Наполеон і Жозефіна:історія всепоглинаючого кохання



Жозефіна і Наполеон - пара, що стала історичним прикладом всепоглинаючої пристрасті, непідвладною ні часу, ні розлуки, ні соціальних потрясінь. У вищому світі, при дворі або серед представників аристократії не так часто зустрічаються приклади самовідданої любові. Почуття людей перевіряються на міцність громадською думкою, яка не буває об`єктивною і в більшості випадків засуджує закоханих. Імператор Наполеон і імператриця Жозефіна знаходилися на верхівці суспільної ієрархії, і все ж їхнє кохання було чисте і не підпорядковувалася умовностям. Його не змогли зруйнувати ні ненависть родичів, ні війни, ні смерть.

Жозефіна
23 червня 1763 на острові Мартініка в родині французького землевласника народилася Марі Жозефа Роз. У шістнадцять років Жозефіна вийшла заміж за віконта Алекса де Богарне і прожила з ним близько п`яти років, після чого чоловік покинув її, залишивши з двома дітьми. Перший час молода жінка жила безбідно, але незабаром через свою любов до дорогих ювелірних прикрас наробила боргів, її матеріальне становище похитнулося.

Бонапарт
15 серпня 1769 року в місті Аяччо (острів Корсика) народився Наполеон - майбутній імператор Франції, полководець і державний діяч. І вже тоді доля приготувала йому зустріч з жінкою, яка стала головною і єдиною любов`ю всього його життя.
Зустріч
Жозефіна і Наполеон знайшли один одного на світському рауті в 1796 році. Іскра взаємного інтересу відразу пробігла між молодими людьми, і через кілька місяців Бонапарт зробив пропозицію своїй обраниці. Однак проти одруження висловилися члени його сім`ї, які вважали Жозефіну легковажною і навіженої авантюристкою. Але закохані продовжували зустрічатися, і 9 березня 1796 року, між ними був укладений шлюб. Обручка Наполеона для Жозефіни  містила на внутрішній стороні символічний напис - «Це доля». Великі сапфіри прикрашали тонке ювелірний виріб, знак вірності і невиліковним любові.
Випробування, що випали на долю молодих людей, носило характер жорстокого протистояння сім`ї майбутнього імператора і його обраниці. Коли Жозефіна і Наполеон зустрілися, їй уже виповнилося 32 роки. У жінки було двоє дітей, які і стали каменем спотикання для рідних молодого Бонапарта.


Будні сімейного життя
Жозефіна і Наполеон в кінці кінців перестали звертати увагу на підступи родичів і цілком віддалися своєму почуттю. Однак їх медовий місяць тривав всього два дні: Бонапарт, який на той час вже знаходився біля вершини влади, змушений був відправитися в похід. Відносини подружжя взяли епістолярний характер. Листи Наполеона до Жозефіни приходили кожен день, де б Бонапарт не знаходився.
Але нескінченні військові походи незабаром стали провісниками розлуки. Наполеон був щедрий на подарунки, з Єгипту він привіз дружині східні шалі, виткані з найніжнішого кашеміру. Жозефіна, яка на той час стала законодавицею паризької моди, ввела в гардероб кожної француженки єгипетські хустки-шалі. Діяльний характер не дозволяв їй зупинятися на досягнутому. Після модних хусток пішли туфельки на шпильках, потім сандалі, які носять тубільні жінки на островах. І так без кінця.

Законодавиця моди
Наполеон і Жозефіна, історія кохання яких тривала, незважаючи на постійну розлуку, як ніколи потребували один одного, і він, і вона чекали зустрічі. Поки Бонапарт завойовував одну країну за іншою, його дружина цілком віддалася модним «завоюванням». З її легкої руки з`явилися наручні годинники. Раніше жіночі годинники вставлялися в віяла, персні, всілякі кулони і коробочки для пудри. Одного разу Жозефіна замовила в ювелірній майстерні Ніто браслет з годинником. І ця ідея була гідно оцінена. З тих пір пішла мода на наручний годинник в браслетах - на ремінцях або золоті ланцюжки на зап`ясті.
Жозефіна, дружина Наполеона, вважалася модною законодавицею не тільки в жіночому одязі і атрибутиці. Вона, крім усього іншого, була палкою шанувальницею дорогих ювелірних прикрас. Всі гроші, які жінка отримувала на утримання, йшли на покупку коштовностей. Колекція кілець, намист, діадем і брошок, що належала Жозефіні, на момент її смерті в 1814 році оцінювалася в два мільйони франків.
Дуже любила чоловіка Наполеона і дорогі парфуми. До появи на світ легендарної Коко Шанель залишалося ще сто років, але парфумери в Парижі були завжди. Улюбленими квітами Жозефіни були фіалки з їх ледь помітним тонким ароматом. Придворні хіміки і парфумери намагалися створити гаму духів із запахом фіалки. Коли їм це вдавалося, дружина Наполеона була щаслива.
Жозефіна просила чоловіка привезти їй ароматичні масла з кожної країни, де він бував за обов`язком своєї державної діяльності. У неї утворилася велика колекція ароматних флаконів. Запахи, які Жозефіні особливо подобалися, вона просила парфумерів включити в нові парфуми.


Зрада
Тим часом, Наполеон Бонапарт і Жозефіна бачилися все рідше, а темперамент тридцятип`ятирічної креолки все ж давав про себе знати. Під час однієї з тривалих поїздок чоловіка вона його зрадила. Чутки про це дійшли до Наполеона, і після повернення в Париж він вирішив подати на розлучення.
Але дружина благала про пощаду, і Бонапарт не зміг впоратися зі своєю любов`ю - він пробачив невірну дружину. Наполеон і Жозефіна, влада бажань для яких виявилася сильнішою здорового глузду, продовжували залишатися чоловіком і дружиною.
Коронація
У 1804 році Франція стала імперією, а Наполеону треба було стати імператором. Перед коронацією Бонапарт заявив, що у його держави буде імператриця, і назвав ім`я Жозефіни. Не забарився справжній бунт з боку родичів Наполеона. Вони спробували зірвати торжество. Довелося до кожної кузини приставити по камергеру, щоб уникнути небажаних сюрпризів.
2 грудня 1804 в Соборі Паризької Богоматері відбулася коронація Наполеона і його дружини. Імператор особисто надів корону на голову коханої жінки. Однак незабаром відносини між ними стали холонути. Все частіше Наполеон задавався питанням «а хто спадкоємець?». Жозефіна, незважаючи на свою молодість, так і не змогла зачати дитину. Були перепробувані всі засоби, але марно.

У серпні 1807 імператриця поїхала на води в надії вилікуватися від безпліддя, а розчарований Наполеон таємно розпорядився про те, щоб йому знайшли наречену королівської крові. Через два роки Бонапарт сповістив дружину про свій намір одружитися з австрійською принцесою Марії Луїзі. Таким чином, Наполеон і Жозефіна, історія яких підійшла до завершення, визнали за благо розлучитися в ім`я Франції.

Розлучення
Незабаром відбувся придворний суд, який повинен був створити юридичну основу для шлюборозлучного процесу. Жозефіна так хвилювалася, що не могла говорити. За неї це робили довірені особи.
«Заради благополуччя великої країни я відпускаю свого Наполеона», - заявила імператриця на засіданні суду. Бонапарт залишив за колишньою дружиною титул коронованої особи, Єлисейський палац, маєток Мальмезон і Мазепу замок. Всі ці подарунки не радували Жозефіну: вона втратила найдорожче, і причому безповоротно. Наполеон їй вже не належав. Але її сліз ніхто не бачив, імператриця усамітнювалася в своїй спальні в маєток Мальмезон, де годинами могла ридати на самоті.
Нова дружина Бонапарта
У березні 1810 відбулася одруження імператора з австрійською принцесою. А ще через рік Марія Луїза народила чоловікові спадкоємця, Наполеона Другого.

Тепер Наполеон весь свій вільний від державних справ час приділяв нової дружині. Весільний подарунок він підніс дружині воістину королівський. Це був розкішний ювелірний комплект з діадеми, гребеня і кольє. Все було прикрашено діамантами в кількості 874 штук, смарагдом в 13 каратів і такими ж каменями подрібніше. На діадеми розмістилися рожеві алмази (264 штуки).

Ці прикраси, що колись належали Марії Луїзі, в даний час знаходяться в Паризькому Луврі і оцінюються в 3,7 мільйона доларів.
Однією з найулюбленіших коштовностей Марії Луїзи з подарованих Бонапартом був оригінальний браслет з набором каменів, назви яких по першій букві відповідають імені Марія. Це малахіт, аметист, потім рубін, після нього Iris (кварц) і смарагд (Emerald).
Жозефіна впросила імператора показати їй немовляти. Зустріч відбулася в Булонском лісі, куди дитини привозили на прогулянку. Колишня імператриця обняла хлопчика і сказала: «Коли-небудь ти дізнаєшся про жертву, яку приніс мною заради майбутнього твого і твого батька».
Заслання
Але ця жертва, на жаль, виявилася марною. Лише через чотири роки, під час Російської кампанії, Наполеон був позбавлений влади і засланий. Законна дружина, Марія Луїза, відмовилася супроводжувати чоловіка, а Жозефіна звернулася до російського царя Олександра Першого з проханням дозволити їй перебувати поруч з любов`ю всього її життя, Наполеоном Бонапартом. Однак колишньої імператриці було відмовлено.
Наполеон і Жозефіна, історія кохання яких закінчилася так трагічно, були розлучені назавжди.
Останній лист Наполеона
Прощальне звернення до Жозефіни Бонапарт написав 16 квітня 1814 року. «Змиріться, дорога Жозефіна, як це зробив я. Не забувайте про мене. Я завжди буду пам`ятати про Вас ». Через місяць після одержання листа Жозефіна померла.
Спроба повернути владу
У березні 1815 Наполеон втік із заслання і з`явився в Парижі. Спроба знову опинитися при владі закінчилася провалом. Бонапарт в очікуванні арешту усамітнився в маєтку Мальмезон, в спальні Жозефіни, і проплакав там кілька безсонних ночей.

Кончина Наполеона Бонапарта
 Острів Святої Єлени став останнім притулком французького імператора. 5 травня 1821 року він помер. Останнім словом, яке Наполеон вимовив вмираючи, було ім`я його коханої жінки - Жозефіна.

Аboutginka
Наполеон і Жозефіна:історія всепоглинаючого кохання Наполеон і Жозефіна:історія всепоглинаючого кохання Reviewed by Василь Герей on 00:02:00 Rating: 5

Немає коментарів: