Таємниця козацької сережки



У Стародавньому Римі та Єгипті сережку вдягали тільки рабам, щоб відокремити їх від загальної маси населення. Зате пізніше ця прикраса стала головним атрибутом представників “суто чоловічих професій” – піратів, розбійників, моряків…і звісно козаків.
Доктор історичних наук, професор Леонтій Войтович припускає, що звичай носити сережку українські козаки запозичили в турків і татар. Але це не означає, що запорожців масово охопив “стадний інстинкт” прикрашати вуха пірсингом – цей привілей могли мати лише одиниці, оскільки сережка для них була наділена символічним змістом.

Існує сторичний опис князя Святослава його Візантійськими сучасниками:
“Широкоплечий мужній чоловік, трішки вищий за середнього візантійця. Шия була настільки широкою, що не помітно було переходу з головою. Мав довгі вуса і виголену голову з пасмом волосся. А в одному вусі була сережка з кристалами.”
На багатьох картинах дуже часто зустрічаються зображення козаків з сережками у вусі. Носили вони їх не для краси, і не кожен міг собі це дозволити. Найчастіше сережки робили у вигляді півмісяця, виготовлялися вони зі срібла.
Козачий звичай носити сережки пов’язаний виключно з військової стороною життя. Однак не всі козаки мали право носити їх. Сережка в лівому вусі у козака означала, що він один син у матері, сережка в правому – останній чоловік у роду.
Самі ж сережки у чоловіків-козаків мали зазвичай вид простого півмісяця і в кращому випадку були срібними.
Якщо ж козак носив по сережці і в правому і лівому вусі це означало, що він одна дитина у батьків. У походах і боях таких по можливості берегли. Не можна сказати, що наявність сережок не звільняло козаків від небезпек. Вони поряд з іншими билися в боях плечем до плеча і несли тяготи походів. Але решта по негласним правилам намагалися їх зберегти і, як могли, підстраховували.
Були й інші звичаї. Коли в мирний час помирав останній козак в роду, його шаблю ламали і клали з ним у домовину. За труною померлого козака до самого кладовища вели коня під сідлом.
Існує також і така турецька замітка: “Сережка у вусі є давнім атрибутом козаків і взагалі вільної людини. Якщо з плином часу сережку почали носити у вусі різні окремі соціальні групи, то в часи козацтва це був спосіб вилікувати Гепатит С, адже сережка була срібною, і проти вірусів срібло завжди допомагало. Якщо козаки набирали воду з незнайомої водойми, то на кілька хвилин опускали до ємкості сережку, яку більшість з них завжди носили у вусі.”
Що ж стосується кілець, то чоловіки їх не носили зовсім. Тільки жінки. Кільця на дівочих та жіночих руках мали своє значення.
Срібне колечко на лівій руці – дівчина на виданні, на правій – засватана. Кільце з бірюзою означало, що коханий дівчини служить. Бірюза – камінь туги. Золоте кільце на правій руці – заміжня, на лівій – розлучена. Два золотих кільця на лівій руці – вдова, так як друге кільце – це кільце померлого чоловіка.


Таємниця козацької сережки Таємниця козацької сережки Reviewed by Василь Герей on 10:08:00 Rating: 5

16 коментарів:

  1. Дуже цікаве та ємне дослідження. Уклін Авторові за насиченість відомостями! Шкода лише. що такі статті швидко закінчуються!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікава історія нашого народу, наших предків. Дякую Автору.

    ВідповістиВидалити
  3. Огромное спасибо автору за статьи. Очень интересные статьи и о многом узнаешь впервые


    Огромное спасибо автору за статьи! Очень интересные и о некоторых событиях узнаешь впервые!


    ВідповістиВидалити
  4. Дякую за статтю. Про символи цікаво. А от про лікування гепатиту С - небезпечна вигадка, на яку може покластися хтось з хворих, якщо автори сайту мене прочитають, то прошу це речення зі статті видалити.

    ВідповістиВидалити
  5. У Святослава була сережка, на ньму було багато атрибутики які потім були і в козаків, це все підтверджено. Та все ж багато хто сліпо і вперто шукає зв*язок козаків з турками чи азійцями, чі не видно що козацька культура є продовженням слов*янства....

    ВідповістиВидалити
  6. Дуже вдячна за такий інформаційний допис... Все читаю та залишаю для ознайомлення онукам ... Дописуйте ще таке цікаве, прошу...

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую! Ваші статті дуже цікаві.

    ВідповістиВидалити
  8. Дякую, стаття дуже пізнавальна

    ВідповістиВидалити
  9. Щоб коротко: Козаки як і вікінги, як ландкцерхнехти, як пірати, котрими власне і були на Норному Морі носили при собі коштовність, плату за власний похорон. Чи то ворогог ховав би покійного чи хтось інший. Не існує відомостей про визначення про сережку як ознаку першого, десятого чи останнього, чи знав хтось тоді про гепатит--? Де автор зустрічав відомості, що козаки берегли одне одного? Не вигадуйте міфів і не робіть з себе посміховисько серед адекватних істориків.

    ВідповістиВидалити
  10. А ще колись казали, що сережка була тільки у колишніх полонених, веслярів на турецьких галерах, і , нібито за ці сережки веслярів привязували ланцюгом. Цьому теж повірете?

    ВідповістиВидалити
  11. Маячня, що чоловіки не носили перстні

    ВідповістиВидалити
  12. То звідки ж пішла сама форма сережки?Чи не пов'язано це якимось чином зі Скіфською пектораллю?

    ВідповістиВидалити