Цікаві факти про Юлія Цезаря



Видатним оратором був Гай Юлій Цезар (100—44 pp. до н. е.) — засновник Римської імперії, військовий полководець, політик, письменник. Його промови сягали рівня промов Цицерона, але він не надавав їм такого великого значення, як це робив Цицерон, і не зберіг їх. Увагу Цезаря більше привертали політика і державотворення. Про його ораторський хист свідчить такий факт. Під час громадянської війни між Цезарем і сенатом повстали легіонери. Хоча друзі відмовляли Цезаря, але він сміливо вийшов до повсталих, дав солдатам звільнення, а потім звернувся до них словом «громадяни!» замість прийнятого «воїни!» (гр. militas!). І цим єдиним, майстерно вимовленим словом, щирістю і повагою він привернув їх до себе. Воїни почали кричати, що хочуть йому вірно служити, і добровільно йшли за ним у Африку, хоча він і відмовлявся від їхньої допомоги. Можливо, тому, що Цезар розглядав риторику не як мистецтво, не як самодостатню науку, а як засіб для досягнення політичної мети — влади, його промови не мали якихось особливо вишуканих прикрас, як це ми бачили в промовах Цицерона, а були природними, сповненими сьогочасного, живого інтересу до конкретних подій, осіб, явищ.


Представляємо найвідоміші факти про Юлія Цезаря.

1. Гай Юлій Цезар постійно носив лавровий вінок, так як почав дуже швидко лисіти.

2. Високосний рік ввів в ужиток сам Юлій Цезар. 24 лютого називалося — шостий день перед березневими календами. А додатковий день, який припадав на наступну добу стали іменувати «Другий шостий день» або «bis sextus». Завдяки цьому слову і пішло слово «високосний».

3. Як було сказано раніше, Цезар почав дуже швидко лисіти, але цікавий факт полягає в тому, що прізвище «Цезар» ( «Caesar») перекладається як «волохатий», і це не дивно, так як його предки, на відміну від самого імператора, славилися відмінною волосистістю.

4. Місяць липень був названий на честь Юлія Цезаря.

5. Юлій Цезар народився за допомогою кесаревого розтину того часу, тобто його матері була проведена хірургічна операція, щоб майбутній імператор з’явився на світ. Хоча ця думка досі оскаржується, так як зазвичай матері гинули після такої процедури, а мати Цезаря, Аурелія прожила ще кілька десятків років після народження сина.

6. Юлій Цезар страждав нападами епілепсії.

7. Слова «Кайзер» (нім.) і «Цар» (слав.) відбулися якраз від слова «Цезар».

8. Знаменита фраза «І ти Брут! ..» належить Юлію Цезарю, який був убитий власним сином. Коли він побачив, що його зрадив власний син, то він зламався і навіть вже не став чинити опір. Але пізніше всіх зрадників стали переслідувати просто панічні невезіння і всі вони в підсумку незабаром загинули.

9. Цезар часто брав різні папери і писав листи під час гладіаторських боїв. Його запитали, мовляв як ви і на гладіаторів можете дивитися, і листи писати. На що Цезар відповів: «Цезар може робити три справи одночасно: І писати, і дивитися, і слухати».

10. Під час вторгнення в Африку війська Юлія Цезаря постійно натикались на невдачі. Через постійні шторми до берега Цезар прибув лише з одним легіоном. Решта просто напросто розсіялися в морі. А коли імператор спустився з корабля, то впав обличчям вниз. Це було дуже недобрим знаком для його солдатів. Тоді Юлій, щоб підняти бойовий дух солдатів, взяв жменю піску і сказав: «Я тримаю тебе в своїх руках, Африка!». Бойовий дух був піднятий, а трохи пізніше був тріумфально завойований Єгипет.


Цікаві факти про Юлія Цезаря Цікаві факти про Юлія Цезаря Reviewed by Василь Герей on 16:04:00 Rating: 5

Немає коментарів: