Камінь Потоцького



Цікавий камінь знаходиться в долині потоку Бистрик,неподалік Осмолоди.Його називаютьКаменем Потоцького.На камені вибита дата 11.04 1908,та герб дому Потоцьких "Пілава"Хтось увіковічнив,загибель польського шляхтича,намісника Галичини.


Насправді вбивство Потоцького відбулось не 11 квітня,а 12числа.
Молодий 20-ти річний студент права Мирослав Січинський,чотирма пострілами вбиває 46-річного Анджея Потоцького в його кабінеті.На той час Потоцький обіймав посаду цісарського намісника на Галияині.Наперед Січинський записався на прийом і серед купи паперів проніс пістолета.

Ввійшовши до кабінету Січинський промоив:"Се за наші кривди,за вибори,за смерть Каганця."І пролунало чотири постріли.Він поставив пістолета на підлогу,і сів чекаючи поліції,яка прибула приблизно за пів години.Суд виніс вирок 20 років увязнення,хоча поляки вимагали смертної кари через повішення.Проте рішення цісаря було твердим та остаточним:20 років увязнення.Перебуваючи у вязниці,молодому Січинському допомагають втекти,і незабаром він тікає до США,де прожив до глибокої старості і помер 1979 року у віці 91 рік.

Чому склалася така ситуація?В той час відбувались вибори до сейму,українських кандидатів всяко пригнічували, стараючись якомога менше з них пропустити до сейму.Одного з кандидатів, Каганця було забито до смерті. Результати виборів фальсифікувались та перекручувались.Демонстрації невдоволених українців придушували силою солдатів,які без розбору посипали спини юрби палицями.Тому стає зрозумілим тогочасний настрій інтелегенції,та сам вчинок Січинського.
Анджей Потоцький
Камінь Потоцького Камінь Потоцького Reviewed by Василь Герей on 15:11:00 Rating: 5

Немає коментарів: