Таємниця існування Вільяма Шекспіра



І особистість, і життя Шекспіра сповнені нерозгаданих таємниць. Обдарований, але малоосвічений провінціал створив шедеври,які  і в наші дні хвилюють людей у ​​всьому світі. Цей феномен здається настільки неймовірним, що багато вчених, говорячи про шекспірівські п’єси, взагалі заперечують авторство вихідця з Стратфорда Вільяма Шекспіра. Дискусії про те, хто насправді ховався під цим ім’ям, не змовкають дотепер.

Проблема авторства

«Видатний літератор на ім’я«Вільям Шекспір» ніколи не існував. Це просто псевдонім іншої особи». Підставою для подібних тверджень є майже повна відсутність справжніх документів. Церковні книги підтверджують тільки факт хрещення і вступ у шлюб уродженця Стратфорда на ім’я Вільям Шекспір. 
Будинок у якому народився Шекспір
Майже все, що відомо про лондонський періоді його життя почерпнуто з легенд, переказаних третіми особами. Дослідникам не знайомі рукописи Шекспіра. Немає в нашому розпорядженні яких-небудь достовірних свідчень про обставини його особистого життя. Воістину дивним представляється поєднання ділової хватки Вільяма Шекспіра і трепетних, проникливих сцен з його п’єс. У заповіті Шекспіра немає ні слова про рукописах. В світлі цих фактів епітафія, в якій Шекспір ​​з гробу проклинає тих, хто наважився потривожити його прах, призводить дослідників до думки, що й могила приховує якусь таємницю.

Вчених, які вважають, що Вільям Шекспір ​​зі Стратфорда і автор «Отелло» – одна особа, називають «стратфордінцамі». Тих же, хто переконаний, що син "перчаточника" Джона Шекспіра не має ніякого відношення до літератури, – «анти-стратфордіанцамі».

Френсіс Бекон


Одним з перших «анти-стратфордінцев» була американська письменниця Делія Бекон. У 1857 році вона опублікувала книгу «Розкрита філософія п’єс Шекспіра», де заявляла, що авторами п’єс Шекспіра була група вільнодумців, об’єднаних однаковими політичними поглядами, на чолі з філософом Френсісом Беконом. Щоб донести свої ідеї до широкого загалу, автори виклали їх у доступних театральних жанрах і з міркувань безпеки підписалися ім’ям маловідомого актора. Одержима своєю ідеєю, Делія Бекон годинами просиджувала на могилі в Стратфорді, а одного разу спробувала зрушити могильний камінь, сподіваючись відшукати схованку з документами, що відкриває таємницю Шекспіра. Незабаром після цього вона захворіла і втратила розуму, в чому багато хто вгледів дію прокляття. Як би там не було, Делія Бекон не змогла довести теорію про авторство Френсіса Бекона.
Крістофер Марло

Ще один претендент на авторство – поет і драматург Крістофер Марло. Ровесник Шекспіра, він одночасно з ним увійшов в лондонський театральний світ. Однак, на відміну від колеги-стратфордца, Марло отримав блискучу університетську освіту. Обертаючись в одному колі, драматурги взаємно впливали один на одного. Як і Шекспір, Марло бачив витоки трагічності не в зовнішніх обставинах, а в жорстоких внутрішніх протиріччях героїв. У 29 років Марло був убитий за однією з версій, в п’яній бійці. Прихильники авторства Марло відкидають факт ранньої смерті і посилаються на таємну шпигунську діяльність драматурга при королівській персоні. Загибель Марло була інсценована в інтересах корони, переконані марловіанци. «Померши», драматург з’явився в Лондоні в образі провінційного актора під ім’ям «Вільям Шекспір» і написав кращі шекспірівські твори. Втім, існує точка зору, що після постановочної смерті драматург залишався в тіні і складав, відмовляючись від авторства на користь Шекспіра, присвяченого в змову.
Граф Оксфорд

На початку ХХ століття англійський професор-літературознавець Томас Луні висунув гіпотезу, що ім’ям «Шекспір» свої твори підписував поет-аристократ Едвард де Вер, граф Оксфорд. Його твори дивно підходили по стилю на поему Шекспіра «Венера і Адоніс». На користь своєї теорії Луні навів кілька аргументів. Граф Оксфорд був добре знайомий з підкилимовими придворними інтригами, якими рясніють твори Шекспіра. Герб Оксфорда вінчало зображення лева, приголомшливого списом. Нарешті граф Оксфорд був відомий як покровитель театральних труп. Вивчивши твори Шекспіра, Томас Луні склав психологічний портрет справжнього автора. Серед його характеристик – ексцентричність, глибока освіченість, приналежність до вищого кола суспільства, знання Італії, відсутність меркантильних інтересів, любов до музики, знайомство з аристократичними розвагами. Всім заявленим якостям ідеально відповідав граф Оксфорд, але ніяк не Вільям Шекспір. В англомовних країнах версія Луні дуже популярна. Оксфорпдінской теорії дотримувався і Зигмунд Фрейд.
Головний аргумент

Таким чином, основним аргументом анти-стратфордінців є протиріччя між особистістю історичного Вільяма Шекспіра і його творами. Ті нечисленні факти, на які спираються апологети обох теорій, допускають суперечливі і двозначні тлумачення. Як би там не було, твори, відомі нам як шекспірівські, є плодом видатного генія, видатного гуманіста і знавця людської натури. Теорії авторства, з одного боку, безумовно, збагачуює наше знання про епоху Шекспіра. З іншого боку, особистість творця не робить його твори краще чи гірше. Слід визнати, що пафос багатьох анти-стратфордінців продиктований банальною заздрістю до досягнень «неотесаного провінційного генія».



Череп англійського поета і драматурга Вільяма Шекспіра було викрадено з його могили
Дослідники використовували георадар, щоб вивчити могилу драматурга, в результаті чого були виявлені пошкодження з ознаками ремонту в тій частині, де має знаходитись голова В.Шекспіра.
Таким чином, відзначають фахівці, підтверджується версія про те, що череп драматурга був викрадений грабіжниками могил ще в 18-ому столітті.
“Дуже схоже, що черепа взагалі немає в Святій Трійці (церкві в Стратфорді-на-Ейвоні, в якій похований драматург — ред.)”, — заявив археолог Стаффордширского університету Кевін Коллс після сканування могили драматурга.
Проте провести детальне дослідження місця, де був похований В.Шекспір, не можна.
Настоятель церкви Святої Трійці Патрік Тейлор заявив, що не дозволить турбувати могилу драматурга.


Таємниця існування Вільяма Шекспіра Таємниця існування Вільяма Шекспіра Reviewed by Василь Герей on 13:24:00 Rating: 5

Немає коментарів: