Дуель братів:засновники "Adidas" і "Puma"

Протистояння знаменитих брендів Adidas vs Puma - цікава і незвичайна історія, адже компанії були створені братами. Багаторічна дуель братів Adidas-Пума позначилася благом для покупців, оскільки вона сприяла розвитку обох фірм. Результат не забарився: взуття «Пума» і «Адідас» знають і люблять у всьому світі. Її із задоволенням носять бізнесмени, політики, зірки Голлівуду ... 


Але мало хто чув про суперництво, яке призвело до такого успіху. Сьогодні я б хотіла трохи про це розповісти. З чого почалася історія На сьогоднішній день «Адідас» і «Пума» - компанії, річний оборот яких становить мільярди доларів. Розмір їх прибутку теж досягає мільярдів, так що покупка акцій цих фірм - одне з найбільш надійних і вигідних вкладень. як показує історія Adidas і Puma, Бренди практично завжди були успішними і не збираються здавати позицій.

Адольф і Рудольф Дасслери, що стали засновниками легендарних компаній, народилися в німецькому містечку Херцогенаурах. Незважаючи на те, що різниця у віці становила всього два роки, вони не дуже ладнали. Зміцненню відносин заважали і політичні уподобання братів.
Коли Аді і Руді почали займатися виробництвом взуття, до протистояння Adidas vs Puma було ще далеко. Інтерес до спорту надихнув Адольфа на створення бутсів з шипами. Крім того, в повоєнний час було багато спортсменів-інвалідів, які потребують ортопедичного взуття. Її верхню частину брати стали викроювати зі списаного військового обмундирування. Підошви робили зі старих автомобільних покришок, а до виготовленню шипів залучили знайомого коваля.
Зареєстрована в 1924 році фірма, з якою почалася історія Adidas і Puma, Називалася «Взуттєва фабрика братів Дасслер». Відкрили її в невеликій пральні.


Співпраця братів виявилася успішною. Адольф займався розробкою взуття, а енергійний і комунікабельний Рудольф шукав ринки збуту і розширював ділові зв'язки.
У 1925 році Дасслери випустили на ринок перші бутси з гострими шипами. Новинка мала неймовірний успіх, і в першу чергу її оцінили футболісти. Асортимент продукції та виробництво поступово розширювалися.

Але справжній успіх до братів прийшов в 1928 році, коли на Олімпіаді, що проходила в Амстердамі, німецькі спортсмени виступили у взутті від Дасслер. До початку 30-х років Аді і Руді викупили фабрику, яку раніше орендували. Крім того, її змогли розширити.
У день тепер вироблялося вже більше 100 пар взуття. Асортимент становив три десятка моделей для різних видів спорту, а також роликові ковзани.

У 1933 році до влади прийшов Гітлер. Брати Дасслер симпатизували нацистам і не коливалися з вибором: вони відразу вступили в НСДАП. В успіху своєї компанії в гітлерівській Німеччині Аді і Руді не сумнівалися. Крім того, ідеологія нового режиму пропагувала культ здорового тіла. Для розробників спортивного взуття це виявилося дуже до речі. Все складалося чудово, але дуель братів Adidas-Puma була вже не за горами.
Славна історія Adidas і Puma продовжилася укладенням партнерської угоди з легкоатлетом Джессі Оуенс. На Олімпійських іграх в Німеччині, що проходили в 1936 році, спортсмен виступав в бутсах Дасслер і завоював цілих 4 медалі. Це був ще один вдалий хід: продажі почали стрімко зростати.

Правда, надання взуття чорношкірому атлету викликало обурення лідерів націонал-соціалістичної партії. творці Adidas vs Puma і Друга світова війна Початок Другої світової війни в 1939 році сприяло спаду виробництва. На той час у братів було вже дві фабрики, але одну довелося закрити. У 1941 році Адольфа забрали на фронт, а повернувшись, він виявив, що мануфактура вже працює для потреб армія. Переобладнати її для виробництва гранатометів не вдалося, тому компанія зайнялася виготовленням військового взуття та деталей для зброї. Відповідно до наказу міністра національної промисловості персонал фабрики був перекваліфікований.
 Під час Другої світової війни відносини між братами різко погіршилися. Як кажуть чутки, Рудольф почав активно співпрацювати з гестапо. Після падіння Третього рейху і закінчення війни Руді потрапив в американський табір для військовополонених. Після повернення він дізнався, що донос на нього написав Адольф. З цього моменту відносини між братами перейшли у відверту ворожнечу.

Поділ взуттєвої імперії
Фактично дуель братів Adidas-Puma почалася в 1948 році. В цей час помирає батько Адольфа і Рудольфа - єдина людина, яка могла їх примирити. Як дружбу, так і спільному бізнесі братів прийшов кінець. Сімейна фабрика була розділена на дві частини. Аді хотів назвати свою компанію Addas (за першими літерами імені та прізвища). Але оскільки це ім'я було вже зайняте, фірма отримала більш звучну назву - Adidas. Рудольф вибрав для свого виробництва ім'я Ruda, але проіснувало воно недовго. Згодом старший Дасслер поміняв назву на Puma - своє прізвисько, яке отримав в юності завдяки любовним пригодам. Протистояння Adidas vs Puma відбилося і на життя всього містечка. Херцогенаурах був фактично розділений на дві частини - по обидва боки річки. Ворогували як сім'ї братів, так і інші жителі, які в основному працювали на конкуруючих фабриках. Розвиток і суперництво брендів Після розриву кожен з братів почав наполегливо працювати над розвитком власного бренду.
Уже в 1949 році Адольф порушив укладену з Руді угоду і почав використовувати дві смужки - символіку фірми "Дасслер". Правда, до існуючих смугах Аді домалював третю, і логотип був зареєстрований. В цьому ж році в спортивному світі відбулося ще одна значуща подія. Адольф розробив нову модель взуття, гумові шипи в якій можна було замінювати. У наступному році побачили світ бутси, пристосовані до гри на промерзлому або мокрому полі. Для Олімпіади в Гельсінкі, що проходила в 1952 році, взуття Adidas вибрали вже багато спортсменів.


В цьому ж році Аді, який обожнював творити і винаходити, вирішив розширити виробництво. Компанія зайнялася випуском фірмових костюмів і спортивних сумок. Покупці добре прийняли новий товар, і виробництво було поставлено на потік. Від молодшого брата не відставав і Рудольф. У 1949 році Руді придумав вгвинчуються шипи для футболістів і запустив серійне виробництво модернізованої взуття. Нова технологія, що отримала назву Super Atom, заслужила визнання відомих спортсменів. Наступний етап протистояння Adidas vs Puma почався в 1954 році. Гравці клубу Hannover 96, взуті в бутси від Puma моделі Brasil, у фінальному матчі перемогли команду FCK. Але на чемпіонаті світу перемогла німецька збірна, взута в взуття Adidas. З цього моменту суперництво перестало вестися на рівних, але боротьба тривала. П'ятдесяті роки для братів Дасслер - час суцільних судових тяжб. Наприклад, в 1958 році товари Adidas продавалися під девізом: «Adidas - найкраща в світі спортивне взуття!» Обурений цим рекламним слоганом Рудольф подав до суду. Він стверджував, що такими словами споживачів вводять в оману, адже бразильська збірна, яка здобула блискучу перемогу, була взута в бутси Puma. Це справа Руді успішно виграв.
У свою чергу, Адольф теж кілька разів подавав до суду, звинувачуючи брата в крадіжці технологій. Протистояння синів братів Дасслер На фабриках Дасслеров працювали багато родичів братів Дасслер. Після смерті батьків справу Адольфа і Рудольфа продовжили і їхні сини. Хорст і Армін домовилися дотримуватися деякий нейтралітет і не підписувати угоду з Пеле - найкращим футболістом світу. Крім того, було вирішено не переманювати один у одного знаменитостей, які рекламують продукцію компаній. Це давало можливість уникнути різкого зростання цін на рекламному ринку. Але великий Пеле виявився незадоволений таким станом справ. Своє обурення він висловив Арміну, і Puma порушила обіцянку. Фірма розгорнула рекламну компанію в Латинській Америці, а знаменитий бразилець отримав солідний гонорар за рекламу бренду. Сума винагороди склала 120 000 доларів - величезні гроші для того часу.

Неважко здогадатися, що ця подія посилило взаємну неприязнь сімей. Дуель братів Adidas-Puma тривала ...
Досягнення і рекламні контракти компаній в 70-і роки Сімдесяті роки стали вдалими для обох компаній. У 1970 році в Мексиці проходив чемпіонат світу з футболу. На його відкритті Adidas офіційно представив футбольний м'яч Adidas Telstar. Через чотири роки була випущена нова модель м'яча - Adidas Telstar-2. У 1972 році з'явився новий символ прославленої компанії - «трилисник». Ця квітка означав єднання духу Олімпіади, як і присутність бренду, на трьох континентах. До речі, з часом дизайнери розробили ще два логотипи для «Адідас». У 1994 році був випущений новий варіант символіки з трьома смужками.
У 2001 році покупцям був представлений логотип «Adidas Стиль Спорт». Він зроблений у вигляді глобуса, який перетинають три смуги. Це означало, що фірма йде в ногу з часом і працює для покупців практично в будь-якій точці світу. Сьогодні на продукції бренду використовується все три різновиди логотипу.
У 1972 році команда ФРН стала переможцем на чемпіонаті Європи з футболу. На Олімпіаді в Мюнхені «Адідас» стає головним спонсором, і навіть збірна Радянського Союзу вибрала цю марку для олімпійської екіпіровки. Успіху бренду сприяла і перемога тенісиста Стена Сміта. Спортсмен, який виграв міжнародний тенісний турнір, був взутий в взуття Adidas. Модель, в якій він виступав, відразу набула величезної популярності і була запущена в серійне виробництво.
Цікавий і той факт, що ця незвичайна новинка стала найбільш продаваною за всю історію бренду. Так, в 1988 році компанія продала 22 мільйона пар. Відповідний результат був занесений в Книгу рекордів Гіннесса. До цього моменту кросівки для тенісистів ніколи не проводилися повністю зі шкіри. Крім того, шанувальники вперше побачили на місці традиційних смуг «Адідас» потрійну лінію перфорації. Звичайно, зараз популярна модель випускається в різних варіантах: з замшевого обробкою, з липучками, в будь-яких колірних рішеннях. Puma намагалася не відставати від знаменитого конкурента. У 1972 на Олімпіаді в Мюнхені проходили змагання з п'ятиборства. Золоту медаль на них завоювала британська спортсменка Мері Пітерс, яка виступала у взутті «Пума». Американець Ренді Вільямс переміг у стрибках у довжину, а угандієць Джон Акіі-Буа зайняв перше місце в забігу на 400 метрів. На всіх цих спортсменів, які отримали олімпійське золото, теж була спортивне взуття Puma. Справжнім проривом стало і поява взуття на застібках-липучках. Розробка цієї технології належить саме компанії «Пума». Але керівництво «Адідас» не збиралося здавати позицій.


У 1974 році німецькі футболісти, включаючи Франца Беккенбауера, знову віддали перевагу взуттю цієї компанії. У фіналі їм вдалося обіграти Голландію і стати чемпіонами світу. На Олімпіаді в Монреалі, яка проводилася в 1976 році, екіпіровку Adidas вибрали вже 86% атлетів. Їх вибір явно виявився вдалим. Спортсмени відвезли додому 75 золотих, 88 бронзових і 86 срібних медалей, що стало своєрідним рекордом. Це видатне досягнення не побито досі. Незважаючи на внутрішні конфлікти, представники сімейства Дасслер чимало зробили для розвитку компаній. як показує історія Adidas і Puma,

 Положення брендів на міжнародному ринку зміцнилася ще більше. Продаж успішних компаній В кінці XX століття бізнес компаній Adidas і Puma перестав бути сімейним. Армін Дасслер розлучився зі своєю часткою акцій «Пума» за рік до смерті, в 1989 році. Згодом їх почав поетапно викуповувати французький мультибрендовий холдинг Kering. На початку 2007 року французам належало вже 80% акцій знаменитих взуттєвиків. Те ж саме відбулося і з підприємством Хорста Дасслера. Його сестри, яким після смерті власника дісталася компанія, не змогли впоратися з керуванням. У 1990 році більшу частину акцій купив за 440 млн. Німецьких марок французький підприємець Бернард Талі. Дуель братів Adidas-Puma, Як і конкуренція між знаменитими брендами, тривала до кінця їх життя. Засновники компаній померли в 70-х роках, які не помирившись, але кланова неприязнь їх пережила. До недавнього часу співробітникам двох фірм заборонялося купувати одяг, створену суперниками. Вони з принципу вболівали за різні спортивні команди, пили різне пиво і навіть не могли вступати в шлюби між собою.

 Але часи змінюються, і зараз відносини вже не так напружені. У 2009 році топ-менеджери компаній-конкурентів вперше потиснули один одному руки. Коли на ринку стало відомо про перемир'я лідерів, акції Adidas і Puma різко зросли в ціні. Яке майбутнє чекає на ці прославлені бренди - покаже час. Але фахівці вважають, що жорстке протистояння пішло на користь розвитку обох фірм. Їх продукцію люблять і з задоволенням носять мільйони людей. І мало хто знає, які пристрасті свого часу розгорталися навколо відомих імен.



Дуель братів:засновники "Adidas" і "Puma" Дуель братів:засновники "Adidas" і "Puma" Reviewed by Василь Герей on 04:58:00 Rating: 5

Немає коментарів: