію США, для якої, власне, і створювався. Всього з 1921-го по 1939 рік фірма «Кольт Патент Фареармз», яка купила у Томпсона права, виробила лише 20000 його пістолетів-кулеметів. Друга світова війна різко збільшила попит на «Томпсон». Його ще більше спростили, хоча навіть і в такому вигляді багато деталей доводилося робити мало не вручну, що не кращим чином позначалося на собівартості. Правда, у 1942 році «Томпсон» ще раз модернізували, і тепер промисловість могла випускати по 9000 штук щомісяця, але армії все одно було мало! А коли у військах з'явився автоматичний карабін «Гаранд» М1 / М2, він почав швидко витісняти «ветерана». 

Остаточно «Томпсон» пішов у відставку тільки після війни в Кореї, але в ряді «бананових» республік він перебуває на озброєнні і досі! У комплекті з «Віллісами» і танками цей пістолет-кулемет потрапив в роки війни також і в СРСР, але здебільшого пішов на озброєння військ НКВС, хоча зустрічався і у танкістів.


ТРЕТЯ ВАРТА
Пістолет-кулемет «Томмі Ган»:історія легенди Пістолет-кулемет «Томмі Ган»:історія легенди Reviewed by Василь Герей on 00:46:00 Rating: 5

Немає коментарів: