Вінстона Черчилль:20 фактів про великого англійця

30 листопада 1874 року у палаці Бленгейм народився найвеличніший британець ХХ в історії. Мова йде про Вінстона Черчилля, який очолив Британію у непрості часи ІІ світової війни і привів її до перемоги. Сьогодні вашій увазі пропонуємо 20 фактів з життя цієї визначної постаті.

1. На останніх тижнях вагітності мати Черчилля вирішила пограти в м'яча, чим спровокувала передчасні пологи. Вона встигла добігти лише до гардеробної кімнати, де серед пальто та капелюхів народила Вінстона Черчилля 30 листопада 1874 року.

2. Новонароджений Вінстон кричав дуже голосно та пронизливо. Шокована герцогиня Френсіс навіть вигукнула: "Я сама народила на світ немало дітей, і всі вони мали чудові голосові дані. Але такого жахливого лементу, як у цього новонародженого, я ще ніколи не чула".
3. Батьки приділяли маленькому Вінстону мало часу, тому піклуванням про дитину займалась няня хлопчика Елізабет Енн Еверест. Вона стала однією з найближчих людей для Черчилля.
4. Вінстон Черчилль дуже погано вчився і поводив себе в школі, за що його часто били вчителі. У його атестації за поведінку зазначалося: "Кількість учнів в класі – 13. Місце – 13".

5. Черчилль дуже полюбляв вірменський коньяк. Наприклад, відомо, що Черчилль випивав щоденно пляшку 50-градусного коньяку "Двін". Проте одного разу прем'єр виявив, що "Двін" втратив смак. Він виказав своє невдоволення Сталіну. Виявилось, що Маргар Седракян, який займався купажем "Двіна", був засланий до Сибіру. Його повернули із заслання та відновили партійне членство. Черчилль знову став отримувати свій улюблений "Двін", а Седракяну присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці.
6. Черчилль був дуже хоробрим, іноді аж занадто. Він писав у одному зі своїх листів до матері: "Я прагну репутації сміливця більше, ніж чого-небудь іншого в цьому світі". А після битви при Омдурмані він залишив такий спогад: "Я перейшов на рись та поскакав до окремих [супротивників], стріляючи їм в обличчя з пістолета, і вбив декількох – трьох напевно, двох навряд чи, і ще одного – доволі сумнівно".
7. Черчилль добре вмів імітувати горилу. Так він любив грати зі своїми маленькими племінниками. Хоча доволі важко уявити екс-першого лорда Адміралтейства, що затаївся у гілках дуба, вишкіривши зуби, і колотив себе кулаками у груди.
8. Існує багато веселих історій-анекдотів про Вінстона Черчилля. Наприклад, на засіданні Ялтинської конференції Іден щось написав і простягнув записку Черчиллю. Той, прочитавши, спалив папірець своєю цигаркою. Тоді написав відповідь та простягнув її Ідену. Іден прочитав записку, розірвав її на дрібні шматочки та кинув до смітника. Працівники Державної служби безпеки відновили текст записки Черчилля. Прем'єр писав: "Не хвилюйтесь. Старий яструб не випаде з гнізда". Декілька років радянські дешифрувальники намагались розкрити прихований сенс записки. Їм це не вдалось. Коли ж через багато років Хрущов зустрівся в Англії з Черчиллем та запитав його, що ж значила та таємнича записка, Черчилль відповів: "Та в мене просто розстібнулась ширінка. Пан Іден попередив мене, а я його заспокоїв."

9. Сер Вінстон, коли дізнався, що військовим міністром призначений Емануель Скінрелл, дуже зрадів і сказав: "Ну, тепер війни вже точно не буде! Раніше, коли Скінрелл посідав посаду міністра паливних ресурсів, були великі проблеми з вугіллям та дровами".
10. На одному офіційному прийомі, розливаючи шампанське, офіціант облив лисину Черчилля та дуже перелякався. За столом зависла тиша. Її перервав сам Черчилль:"Шановний, ви дійсно вважаєте, що це найбільш радикальний засіб від облисіння?"

11. Коли молодий Вінстон Черчилль почав свататися до молодої дівчини Клементини Хозі, дочки армійського полковника, вона довго вагалася. Але все вирішила пожежа у селищі їхніх спільних друзів. Коли Черчилль дізнався про пожежу, він начепив пожежну каску та кинувся прямо у вогнище. Він виносив речі з палаючого будинку до самого останнього моменту, і коли він, весь закопчений та подряпаний, вилазив з вікна, стіна завалилася. Дізнавшись про це, Клементина не могла не прийняти пропозиції, що була зроблена таким хоробрим чоловіком.
12. Дружина Клементина писала про Черчилля: "Вінстон завжди дивиться на світ ніби за завісою… Він нічого не знає про життя простих людей. Він ніколи не їздив на автобусі і лише один раз був у метро".

13. Черчилль дуже любив курити сигари, тому часто в карикатурах та дружніх шаржах його зображували з головою у вигляді сигари. Відомо, що політик пропалив сигарами більше пятидесяти своїх костюмів.

14. Не так давно в Великобританії відкрили таємні архіви часів війни, документи з яких пролили світло на подробиці нацистського плану вбивства Вінстона Черчилля. Знаменитого британського прем'єр-міністра нацисти збирались вбити за допомогою шоколаду Peter's, начиненого вибухівкою.
15. Черчилль був відомий своїм вмінням жартувати. Леді Астор, втомившись від жартів Черчилля, вигукнула: "Якби я була вашою дружиною, я би підсипала вам в чашку отрути!". На що Вінстон відповів: "Якби я був вашим чоловіком, я би із задоволенням її випив".
16. Черчилль належав до масонської ложі. Він прийняв посвяту 24 травня 1901 року в ложі "Стадхольм" № 1591 в Лондоні. Також він належав до ложі "Розмарі" № 2851.

17. Черчилль був плідним художником, адже написав близько 600 робіт протягом свого життя під псевдонімом Шарль Морен. Хоча, звісно, його картини були аматорськими.
18. Славнозвісна промова Черчилля в американському Фултонському університеті (1946) вважається початком "холодної війни" між США та СРСР. У своїй промові екс-прем'єр переконував всі країни "вільного світу" об'єднатися проти комунізму, що став головною небезпекою. Цікаво, що на бенкеті після виступу сер Вінстон накинувся на чорну ікру зі словами: "Тепер Сталін навряд чи буде мені присилати це".

19. Коли Черчиллю виповнилось вісімдесят, "Бі-бі-сі" створило спеціальну команду, щоб знімати його поховання. Проте сер Вінстон пережив трьох членів цієї команди, проживши аж до 90 років. Черчилль помер 24 січня 1965 року. Церемонія його поховання пройшла за сценарієм, заздалегідь написаним ним самим.

20. Вінстон Черчилль написав близько сорока книг і в 1953 році отримав Нобелівську премію з літератури. Головним літературним досягненням Черчилля вважається восьмитомна "Друга світова війна"


Вінстона Черчилль:20 фактів про великого англійця Вінстона Черчилль:20 фактів про великого англійця Reviewed by Василь Герей on 13:13:00 Rating: 5

Немає коментарів: