Бойове мистецтво давньої Русі


Згідно ряду джерел - арабських, перських, візантійських - воїни русів, слов'ян були в дохристиянський період історії Русі  грозою для величезних регіонів: від самих західних частин Європи до південних країн, що лежать за Середземним і Чорним (тоді його називали Руським) морями. Так, в 844 році «язичники, які звуться ар-рус» увірвалися і розграбували Севілью, в арабській Іспанії. В 912 році флот русів з 500 ладей вогненним смерчем пройшовся по берегах Каспійського моря.

Що відомо про військове  мистецтво русів того часу?
1.Руси, слов'яни були відмінними мореплавцями, їх флотилії, флоти прекрасно себе почували як на річках, так і в морі. Вони були господарями на Каспійському, Чорному, Балтійському  морях, здійснювали походи і в Середземне море. Їх кораблі - лодії  вміщували від 40 до 100 бійців у повному озброєнні та кількох коней, при необхідності.
Причому традиція не переривався - козаки повністю повторювали маршрути своїх пращурів. Використання лодій давало нашим предкам велику мобільність, дозволяючи наносити несподівані удари прямо в серце володінь противника і перевозити при необхідності великі групи військ. Флотилії доповнювалися сухопутними військами, які пересувалися по суші.

2. На озброєнні слов'янських воїнів були, за повідомленням ромейського автора Маврикія Стратега: лук зі стрілами (причому луки були  не прості, вони мали  велику далекобійність - середній «перестріл» 225 метра, і пробивну  міцць - на цій же  відстані стріла пробивала 5-сантиметрову дубову дошку. Для порівняння: сучасні спортсмени прицільно б'ють на 90 м; рекорд середньовічної Західної Європи поставив Генріх VIII - близько 220 метрів; середньостатистичний постріл азіатського стрілка дорівнював 150 метрам, причому навчали майстерності стрільби з лука мало не з пелюшок . Уже в 8-9 років, а то й раніше, хлопчик ходив і їздив з батьком, старшими братами на полювання. Можна зробити висновок, що руси були кращими «стрільцями» («лучниками» називали майстрів, що робили луки) того часу. Крім того, в озброєння входили два списи - метальний (типу дротика) і важкий для бою в «стіні»; Великий щит, який закривав все тіло бійця від ніг; шкіряний обладунок в ранній період, потім з'явилися кольчуги; конічні і напівкруглі шоломи. У всіх були ножі - «захалявники» і довгі бойові ножі типу «акінак». Частина воїнів могла битися сокирами, булавами, мечі в ранній період були тільки у знаті.

Слов'янський меч був дуже значних розмірів, а відповідно і дуже важким, і для того, щоб нанести сильний і точний удар, необхідна була неабияка сила. Клинок меча був широким і трохи звужувався лише до вістря. Посередині клинка на багатьох мечах була невелика канавка, так званий «дол». Якщо вірити слов'янським переказами, то робився він для стоку ворожої крові, хоча сучасні історики висувають менш криваву теорію і, на їх думку, дол зменшував масу меча і робив його більш маневреним.
Рукоятка слов'янського м'яча гідна окремої розмови. Як правило вона представляла собою справжній витвір мистецтва. На рукоятці були нанесені найкрасивіші і найскладніші візерунки - коловрата, святодара, Інглія та інші давньослов'янські символи, а в найбільш цінних мечах в рукоять нерідко були вставлені і дорогоцінні камені.
Таким чином, цілком логічно, що меч на Русі був більше ніж просто зброєю. Постійно носити його могли дозволити собі далеко не всі, лише Князь і його дружинники володіли таким особливим правом. Якщо проста людина брала із собою меч в мирний час, то це вважалося ознакою поганого тону і неповаги до знаті. Воно й зрозуміло, адже головне призначення меча - це вражати їм ворогів і захищати свою родину і Батьківщину, а ніяк не красуватися попусту.
Надійний і якісно зроблений меч передавався з покоління у покоління від батька до сина. Найчастіше меч був навіть єдиним, що залишав батько своїй дитині у спадок, оскільки вважалося, що справжній чоловік за допомогою цього меча зможе придбати все інше, показавши свою відвагу і доблесть в битвах.

3. На відміну від скандинавів, руси  знали і використовували кінний бій. Важкоозброєні кінні дружини князів були потужною ударною силою, яка часто вносила  перелом у бою. Їх міць посилювали союзні легкоозброєні загони кочових племен - печенігів, торків, берендеїв, їх ще називали «чорні клобуки» (по головному убору). Не треба думати, що Русь тільки воювала з племенами степу, мудрі князі, такі, як Святослав, успішно використовували їх у боротьбі з ворогами. Відверта ворожнеча почалася тільки після хрещення Русі - аж до «хрестових походів» Володимира Мономаха в степ.
4. Руси використовували в битві «стіну», якої були навчені з самого дитинства. Щоб зрозуміти, що таке «стіна», треба згадати образи спартанської або македонської фаланги. Цьому бою були навчені всі чоловіки Русі: «стіна», закрившись важкими  щитами, наїжачившись списами, брала на себе головний удар ворога, з задніх рядів ворога обсипали стрілами стрільці. Фланги і тил прикривала важка кіннота князівської дружини і загони союзних степовиків. «Стіна» витримувала удар, а потім починала крок за кроком тіснити противника, з флангів наносила удар кіннота, завершуючи розгром ворога.
5. Руси  вважалися фахівцями в так званій «партизанській війні» - нападу із засідок, різні диверсії. Так, у візантійських джерелах описаний випадок, коли слов'янський розвідник з армії Велізарія (полководця імператора Юстиніана), проник у ворожий табір і викрав одного з вождів, доставивши його до Велізарія. Фактично це перша згадка т.зв. «Пластунів», військової розвідки  Русі  того часу.

6. Судячи з усього, наші пращури володіли і основами «Бойового трансу», бойовими психотехніками. Описані випадки, коли вони вступали в бій в «божественній наготі», або тільки в шароварах. На Півночі Європи таких воїнів називали «берсерками» (в «ведмежій сорочці»), та й міфи про вовкулаків народилися не на порожньому місці. Мова йде про бойовий транс, коли воїн «перетворюється» у вовка, ведмедя і не відчуваючи страху, болю, різко підвищує межі можливостей людського тіла. Противник, зіткнувшись з такими воїнами, відчуває містичний жах, паніку, втрачає бойовий дух. Запорізькі козаки таких воїнів називали «характерниками».
7. Руси, а потім і козаки  були добрими майстрами рукопашного бою, нажаль християнізація, різні заборони   майже перервали традицію масової бойової культури.


Бойове мистецтво давньої Русі Бойове мистецтво давньої Русі Reviewed by Василь Герей on 03:12:00 Rating: 5

Немає коментарів: