Дмитро Гнатюк:маловідомі факти



Народився Дмитро Гнатюк у Чернівецькій області, а навчався вже в Києві у державній консерваторії ім. Чайковського. Продовжив здобувати освіту у Київському інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого на режисерському відділенні. Один з виступів Дмитра Гнатюка, ще коли він вчився в консерваторії, відвідав Сталін. Можливо, ця зустріч посприяла молодому співакові у майбутньому. Пізніше Гнатюка обрали солістом Театру опери та балету.

     

Улюбленою і відомою всім у 1960-і рр. була пісня "Два кольори", першим виконавцем якої був Дмитро Гнатюк. Він виступав також у США, Канаді, Португалії, Німеччині, Росії, Угорщині. Пізніше став режисером-постановником близько 20 вистав, серед яких "Запорожець за Дунаєм", "Мазепа", "Війна і мир". У 1988 р. був обраний головним режисером Театру опери та балету.
  
   При тому в СРСР відкрито виявляв своє українське походження. Його дружина Галина Гнатюк отримала філологічну освіту, працювала у сфері української граматики, історії мови. Хоча для того, щоб спокійно жити і працювати, треба було добре засвоїти партійну систему, розуміти і дотримуватися всіх правил. Саме тому займався й політичною діяльністю як депутат Верховної Ради Радянського Союзу.
    
Після проголошення незалежності продовжив свою політичну діяльність. Був заступником голови комітету ВР з питань культури і духовності, також був обраний народним депутатом.
      У 1996 р. заснував Академію Мистецтв України, у 2005 р. нагороджено званням Героя України..Співак був першим виконавцем хітів 1960-х — легендарних пісень "Два кольори" та "Мій Київ".
На оперній сцені йому належать образи Остапа і Миколи з "Тараса Бульби" та "Наталки-Полтавки" Лисенка, Петруччіо ("Приборкування норовливої" Шебаліна), Мазепи й Онєгіна ("Мазепа", "Євгеній Онєгін" Чайковського), Демон у "Демоні" Рубінштейна, Фігаро з "Севільського цирульника" Россіні.
Якщо у вас немає волі, один талант не витягне людини. Є воля - є мета. Я слухав свого вчителя, Івана Паторжинського, і відчував свою місію - нести в світ нашу українську пісню.
Дмитро Гнатюк виступав як концертний співак, записав 21 платівку. У його репертуарі було понад 85 творів національної та світової класики — від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.
Мати Гнатюка
Оперний співак також був режисером-постановником вистави "Князь Ігор" О. Бородіна , "Запорожець за Дунаєм" Гулака-Артемовського , "Мазепа" на музику Чайковського, "Війна і мир" С. Прокоф'єва, "Севільський цирюльник" Дж. Россіні.
Дружина Гнатюка
У мене була мрія так заспівати українську пісню, як ніхто інший, і я її здійснив. Тому я - щаслива людина.
Дмитро Гнатюк також обіймав посаду головного режисера і директора Національної опери.
Він має звання Героя України, обирався до Верховної Ради III скликання, де очолював комітет культури.
29 квітня 2016р. Дмитра Гнатюка не стало.
Нагадаємо про маловідомі факти з життя співака:
1. У Дмитра Гнатюка - три брати і дві сестри. Один з братів загинув у катівнях НКВС.
2. На гастролях в Австралії та Новій Зеландії проспівав 57 сольних концертів за два місяці.
3. Дмитро Гнатюк ледь не став батьком хлопчика-сина вождя африканського племені туарегів, якого в якості подарунка співаку запропонував рідний батько дитини.
4. Голос співака відкрився після контузії на війні: через потрясіння відбулась мутація голосу.
5. У співака - дві робочі октави, mezzа voce брав "до" і "ля" внизу.
6. Одна із власних улюблених пісень - "Вівці мої, вівці" люблю:- єдина пісня де баритон зміг взяти ноту "до".
7. Улюблена партія - Остап у "Тарасі Бульбі" Лисенка, композитор - Верді.
8. Платівки з піснями Дмитра Гнатюка вийшли щонайменше 57-мільйонним тиражем.
9. Перша опера, яку поставив Дмитро Гнатюк - "Князь Ігор", потім був "Тихий Дон".
10. Дмитро Гнатюк збирав колекцію картин, у тому числі українських художників - Васильковського, Левченка, Пимоненка та инших.


Дмитро Гнатюк:маловідомі факти Дмитро Гнатюк:маловідомі факти Reviewed by Василь Герей on 09:01:00 Rating: 5

Немає коментарів: