Іван Тургенєв:вражаюча історія кохання

Особисте життя Тургенєва із самого початку складалося якось нерівно. Перше кохання юного письменника залишило гіркий осад.
Сучасники в один голос визнавали, що вона зовсім не красуня. Швидше навіть навпаки. Поет Генріх Гейне говорив, що вона нагадувала пейзаж, одночасно жахливий і екзотичний, а один з художників тієї епохи охарактеризував її як не просто непривабливу жінку, але жорстоко непривабливу. Саме так в ті часи описували знамениту співачку Поліну Віардо. Дійсно, зовнішність Віардо була далека від ідеалу.
Вона була сутула, з опуклими очима, крупними, майже чоловічими рисами обличчя, величезним ротом.

Але коли "божественна Віардо" починала співати, її дивна, майже відштовхуюча зовнішність чарівним чином перетворювалася. Здавалося, що до цього обличчя Віардо було всього лише віддзеркаленням в кривому дзеркалі, і лише під час співу глядачам доводилося бачити оригінал. У момент одного з таких перетворень на сцені оперного театру Поліну Віардо побачив починаючий російський літератор Іван Тургенєв.
Ця загадкова, приваблива, як наркотик, жінка зуміла на все життя прикувати до себе письменника. Їх роман зайняв довгі 40 років і розділив все життя Тургенєва на періоди до і після зустрічі з Поліною.

Сільські пристрасті

Особисте життя Тургенєва із самого початку складалося якось нерівно. Перше кохання юного письменника залишило гіркий осад. Юна Катя, дочка княгині Шаховської, що жила по сусідству, полонила 18-річного Тургенєва дівочою свіжістю, наївністю і безпосередністю. Але, як з'ясувалося пізніше, дівчина була зовсім не так чиста і непорочна, як малювала уява закоханого хлопця. Одного разу Тургенєву довелося дізнатися, що у Катерини вже давно є постійний коханець, причому "серцевим другом" молоденькою Каті виявився не хто інший, як Сергій Миколайович - відомий в окрузі донжуан і. батько Тургенєва.
У голові хлопця панувало повне сум'яття, молодий чоловік ніяк не могла зрозуміти, чому Катя віддала перевагу над ним батькові, адже Сергій Миколайович відносився до жінок без жодного трепету, часто був грубий з своїми коханками, ніколи не пояснював своїх вчинків, міг образити дівчину ненавмисним словом і їдким зауваженням, тоді як його син любив Катю з якоюсь особливою ласкавою ніжністю. Все це здавалося молодому Тургенєву величезною несправедливістю, тепер, дивлячись на Катю, він відчував себе так, ніби несподівано наткнувся на щось мерзенне, схоже на роздавлену возом жабу.


Отямившись після удару, Іван розчаровується в "благородних дівчатах" і відправляється шукати любові у простих і довірливих кріпосних селянок. Вони, не розпещені добрим відношенням своїх замотаних роботою і бідністю чоловіків, з радістю приймали знаки уваги від ласкавого пана, їм легко було доставити радість, запалити в їх очах теплий вогник, і з ними Тургенєв відчував, що його ніжність нарешті виявилася оціненою. Одна з кріпосних, пекуча красуня Авдот'я Іванова, народив письменнику дочку.
Можливо, зв'язок з паном міг би зіграти роль щасливого лотерейного квитка в житті малограмотної Авдот'ї - Тургенєв поселив дочку в своєму маєтку, планував дати їй хороше виховання і, чим біс не жартує, прожити щасливе життя з її матір'ю. Але доля розпорядилася інакше.

Кохання без відповіді

Подорожуючи Європою, в 1843 році Тургенєв знайомиться з Поліною Віардо, і з тих пір його серце належить тільки їй одній. Івана Сергійовича не хвилює те, що його любов заміжня, він із задоволенням погоджується на знайомство з чоловіком Поліни Луї Віардо. Знаючи, що Поліна щаслива в цьому шлюбі, Тургенєв навіть не наполягає на інтимній близькості з коханою і задовольняється роллю відданого обожнювача.
Мати Тургенєва жорстоко ревнувала сина до "співухі", а тому подорож Європою (яка незабаром звелася лише до відвідин міст, де гастролювала Віардо) доводилося продовжувати при обмежених фінансових обставинах. Але хіба можуть такі дрібниці, як незадоволеність рідних і відсутність грошей, зупинити те відчуття, що обрушилося на Тургенєва! Сім'я Віардо стає частинкою його життя, він прив'язаний до Поліни, з Луї Віардо його зв'язує щось на зразок дружби, а їх дочка стала для письменника рідною. В ті роки Тургенєв практично жив в сім'ї Віардо, письменник то знімав дім по сусідству, то надовго зупинявся в домі своєї коханої. Луї Віардо не перешкоджав зустрічам дружини з новим обожнювачем. З одного боку, він вважав Поліну розумною жінкою і цілком покладався на її здоровий глузд, а з іншого - дружба з Тургенєвим обіцяла цілком матеріальні вигоди: всупереч волі матері, Іван Сергійович витрачав на сімейство Віардо великі гроші.

При цьому Тургенєв чудово розумів своє неоднозначне положення в домі Віардо, йому не раз доводилося ловити на собі косі погляди паризьких знайомих, які здивовано знизували плечима, коли Поліна, представляючи ним Івана Сергійовича, вимовляла: "А це наш російський друг, познайомтеся, будь ласка". Тургенєв відчував, що він, потомствений російський дворянин, поступово перетворюється на кімнатну собачку, яка починає виляти хвостом і радісно повискувати, стоїть господині кинути на неї прихильний погляд або почухати за вухом, але нічого поробити з своїм хворим відчуттям він не міг. Без Поліни Іван Сергійович відчував себе по-справжньому хворим і розбитим: "Я не можу жити далеко від Вас, я повинен відчувати вашу близькість, насолоджуватися нею. День, коли мені не світили ваші очі, - день втрачений", - писав він Поліні і, не вимагаючи нічого натомість, продовжував допомагати їй матеріально, возитися з її дітьми і над силу посміхатися Луї Віардо.
Що стосується його власної дочки, то її життя в маєтку бабусі було зовсім не безхмарне. Владний поміщик поводився з внучкою як з кріпосною. У результаті Тургенєв пропонує Поліні узяти дівчинку на виховання в сім'ю Віардо. При цьому, чи то бажаючи догодити улюбленій жінці, чи то охоплений любовною лихоманкою, Тургенєв міняє ім'я власної дочки, і з Пелагеї дівчинка перетворюється в Полінет (зрозуміло, на честь обожненої Поліни). Безумовно, згода Поліни Віардо виховувати дочку Тургенєва ще більше укріпила відчуття письменника. Тепер Віардо стала для нього ще і ангелом милосердя, що вирвав його дитину з рук жорстокої бабці. Правда, Пелагея-Полінет зовсім не розділяла батьківської прихильності до Поліни Віардо. Проживши в домі Віардо аж до повноліття, Полінет на все життя зберегла образу на батька і неприязнь до названої матері, вважаючи, що та відібрала у неї батьківську любов і увагу.

Тим часом популярність Тургенєва - письменника зростає. У Росії вже ніхто не сприймає Івана Сергійовича як починаючого літератора - тепер він майже живий класик. При цьому Тургенєв свято вірить, що своєю популярністю він зобов'язаний Віардо. Перед прем'єрами спектаклів, поставлених по його творах, він шепоче її ім'я, вважаючи, що воно приносить йому успіх.
У 1852-1853 роках Тургенєв живе в своєму маєтку практично під домашнім арештом. Владі дуже не сподобався некролог, написаний ним після смерті Гоголя, - в ньому таємна канцелярія побачила загрозу імператорської влади.
Дізнавшись, що в березні 1853 року Поліна Віардо приїжджає з концертами до Росії, Тургенєв втратив голову. Йому вдається добути фальшивий паспорт, з яким переодягнутий міщанином письменник відправляється до Москви на зустріч з улюбленою жінкою. Ризик був величезним, але, на жаль, невиправданим. Декілька років розлуки охолодили відчуття Поліни. Але Тургенєв готовий задовольнятися і простою дружбою, лише б хоч би час від часу бачити, як Віардо повертає свою тонку шию і дивиться на нього своїми загадковими чорними очима.

У чужих обіймах

Якийсь час потому Тургенєв все-таки зробив декілька спроб налагодити своє особисте життя. Весною 1854 роки відбулася зустріч письменника з дочкою одного з кузенів Івана Сергійовича - Ольгою.
18-річна дівчина настільки підкорила літератора, що він навіть подумував про одруження. Але чим довше тривав їх роман, тим частіше письменник згадував про Поліну Віардо. Свіжість юної особи Ольги і її довірливо-ласкаві погляди з-під опущених вій все ж таки не могли замінити того опіумного дурману, який письменник відчував при кожній зустрічі з Віардо. Нарешті, абсолютно змучений цією роздвоєністю, Тургенєв признався закоханій в нього дівчині, що не може виправдати її надій на особисте щастя. Ольга важко переживала несподіваний розрив, а Тургенєв у всьому звинувачував себе, але нічого не міг поробити з любов'ю, що знов спалахнула, до Поліни.
У 1879 році Тургенєв робить останню спробу обзавестися сім'єю. Молода актриса Марія Савінова готова стати його супутницею життя. Дівчину не лякає навіть величезна різниця у віці - в той момент Тургенєву було вже за 60.
У 1882 р. Савінова і Тургенєв відправляються до Парижа. На жаль, ця поїздка визначила кінець їх відносин. У домі Тургенєва кожна дрібниця нагадувала про Віардо, Марія постійно відчувала себе зайвою і мучилася ревнощами. У тому ж році Тургенєв важко захворів. Лікарі поставили страшний діагноз - рак. На початку 1883 роки він був прооперований в Парижі, а в квітні, після госпіталю, перш ніж повернутися до себе, він просить проводити його в дім Віардо, де його чекала Поліна.
Тургенєву залишалося жити недовго, але він був по-своєму щасливий - поряд з ним була його Поліна, якій він диктував останні розповіді і листи. 3 вересня 1883 року Тургенєв помер.
Згідно заповіту, він хотів бути похований в Росії, і в останню дорогу на Батьківщину його супроводжувала Клаудіа Віардо - дочка Поліни Віардо. Тургенєв був похований не в улюбленій їм Москві і не в своєму маєтку в Спаському, а в Петербурзі - місті, в якому він був лише проїздом, в некрополі Олександро-Невської лаври. Можливо, так трапилося через те, що похоронами займалися, по суті, майже сторонні письменнику люди


Іван Тургенєв:вражаюча історія кохання Іван Тургенєв:вражаюча історія кохання Reviewed by Василь Герей on 12:29:00 Rating: 5

Немає коментарів: