Леонардо да Вінчі:таємниці "Таємної вечері"



Леонардо да Вінчі - найзагадковіша  особистість минулих років. Хтось приписує йому божий дар і зараховує до лику святих, хтось, навпаки, вважає його безбожником, що продав душу дияволові. Але геній великого італійця незаперечний, оскільки все, чого коли-небудь торкалася рука великого живописця і інженера, моментально наповнювалося прихованим змістом. Сьогодні ми поговоримо про знамениту «Таємну вечерю» та багато секретів, які вона приховує.

Леонардо да Вінчі


Місцезнаходження та історія створення 



Знаменита фреска знаходиться в церкві Санта-Марія-делле-Граціє, розташованої на однойменній площі Мілана. А точніше, на одній з стін трапезної. Як стверджують історики, художник спеціально зобразив на картині точно такі ж стіл і посуд, які були на той момент у церкві. Цим він намагався показати, що Ісус і Юда (добро і зло) набагато ближче до людей, ніж здається.


Замовлення на написання твору живописець одержав від свого патрона - міланського герцога Людовіко Сфорца в 1495 році. Правитель славився розпусним життям і з юних років був оточений юними вакханками. Ситуацію ніскільки не змінювало наявність у герцога прекрасної і скромної дружини Беатріче Д'есте, яка щиро любила чоловіка і в силу своєї лагідної вдачі не могла перечити його способу життя. Треба визнати, що Лодовико Сфорца щиро поважав свою дружину і був по-своєму до неї прив'язаний. Але справжню силу кохання розпусний герцог відчув тільки в момент раптової смерті своєї дружини. Скорбота чоловіка була настільки велика, що він на 15 днів не залишав своєї кімнати. А коли вийшов, то першим ділом замовив у Леонардо да Вінчі фреску, про яку колись просила його покійна дружина, і назавжди припинив всі розваги при дворі.



Таємна вечеря " в трапезній 

Твір було виконано в 1498 році. Його розміри становили 880 на 460 див. Багато цінителів творчості художника зійшлися на думці, що краще всього «Таємну вечерю» можна розглянути, якщо відійти на 9 метрів в сторону і піднятися 35 метрів вгору. Тим більше, що подивитися є на що. Вже за життя автора, фреска вважалася його найкращим твором. Хоча, назвати картину фрескою було б неправильним. Справа в тому, що Леонардо да Вінчі писав твір не на мокрій штукатурці, а на сухій, щоб мати можливість редагувати її кілька разів. Для цього художник наніс на стіну товстий шар яєчної темпри, яка згодом послужила погану службу, почала руйнуватися всього через 20 років після написання картини. Але про це - трохи пізніше.


Ескіз твору



Ідея твору 

«Таємна вечеря» зображує останню пасхальну вечерю Ісуса Христа з учнями-апостолами, що відбулася в Єрусалимі напередодні його арешту римлянами. Згідно з писанням, Ісус сказав під час трапези,  один з апостолів зрадить його. Леонардо да Вінчі постарався зобразити реакцію кожного з учнів на пророчу фразу Вчителя. Для цього він ходив по місту, говорив з простими людьми, смішив їх, турбував, обнадіював. А сам при цьому спостерігав за емоціями на обличчях. Метою автора було відображення знаменитого вечері з чисто людської точки зору. Саме тому він зобразив всіх присутніх в ряд і нікому не домалював німба над головою (як це любили робити інші художники).

Пізнавайте минувшину разом з спільнотою "На скрижалях"


Цікаві факти: 
Ось ми і дійшли до самої цікавої частини статті: секретів і особливостей, прихованих у творі великого автора.
1. Як стверджують історики, складніше всього Леонардо да Вінчі далося написання двох персонажів: Ісуса та Юди. Художник намагався зробити їх втіленням добра і зла, тому довго не міг знайти  моделей. Одного разу італієць побачив у церковному хорі юного співака - настільки одухотвореного і чистого, що сумнівів не залишилося: ось він - прототип Ісуса для його «Таємної вечері». Але, незважаючи на те, що образ Учителя був написаний, Леонардо да Вінчі ще довго коригував його, вважаючи недостатньо досконалим.

Останнім ненаписаним персонажем на картині залишався Юда. Художник годинами бродив по самих злачних місцях, вишукуючи серед занепалих людей модель для написання. І ось, майже через 3 роки йому пощастило. В канаві валявся абсолютно опущений тип в стані сильного алкогольного сп'яніння. Художник наказав привести його в майстерню. Чоловік майже не тримався на ногах і не розумів, куди він потрапив. Та, вже після того, як образ Іуди був написаний, п'яниця підійшов до картини і зізнався, що вже бачив її раніше. На подив автора чоловік відповів, що три роки тому він був зовсім іншим, вів правильний спосіб життя і співав у церковному хорі. Саме тоді до нього підійшов якийсь художник з пропозицією написати з нього Христа. Так, згідно думки істориків, Ісус і Юда були списані з однієї і тієїї ж людини в різні періоди його життя. Це ще раз підкреслює той факт, що добро і зло йдуть так близько, що іноді межа між ними невідчутна.

До речі, під час роботи Леонардо да Вінчі відволікав настоятель монастиря, який постійно підганяв художника і стверджував, що той повинен цілодобово писати картину, а не стояти перед нею в роздумах. Одного разу живописець не витримав і пообіцяв настоятелю списати з нього Юду, якщо той не перестане втручатися у творчий процес.

2. Найбільш обговорюваною таємницею фрески є постать учня, що розташувався по праву руку від Христа. Вважається, що це не хто інший, як Марія Магдалина, та її місце розташування вказує на той факт, що вона була не коханкою Ісуса, як це прийнято вважати, а його законною дружиною. Цей факт підтверджує літера «М», яку утворюють контури тіл пари. Нібито вона означає слово «Matrimonio», яке в перекладі означає «шлюб». Деякі історики сперечаються з цим твердженням і наполягають, що на картині проглядається підпис Леонардо да Вінчі - буква «V». На користь першого твердження виступає згадка про те, що Марія Магдалина омивала ноги Христу і витирала їх своїм волоссям. Згідно з традиціями, робити це могла тільки законна дружина. Більш того, вважається, що жінка на момент страти чоловіка була вагітною і народила згодом дочку Сару, яка поклала початок династії Меровінгів.



3. Деякі вчені стверджують, що незвичайне розташування учнів на картині невипадково. Мовляв, Леонардо да Вінчі розмістив людей знакам зодіаку. Згідно з цією легендою, Ісус був козерогом, а його кохана Марія Магдалина - дівою.

4. Не можна не згадати той факт, що під час бомбардування під час Другої світової війни снаряд потрапив в будівлю церкви, зруйнував майже всі, крім стіни, на якій була зображена фреска. Хоча, самі люди не тільки не берегли твір, але і робили з них воістину варварськи. У 1500 році потоп в церкві завдав картині непоправної шкоди. Але замість того, щоб відреставрувати шедевр, ченці в 1566 році виконали в стіні із зображенням «Тайної вечері» двері, яка «відрізала» ноги персонажам. Трохи пізніше над головою Спасителя повісили міланський герб. А в кінці 17 століття з трапезною і зовсім зробили конюшню. І без того напівзруйнована фреска покрилася гноєм, а французи змагалися один з одним: хто потрапить цеглою в голову одного з апостолів. Проте були у «Таємної вечері» і шанувальники. Французький король Франциск I настільки був вражений витвором, що всерйоз замислювався над тим, як перевезти його до себе додому.

5. Не менш цікаві роздуми істориків про їжу, зображеної на столі. Приміром, біля Іуди Леонардо да Вінчі зобразив перекинуту сільничку (яка у всі часи вважалося поганою прикметою), а також порожню тарілку. Але найбільшим предметом для суперечок досі є риба на картині. Сучасники досі не можуть зійтися в думці, що намальоване на фресці - оселедець або вугор. Вчені вважають, що ця неоднозначність невипадкова. Художник спеціально зашифрував у картині прихований сенс. Справа в тому, що по-італійськи «вугор» вимовляється як «аринга». Додаємо ще одну букву, отримуємо зовсім інше слово - «арринга» (повчання). У той же час слово «оселедець» вимовляється в північній Італії як «ренг», що означає в перекладі «той, хто заперечує релігію». Для атеїста ближче друге тлумачення.

Як бачите, в одній єдиній картині приховано безліч таємниць і недомовок, над розкриттям яких бореться не одне покоління. Багато з них так і залишаться нерозгаданими. А сучасникам залишиться лише будувати здогади і повторювати шедевр великого італійця у фарбах, мармурі, піску, намагаючись продовжити життя фрески.
Читайте історичні дослідження у спільноті "На скрижалях"





Леонардо да Вінчі:таємниці "Таємної вечері" Леонардо да Вінчі:таємниці "Таємної вечері" Reviewed by Василь Герей on 13:36:00 Rating: 5

Немає коментарів: