Як має одягатися священик

Що стосується «дрес-коду» священика, то можна виокремити три пункти де і як повинен одягатися священнослужитель.

1) Священича одежа на Літургії.
Незмінною впродовж кількох століть в одязі священика є єпитрахиль.
Єпитрахиль оздоблена гаптованим орнаментом з нашитими спереду трьома парами хрестів на двох половинах, які символізують шість Святих Таїнств, які може вершити священик. Сьомий хрест, який нашивається на тій частині єпитрахилі, яка облягає шию, символізує те, що священик прийняв священство від єпископа, підвладний йому і служить Христу.
Будь-які зміни в зовнішній поведінці людини є свідченням внутрішніх змін. Літургійний одяг допомагає усвідомити, що є місця, де Бог в особливий спосіб проявляє свою могутність. Ризи – це виявлення пошани до Бога.
Одяг не додає людині нічого, але свідчить про її розуміння.
2) Довколацерковне служіння.
Немає слів Христа про одяг апостолів. У випадку священства й монашества одяг не презентує статус, це ознака служіння. Цей антураж є необхідний там, де треба швидко ідентифікувати священика (наприклад, на прощі, або в лікарнях). Але також є такі місця чи обставини, де отці ходять одягнені в цивільне, з огляду на безпеку (наприклад, у часі війни чи переслідувань).
3) Приватне життя.
Щодо одягу в приватному житті, то священики, як і всі інші люди, повинні керуватися практичними міркуваннями і здоровим глуздом.
Правила одягу не є встановленими, Бог довіряє людині, її власному доброму смаку. Для християнина відчуття смаку, міри мало б бути присутнє. Є надто хворобливим звертати надмірну увагу на одяг.
Священики є людьми своєї епохи. В одязі має бути найперше почуття міри! Відчуття святості місця. Бог, який веде людину по житті й научає, Той підкаже правильне рішення як вдягнутися. Нема прописаного дрес-коду, як би священики мали одягатися у приватному житті.
Не треба тримати священика у загороді власних уявлень. Бувають випадки, коли можна почути, що священикові не можна одягати джинси, але це є нічого більше, як стереотип, це ще радянський відгомін, коли їх носили хулігани й нероби.
Те, що в людині є добре й шляхетне - під впливом Божої благодаті розвивається.
Не треба одягатися як хтось чи згідно з чиїмись вказівками, а поводитись відповідно до часу і місця. Ким людина себе відчуває? Мусимо дивитися: де ми є, для чого?
Не треба бути як фарисеї, які подовжували свої одежі й занадто дбали про одяг. Побожність – не в одязі. Це людське - віддати Богові те, що найпростіше. Треба дбати більше про внутрішнє молитовне життя, тоді й одяг буде відповідний, такий, що личить людині, яка живе у Бозі.
Тайна Єлеопомазання
"Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церкви, і хай вони помоляться над ним, намастивши його олією в і'мя Господнє,
і молитва віри спасе недужого, та й Господь його прийме; і як він гріхи вчинив, вони йому простяться" (Як. 5, 14-15)
Найважливіше навчитися не боятися приступати до Сповіді чи кликати у разі потреби священика, щоби уділив Тайни Єлеопомазання. Також, якщо вдасться, треба навчити інших, що Таїнство є на наше освячення, а не на смерть. Єлеопомазання – це не лише для помираючих, а для того, щоби підкріпити сили, підбадьорити на дусі. Сповідь – не на приниження, а на очищення.
Багато людей є обмануті, що запросити священика до хворого – це вже «попрощатися» з людиною. Таїнства ж є на оздоровлення, а не на погибель людині.
Чому Тайна Єлеопомазання – така важлива? Бо Господь, навіть якщо людина – несвідома, готовий їй простити.
Чому людина хворіє? За Святим Письмом є три причини:
1) Причинно-наслідковий зв'язок, коли причиною хвороби є гріх.
2) За книгою Йова: Господь дозволяє прийти хворобі як випробуванню.
Треба ласкаво приймати те, що Бог дає. Божий дотик потрібний не лише помираючому, а тому, хто поруч з хворим. «Лазар» у перекладі означає «допомога від Господа» - нам, як і багачеві з притчі, хворі люди також є «допомогою від Бога».
3) «Сліпороджений» у євангельській притчі хворів не тому, що згрішив він чи його батьки, а для того, щоб на ньому здійснилася слава Божа – Христос постає перед іншими як Цілитель, Той, Хто має владу від Отця зцілити.
Не треба боятися приймати будь-яке Таїнство. Якщо відчуваєш недугу, то поспішай до священика.


Як має одягатися священик Як має одягатися священик Reviewed by Василь Герей on 19:20:00 Rating: 5

Немає коментарів: